Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Ο «ΟΡΦΕΑΣ» ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΒΕΡΝΤΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ / Κλασική όπερα με σύγχρονη ματιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο «ΟΡΦΕΑΣ» ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΒΕΡΝΤΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ / Κλασική όπερα με σύγχρονη ματιά

«Το στοίχημα είναι να διατηρήσουμε τον μουσικό πλούτο και τη φύση ενός έργου όπως ο 'Ορφέας', αλλά όχι αντιμετωπίζοντάς το ως μνημείο μα, αντίθετα, σαν κάτι ζωντανό και από την οπτική γωνία της εποχής μας. Και νομίζω ότι το στοίχημα αυτό ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος το έχει ήδη κερδίσει», είπε εμφατικά ο Μίλτος Λογιάδης. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής -και πριν από αυτό και πάνω από όλα βεβαίως από τους κορυφαίους και όχι μόνο για την Ελλάδα μαέστρους μας- δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για νέα παραγωγή του Μεγάρου, μιαν αληθινά ξεχωριστή παράσταση της όπερας του Κλαούντιο Μοντεβέρντι «Ορφέας», η οποία θα παρουσιαστεί για δύο μόνο φορές, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο.

Ο δεύτερος ομιλητής στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο ήταν ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, ο οποίος έχει τη μουσική διεύθυνση της όπερας. Ο εκ των σημαντικότερων ειδημόνων της παλαιάς μουσικής στη χώρα μας και βέβαια βιρτουόζος του τσέμπαλου με διεθνή διαδρομή τόνισε ότι ο μύθος του Ορφέα είναι μια τραγωδία και όπως όλες οι υπόλοιπες είναι αφιερωμένη στον θεό Διόνυσο. Ταυτόχρονα όμως, λόγω του κεντρικού χαρακτήρα της (ο μυθολογικός Ορφέας ήταν λυρικός ποιητής μα και το αρχαιοελληνικό ανάλογο των βάρδων της Δύσης, ερμήνευε / απήγγειλλε δηλαδή με την παροιμιωδώς γλυκιά φωνή του τα ποιήματά του συνοδεύοντας ο ίδιος τον εαυτό του με την λύρα του) σχετίζεται με τη μουσική πράξη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Αμφότεροι οι ομιλητές δήλωσαν κατηγορηματικά ότι ο εκσυγχρονισμός της ενορχήστρωσης του Μοντεβέρντι με την παρουσία και την παρέμβαση ηλεκτρονικών, που μάλιστα θα πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια της παράστασης, είναι όχι μόνον ένας πολύ ενδιαφέρων πειραματισμός αλλά και αναγκαίο αίτημα των καιρών μας καθώς όχι μόνον έχουν εξελιχθεί τα μέσα αλλά και έχει αληθινά μεταμορφωθεί ολόκληρη η διαδικασία του ζωντανού / συναυλιακού μουσικού γίγνεσθαι.

Την όπερα «Ορφέας» θα διευθύνει, όπως προαναφέραμε, ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, τη σκηνοθετεί ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, τις μετεγγραφές, τις διασκευές και τα ζωντανά ηλεκτρονικά υπογράφει ο συνθέτης Πάνος Ηλιόπουλος, ενώ την εκτέλεση της παρτιτούρας του Μοντεβέρντι έχει αναλάβει το εξειδικευμένο στις ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες έργων παλαιάς μουσικής σύνολο Latinistas Nostra, του οποίου ιδρυτής είναι ο Μ. Χρυσικόπουλος. Πρωταγωνιστεί στον ρόλο του Ορφέα ο διεθνούς φήμης Ισπανός τενόρος Juan Sancho, με με τον οποίο ο Μ. Χρυσικόπουλος έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν, τον θίασο απαρτίζουν εκλεκτοί/ές Έλληνες/ίδες μονωδοί, όπως οι εξαιρετικά έμπειροι Θεοδώρα Μπάκα και Πέτρος Μαγουλάς, ενώ, τέλος πρέπει να σημειώσουμε τη συμμετοχή της Σαβίνας Γιαννάτου ως πρωθιέρειας του Διονύσου, μια από τις ελάχιστες πραγματικά παρουσίες της κορυφαίας ερμηνεύτριας σε οπερετικό ρόλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL