Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
"Οι γενναίοι και οι τραγουδιστές ανήκουν στην απεραντοσύνη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Οι γενναίοι και οι τραγουδιστές ανήκουν στην απεραντοσύνη"

Κανένας δεν θυμάται τον Μίκη να δακρύζει. Ίσως ούτε οι σύντροφοι και οι συγκρατούμενοί του στις δυσκολότερες ώρες των φυλακών, της εξορίας, των σκληρών βασανιστηρίων.

Τον λυγμό και το κρυφό δάκρυ του μεγάλου συνθέτη, μαζί με δυο λέξεις του που ήταν “σας αγαπώ”, το έζησαν όλοι όσοι πλημμύρισαν το Καλλιμάρμαρο Στάδιο τη Δευτέρα το βράδυ στην ιστορική παράσταση, αφιερωμένη σ’ εκείνον, με τον τίτλο «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη - 1.000 Φωνές», όπου για πρώτη φορά 1.000 χορωδοί, από 30 πόλεις της Ελλάδας, τραγούδησαν αγαπημένες συνθέσεις του.

Από την αρχή ο Μίκης Θεοδωράκης αγκάλιασε με θέρμη την εκδήλωση και τους συντελεστές της εκφράζοντας την επιθυμία, όχι μόνο να παραβρεθεί, αλλά και να διευθύνει. Όπως και έγινε. Και ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά και προσέδωσε ακόμα μεγαλύτερο παλμό και συγκίνηση στη βραδιά.

“Σας αγαπώ”

Ο συνθέτης παρακολούθησε τη συναυλία σε αναπηρική καρέκλα λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, τα οποία όμως δεν τον πτόησαν. Μάλιστα σηκώθηκε δύο φορές για να χαιρετίσει τους αμέτρητους θεατές που τον αποθέωσαν, στους οποίους κάποια στιγμή, όπως έγινε γνωστό από τα μεγάφωνα, απηύθυνε δύο λέξεις: «Σας αγαπώ».

Ήταν τότε που το κοινό καταχειροκρότησε με δύναμη για πολύ ώρα, φανερά συγκινημένο. Ωστόσο τη μεγαλύτερη συγκινησιακή κορύφωση της βραδιάς φύλαγε ο ίδιος ο συνθέτης, που μετά τη διεύθυνση των δύο τραγουδιών «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» και "Άρνηση", γνωστό περισσότερο με τον τίτλο «Στο περιγιάλι το κρυφό», έσκυψε το κεφάλι του χωρίς να καταφέρει να κρύψει τον λυγμό του!

Κατάμεστο το Καλλιμάρμαρο

Το Καλλιμάρμαρο Στάδιο άρχισε να γεμίζει από νωρίς, όταν άνθρωποι όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί νέοι, συνέρρεαν για να παραβρεθούν σε αυτήν την ιστορική συναυλία τιμώντας τον σπουδαίο συνθέτη. Αγκαλιασμένες παρέες, ζευγάρια και ομάδες ολόκληρες τραγούδησαν, άλλοτε με κέφι και άλλοτε με συγκίνηση, άσματα που έχουν αφήσει ανεξίτηλα το ίχνος τους στην ιστορία του τόπου, μεγάλωσαν γενιές και συντρόφευσαν γλέντια και χαρές. Οι εκδηλώσεις λατρείας δεν μπορούσαν να κρυφτούν και συνθήματα όπως «Σε αγαπάμε, Μίκη» και «Σε ευχαριστούμε», ηχούσαν με ένταση ανάμεσα στα κενά των τραγουδιών.

Σε αυτήν την ιστορική συναυλία ακούστηκαν αποσπάσματα από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης όπως «Μικρές Κυκλάδες», «Άξιον εστί», «Επιφάνια», «Όμορφη πόλη», «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία», «Λιποτάκτες», «Χαιρετισμοί», «Γειτονιά των Αγγέλων».

Όλα τα τραγούδια είχε διασκευάσει χορωδιακά ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης, που ενορχήστρωσε και διεύθυνε μουσικά τις χορωδίες.

«Οι γενναίοι και οι τραγουδιστές ανήκουν στην απεραντοσύνη. Η λύρα και το τόξο ανήκουν στην αιωνιότητα. Μαζί θα πορευτούμε στους αιώνες των Ελλήνων. Μαζί θα τραγουδάμε. Και ο θάνατος δεν θα έχει πια εξουσία», είπαν, μεταξύ άλλων, οι δύο ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Ιωάννα Παππά, που διάβασαν κείμενα του ποιητή Γιώργου Μπλάνα όπου ο Μίκης Θεοδωράκης, ως μουσική συνείδηση στο ξύπνημά της, συνομιλεί με την Ελλάδα.

Μαζί με το κοινό

Η Συμφωνική Μαντολινάτα, η χορωδία και οι ερμηνευτές Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Αντώνης Κορωναίος, Μπάμπης Βελισσάριος, Παντελής Κοντός και Γεράσιμος Ανδρεάτος τραγούδησαν, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με το κοινό στις εξέδρες, αριστουργήματα, όπως «Άνοιξε λίγο το παράθυρο», «Φεγγάρι μάγια μου ’κανες», «Νύχτα μαγικιά», «Βραδιάζει», «Ποιος τη ζωή μου», «Λίγο ακόμα», «Μαρίνα», «Δρόμοι παλιοί», «Ανοίγω το στόμα μου», «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Μυρτιά», «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα», «Του μικρού βοριά», «Αστέρι μου, φεγγάρι μου», «Όμορφη πόλη», «Χάθηκα», «Μέρα μαγιού μου μίσεψες», «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ», «Άσμα ασμάτων», «Στρώσε το στρώμα σου», «Δόξα τω Θεώ», «Βάρκα στο γυαλό», «Χρυσοπράσινο φύλλο» και πολλά ακόμα.

Στη συναυλία παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υπό την αιγίδα του οποίου είχε τεθεί η μουσική εκδήλωση, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Μανώλης Γλέζος, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής και του πολιτισμού.

Τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε η Σοφία Σπυράτου και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Η Βουλή των Ελλήνων ήταν χορηγός του προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL