Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ξανακούγοντας... τον Μάνο Χατζιδάκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξανακούγοντας... τον Μάνο Χατζιδάκι

Ο κόσμος αγαπάει περισσότερο από ποτέ το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά υπάρχουν πάντα νέοι άνθρωποι για να το ανακαλύψουν και πτυχές του που είναι άγνωστες ακόμα και σε όσους/ες είναι οικείοι μαζί του. Αυτό τόνισαν όλοι οι συντελεστές στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο στούντιο Sierra για τη συναυλία - αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, η οποία αποτελεί ακόμα ένα μέρος της συστηματικής προσπάθειας στην οποία επιδίδεται εδώ και χρόνια ο γιος του Γιώργος Χατζιδάκις για να παρουσιάσει το σύνολο του έργο του επανασυστήνοντάς το, κατά κάποιον τρόπο, στις νεότερες γενιές.

Τι θα απογίνει το αρχείο

Μιλώντας ως καλλιτεχνικός διευθυντής της συναυλίας, ο Γιώργος Χατζιδάκις έδωσε έμφαση ακριβώς στην αναγκαιότητα αυτής της προσπάθειάς του που είναι και ο λόγος για τον οποία πιστεύει και επενδύει τόσο σε αυτήν. Δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει και την ανησυχία του για το τι θα απογίνει το αρχείο του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς κανένας δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας από την Ελλάδα δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, γι' αυτό και δεν δίστασε να αναρωτηθεί δημόσια αν τελικά θα καταλήξει στο εξωτερικό, γεγονός που σίγουρα θα αποτελέσει ντροπή για τη χώρα μας και τον πολιτισμό της θα προσθέταμε εμείς.

Ο Λουκάς Καρυτινός, που θα διευθύνει το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις και τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, αφού εξήρε την προσπάθεια του Γ. Χατζιδάκι να ακουστεί ξανά ολόκληρο το έργο του Μάνου Χατζιδάκι και με ιδανικές συνθήκες, είπε ότι δικό του μέλημα είναι να φωτίσει τη μουσική του Μάνου από διαφορετικές οπτικές γωνίες, «έτσι όπως δεν έχει συνηθίσει να το ακούει ο κόσμος». Τέλος, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, που είναι η βασική ερμηνεύτρια της συναυλίας (σε ορισμένα σημεία θα τη συντροφεύει στη σκηνή η πολύ νέα και επίσης πολλά υποσχόμενη Δήμητρα Σελεμίδου), είπε ότι, «όπως και κάθε φορά που μπαίνω σε κάτι σπουδαίο και μεγάλο, κάτι το οποίο νιώθω ότι θα είναι εμπειρία ζωής για μένα, έτσι και τώρα εισήλθα στο έργο του Χατζιδάκι καθαρή και αθώα. Αισθανόμουν και ήμουν μαθήτρια. Είναι ένας μακρύς δρόμος, στον οποίο με αυτή τη συναυλία μόλις αρχίζω να βαδίζω και πιστεύω ότι στο τέλος του θα έχω γίνει καλύτερη ως άνθρωπος».

«Ελλάς, η χώρα των ονείρων»

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το έργο «Ελλάς, η χώρα των ονείρων» που ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε για ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στην Ελλάδα το 1960-61. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τραγούδια του για το θέατρο και, πιο συγκεκριμένα, για τις παραστάσεις των «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπέρτολντ Μπρεχτ από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιακώβου Καμπανέλλη που ανέβηκε από τον Θίασο Βασίλη Διαμαντόπουλου - Μαρίας Αλκαίου σε σκηνοθεσία του πρώτου το 1959, «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλο που ανέβηκε από τον Θίασο Δημήτρη Μυράτ - Μιράντας Ζουμπουλάκη σε σκηνοθεσία του πρώτου το 1961 και τέλος «Οδός ονείρων», το σχεδόν θρυλικό μουσικοκοθεατρικό έργο που ήταν ιδέα του Μάνου Χατζιδάκι και ο ίδιος έγραψε τα περισσότερα κείμενά του, σκηνοθέτησε ο Αλέξης Σολομός και ανέβηκε το 1962.

Τα εισιτήρια της συναυλίας έχουν εξαντληθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL