Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Οι Allman Brothers στο Παράδεισο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Allman Brothers στο Παράδεισο...

Πέθανε το Σάββατο στο Ρίτσμοντ Χιλ της Τζόρτζια ο Gregg Allman, συνιδρυτής του κατά γενική ομολογία σημαντικότερου συγκροτήματος του λεγόμενου «Νότιου rock», των Allman Brothers Band.

Ο Gregg Allman και ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος αδελφός του, Duane, γεννήθηκαν στο Νάσβιλ του Τενεσί, αλλά σε νεαρή ηλικία μετοίκισαν στο Τζάκσονσιβιλ της Φλόριντα και αμέσως άρχισαν να ασχολούνται με τη μουσική. Εξ αρχής το έκαναν μαζί, ο Duane έπαιζε κιθάρα και ο Gregg -αν και διδάχθηκε κάποια πράγματα και στην κιθάρα από τον αδελφό του- keyboards και τραγουδούσε. Τo 1968 σχημάτισαν, υπό την ηγεσία τους, τους Allman Brothers Band, και με τους δύο πρώτους δίσκους τους (1969 και 1970, αντίστοιχα) καταξιώθηκαν ταχύτατα ως το πιο σημαντικό γκρουπ του Southern rock.

Southern με δύο ντραμερ

Όπως πολλοί σύγχρονοι και ακόμη περισσότεροι μεταγενέστεροί τουςμ οι Allman Brothers Band εκκινούσαν κατά πρώτο λόγο από τα blues και λιγότερο από την country, αλλά ο ήχος τους ήταν διαφορετικός, πιο ολοκληρωμένος και συναρπαστικός, από οποιονδήποτε άλλο. Αιτία γι’ αυτό δεν ήταν μόνον οι πολύ μεγάλες ικανότητές τους ως εκτελεστών, αλλά και η πολύ πρωτότυπη σύνθεσή τους. Και άλλα συγκροτήματα είχαν δύο κιθαρίστες, αλλά αυτοί διέθεταν δύο κορυφαίους του οργάνου, τον Duane Allman και τον Dickey Betts, οι οποίοι επιπλέον έπαιζαν lead, κάνοντας ακατάπαυστα μακροσκελέστατα, αλλά και άκρως δεξιοτεχνικά σόλο σε κάθε τραγούδι τους. Επίσης ήταν μία από τις πρώτες -και καθόλου πολλές- μπάντες που δεν είχαν έναν, αλλά... δύο ντράμερ! Η βαθιά, «νότια» στο έπακρο και όχι μόνο προφορά στη φωνή, και τα keyboards -εκτός και αν έπιανε μια... τρίτη κιθάρα!- του Gregg, συμπλήρωναν ένα αληθινά μοναδικό, για την εποχή του και όχι μόνο, σύνολο.

«At Fillmore East»

Εκ φύσεως «ζωντανό» συγκρότημα, οι ABB έφταναν στο απόγειό τους στις συναυλίες τους. Αυτό αποτυπώθηκε στον τρίτο δίσκο τους, το διπλό «At Fillmore East» του 1971, αντικειμενικά ενός εκ των καλύτερων live albums όλων των εποχών. Η μοίρα, όμως, φαίνεται ότι τους είχε σημαδέψει, ή ίσως ήταν αυτοί που την προκαλούσαν. Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του «At Fillmore East», και ενώ βρίσκονταν στην καλύτερη περίοδό τους, ο Duane Allman σκοτώθηκε σε ατύχημα με μοτοσικλέτα στο Μέικον της Τζόρτζια προτού καν συμπληρώσει τα εικοσιπέντε χρόνια του. Ένα χρόνο αργότερα ο μπασίστας του γκρουπ Berry Oakley σκοτώθηκε με τον ίδιο τρόπο, στην ίδια περιοχή και στην ίδια ακριβώς ηλικία!

Όπως οι περισσότεροι rock μουσικοί της γενιάς του, ο Gregg Allman ήταν ήδη επιρρεπής σε κάθε είδους καταχρήσεις. Τα δύο αυτά τραγικά γεγονότα προφανώς τον επηρέασαν τόσο άσχημα ώστε κατρακύλησε ακόμη περισσότερο σε αυτές, τόσο στα ναρκωτικά αλλά ακόμα πιο πολύ στο αλκοόλ. Μια ταραγμένη προσωπική ζωή με έξι (!) γάμους, από τους οποίους απέκτησε πέντε παιδιά, δεν βοήθησε βέβαια τον ήδη κλονισμένο ψυχισμό του.

Οι Allman Brothers Band φυσικά συνέχισαν με τον ίδιο πλέον μόνο ως ηγέτη, άλλοτε με περιόδους μεγάλης εμπορικής επιτυχίας και άλλοτε στην αφάνεια, μέχρι το 2014. Ο Gregg Allman δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή στη ζωή του να κάνει μουσική. Ο θάνατος, πιθανότατα λόγω του καρκίνου στο ήπαρ, τον βρήκε ενώ βρισκόταν στη διαδικασία ηχογράφησης νέου δίσκου και πριν συμπληρώσει τα εβδομήντα χρόνια του.

Μετά από δική του επιθυμία θα ταφεί στο Μέικον της Τζόρτζια, δίπλα στον αδελφό του και τον φίλο τους Berry Oakley. Καλό ταξίδι Gregg και... say hello to Duane and the other guys από εμάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL