Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Η Οκτωβριανή Επανάσταση στη "Ρεματιά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Οκτωβριανή Επανάσταση στη "Ρεματιά"

Την επίδραση της Οκτωβριανής Επανάστασης στην Τέχνη επιχειρεί το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017 - Νύχτες Αλληλεγγύης, μέσα από ένα μεγάλο τριήμερο αφιέρωμα στην 100ή επέτειο ενός από τα πλέον σημαίνοντα γεγονότα του προηγούμενου αιώνα. Πρόκειται για τρεις μουσικές βραδιές, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 3, τη Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου και διερευνούν διαφορετικές πτυχές αυτής της επίδρασης στη μουσική δημιουργία, σε διάφορα σημεία του πλανήτη και σε ποικίλες χρονικές στιγμές.

Σε μια βραδιά που διερευνά την εξέλιξη της κλασικής μουσικής δημιουργίας στην αλληλεπίδρασή της με τα κοινωνικά γεγονότα, πριν και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η συμφωνική ορχήστρα νέων, Underground Youth Orchestra, παρουσιάζει την Κυριακή, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη, έργα κλασικών συνθετών από τη Ρωσία της προεπαναστατικής περιόδου και τη Σοβιετική Ένωση.

Πρόκειται για μια νεανική ορχήστρα που συνεργάζεται εδώ και δυο χρόνια με τον Δήμο Χαλανδρίου στο πλαίσιο της συγκρότησης της Δημοτικής Ορχήστρας Νέων και δημιούργησαν μια θεματική συναυλία, μέσα από ένα αφιέρωμα σε ένα ιστορικό γεγονός που έχει επηρεάσει όσο λίγα την παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία», όπως αναφέρει ο διευθυντής της Underground Youth Orchestra Κώστας Ηλιάδης.

Πρόθεση των δημιουργών είναι να ιχνηλατήσουν τη διαδρομή που ακολούθησε η μουσική δημιουργία εντός του χώρου που γέννησε τα γεγονότα του 1917, να προσεγγίσει τη μετέπειτα ερμηνεία της προεπαναστατικής καλλιτεχνικής παράδοσης και να αναδείξει τους ισχυρούς δεσμούς της Τέχνης με την κυρίαρχη ιδεολογία.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα από την περίοδο - προανάκρουσμα της Οκτωβριανής Επανάστασης μέχρι και τον πρόσφατο απόηχό της καλύπτοντας τα έτη από το 1880 έως το 1977 με συνθέσεις των Tchaikovsky, Rimsky - Korsakov, Khachaturian, Prokofiev, Shostakovich, Schnittke, Sviridov κ.ά. Την επιμέλεια και την παρουσίαση των κειμένων έχει η Έλλη Παπαγρηγορίου και τον σχεδιασμό ο Νίκος Χατζηελευθερίου.

Ο πυρήνας της κομμουνιστικής ιδεολογίας μέσα από την τέχνη αποτελεί το περιεχόμενο της δεύτερης βραδιάς του αφιερώματος στην Οκτωβριανή Επανάσταση, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν στο πρώτο μέρος, έργα του Μιχάλη Τρανουδάκη: Τρία μελοποιημένα αποσπάσματα από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς σε ερμηνεία Δημήτρη Βουτσά και μια καντάτα πάνω στο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ Πέτρογκραντ 1917 σε απόδοση στα ελληνικά από τον Γιάννη Ρίτσο και ερμηνεία Σοφίας Μιχαηλίδου.

Ο Μιχάλης Τρανουδάκης θα είναι στο πιάνο και στα κρουστά ο Μαρίνος Τρανουδάκης και ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος.

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς θα περιλαμβάνει εξαιρετικά σπάνιας έκδοσης χορωδιακά τραγούδια του 1927. Πρόκειται για τα Κόκκινα Τραγούδια, που αποτελούν το ρεπερτόριο που ερμήνευαν οι εργατικές χορωδίες, οι οποίες αποτελούσαν μια γενικευμένη τάση της εποχής, στο πλαίσιο της διάδοσης της τέχνης στην εργατική τάξη. Σε θέση εργατικής χορωδίας η Χορωδία του Παντείου Πανεπιστημίου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Βρυζάκη.

«Η Οκτωβριανή Επανάσταση και τα συμπεράσματα στα οποία οδήγησε την ανθρωπότητα αποκτούν ολοένα και πιο επίκαιρο χαρακτήρα σήμερα, ενώ η τεράστια σημασία της επηρέασε, επηρεάζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις Τέχνες και τα Γράμματα» σημειώνει ο Μιχάλης Τρανουδάκης.

Με οδηγούς 22 μουσικούς από το Περού, τη Χιλή, την Αργεντινή, το Μεξικό, τη Βολιβία, την Κούβα και την Ελλάδα, θα ακουσθεί η τραγουδοποιία των κινημάτων των χωρών από την εποχή της Οκτωβριανής Επανάστασης έως σήμερα.

Οι Entre Amigos παρουσιάζουν επαναστατικά τραγούδια της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης καθώς και σύγχρονες συνθέσεις του Χαλανδραίου μουσικού από τη Χιλή Alejandro Diaz.

Οι συναυλίες ξεκινούν στις 8.30 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο και αντί εισιτηρίου υπάρχει προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά είδη και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL