Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
TOM PETTY (1950-2017) / Αντίο σε έναν αθόρυβο εργάτη του rock
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

TOM PETTY (1950-2017) / Αντίο σε έναν αθόρυβο εργάτη του rock

Aπό τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του ροκ ο Tom Petty, πέθανε τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου. Ο πολύ πρόωρος θάνατος, από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του, τον βρήκε δέκα οκτώ ημέρες πριν συμπληρώσει τα εξήντα επτά χρόνια του. Ο ήσυχος θάνατος ενός επίσης ήσυχου ανθρώπου, που ποτέ δεν ενόχλησε ούτε -αντίθετα με τους περισσότερους Αμερικανούς ομότεχνους της γενιάς του- προκάλεσε με σκάνδαλα για καταχρήσεις ή οτιδήποτε άλλο. Το μόνο που ήθελε ήταν να είναι ένας ακούραστος εργάτης της μουσικής που γι' αυτόν ήταν τόσο σημαντική όσο και η ίδια η ζωή του, του rock, και αυτό έγινε και παρέμεινε μέχρι και την τελευταία στιγμή του.

O Tom Petty γεννήθηκε στη Φλόριντα στις 20 Οκτωβρίου 1950 και μια συμπτωματική συνάντησή του με τον Elvis Presley όταν ήταν δέκα ετών του έβαλε για πρώτη φορά την ιδέα να γίνει μουσικός. Όταν είδε για πρώτη φορά τους Beatles στην αμερικανική τηλεόραση και άκουσε τους πρώτους δίσκους των Rolling Stones η ιδέα αυτή μετατράπηκε σε απόφαση ζωής. Έτσι, αφού συμπλήρωσε ως αυτοδίδακτος τις γνώσεις του στην κιθάρα με μερικά μαθήματα, σχημάτισε μαζί με μερικούς φίλους του ένα country rock γκρουπ, τους Mudcrutch, που όμως διαλύθηκαν σύντομα και άδοξα. Προς στιγμήν σκέφτηκε να ακολουθήσει προσωπική καριέρα, σύντομα όμως ένωσε πάλι τις δυνάμεις του με άλλα δύο πρώην μέλη των Mudcrutch, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό, το 1976, της μπάντας η οποία θα τον συνόδευε σε όλη τη διαδρομή του. Τους Tom Petty & The Heartbreakers, εκτός από τον ίδιο στο τραγούδι και την κιθάρα, συναποτελούσαν ο κιθαρίστας Mike Campbell, ο κιμπορντίστας Benmont Tench, ο μπασίστας Ron Blair και ο ντράμερ Stan Lynch.

Σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτή η ιδρυτική σύνθεση παρέμεινε σταθερή με ελάχιστες πραγματικά αλλαγές σε σχέση με άλλα συγκροτήματα: όταν έφυγε ο Ron Blair τη θέση του στο μπάσο πήρε ο Howie Epstein, τον οποίο αντικατέστησε το '02 -έναν χρόνο πριν πεθάνει- ο... προκάτοχός του και το ’94 ο Steve Ferrone έγινε ο δεύτερος κατά σειρά και τελευταίος ντράμερ των Heartbreakers. Και αν το όνομα του Tom Petty προτασσόταν δικαίως, καθώς εκτός από ερμηνευτής ήταν και ο δημιουργός της συντριπτικής πλειοψηφίας των τραγουδιών τους, αναγνώριζε πάντα την τεράστια συμβολή των υπολοίπων. Έμεινε για πάντα πιστός στους μουσικούς του, που πριν από όλα ήταν φίλοι του, και αυτοί με τη σειρά τους έβλεπαν στο πρόσωπο του έναν επίσης φίλο ο οποίος ήταν ο ηγέτης της μπάντας και όχι μόνο δεν το αμφισβήτησαν ποτέ αλλά αντίστοιχα του έμειναν πιστοί ώς το τέλος.

Το ομώνυμο πρώτο album των Tom Petty & The Heartbreakers κυκλοφόρησε το ’76 και ακολούθησαν αρκετά ακόμα μέχρι αυτό που έμελλε να είναι το τελευταίο, το Hypnotic Eye του ’14, καθώς το γκρουπ, αργά μα σταθερά στην αρχή και όλο και πιο σύντομα στη συνέχεια, εξελισσόταν σε ένα από τα καλύτερα και κυρίως από τα πιο δημοφιλή του «κλασικού» αμερικανικού rock. Παρά την αδιάκοπη δραστηριότητά του όμως μαζί τους ο Petty βρήκε τον χρόνο και την ενέργεια να κυκλοφορήσει τρεις προσωπικούς δίσκους, τον πρώτο το ’89 και πιο πρόσφατο το ’06, αλλά και να συμμετάσχει στους Travelling Wilburys. Αυτοί ήταν ένα κυριολεκτικά σουπερ γκρουπ το οποίο αποτελούσαν ο Bob Dylan, ένας εκ των τεσσάρων Beatles, δηλαδή ο George Harrison, ο σπουδαίος Roy Orbison, ο ηγέτης των ELO Jeff Lynne και, τέλος, ο Petty. Κυκλοφόρησαν όμως μόνο δύο ομώνυμους δίσκους, το «1» και το....«3» (αντί για 2!) αντίστοιχα το '98 και το '90 και ομολογουμένως το αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης κορυφής ήταν κατώτερο των προσδοκιών. Προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν ποτέ ξανά καθώς, μετά τον θάνατο και του Petty, ζουν πλέον μόνον δύο από τους πέντε, οι B. Dylan και J. Lynne. Tέλος, το ’08 ο Petty ανασυγκρότησε το πρώτο του γκρουπ, τους Mudcrutch, για έναν δίσκο, ενώ υπήρξε και δεύτερος το '16.

Ανεξάρτητα από τις αρχικές επιρροές του, η καθοριστικότερη επίδραση που δέχτηκε ο Tom Petty, όπως και αρκετοί ακόμα ανάλογοι και περίπου συνομήλικοι του Αμερικανοί rock τραγουδοποιοί, για παράδειγμα ο Bruce Springsteen και ο λιγότερο γνωστός αλλά εξίσου καλός Jackson Browne, ήταν από το αφηγηματικό ύφος και το στιχουργικό περιεχόμενο το οποίο αφορούσε στους απλούς ανθρώπους των τραγουδιών του μέγιστου Bob Dylan. Για τον Petty μάλιστα ίσως αυτό να ίσχυε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Δεν είναι συμπτωματικό ότι συνυπήρξε μαζί του στους Travelling Wilburys και στη συνέχεια ο ίδιος και οι Hearbreakers αποτέλεσαν την μπάντα που τη συνόδευσε σε μια διεθνή περιοδεία αρκούντως μεγάλης διάρκειας.

Όμως, όσο και αν γνώρισε την αγάπη, την αποδοχή και την καταξίωση του κόσμου, οι οποίες μεταφράστηκαν σε υψηλές πωλήσεις των δίσκων του και αρκετά γνωστά τραγούδια του, ο Tom Petty -αντίθετα όχι μόνο φυσικά με τον Dylan αλλά ακόμα και με τον Springsteen- δεν αφήνει πίσω του μεγάλο έργο. Η έμπνευσή του ήταν εντοπισμένη και περιορισμένη, το μικρότερο όμως μέγεθος του ταλέντου του το αναπλήρωνε και με το παραπάνω με κόπο και μόχθο, πολλή και σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα, στο γράψιμο των τραγουδιών του, στις ηχογραφήσεις των δίσκων του και, πάνω από όλα, στις ιδιαίτερα μακρόχρονες περιοδείες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL