Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Έφυγε ο «κηπουρός» του σκληρού ήχου....
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφυγε ο «κηπουρός» του σκληρού ήχου....

Πέθανε ο τραγουδιστής των Soundgarden Chris Cornell, εμβληματική φυσιογνωμία στον χώρο του grunge

Πέθανε την Τετάρτη ο Chris Cornell, ένας σημαντικός μουσικός του αμερικανικού σκληρού rock των τελευταίων τριών δεκαετιών. Ο Christopher John Boyle -όπως ήταν το αληθινό του όνομα- γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1964 στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον και σχεδόν ΌΛΑ τα πέντε αδέλφια του (δύο μεγαλύτεροι του και τρεις μικρότερες) ασχολήθηκαν για ένα διάστημα και σε κάποιο βαθμό με τη μουσική. Εκείνος όμως ήταν ο μόνος που πήρε τόσο σοβαρά το πάθος του για αυτή ώστε της αφοσιώθηκε και τελικά έγινε και το επάγγελμά του με τον σχηματισμό των Soundgarden το 1984. Το γκρουπ ήταν από τα κυριότερα του grunge, του ιδιώματος δηλαδή που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στη γενέτειρα των Cornell, το Σιάτλ. Ο ίδιος, συνθέτης και στιχουργός των περισσοτέρων τραγουδιών τους, ερμηνευτής, κιθαρίστας και αδιαφιλονίκητος ηγέτης τους, μπορεί ίσως ποτέ να μην γνώρισε την αίγλη των εμβληματικών φυσιογνωμιών του grunge όπως οι Kurt Cobain των Nirvana και Eddie Vedder των Pearl Jam, αλλά έχαιρε όχι μόνο της αγάπης και της εκτίμησης αλλά και του σεβασμού τον ομοειδών συντοπιτών του.

Η εμπορική επιτυχία των Soundgarden καθυστέρησε αρκετά, αλλά τελικά ήρθε και αυτή με το τέταρτο άλμπουμ τους, το «Superknown» του ’94. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να τους διαλύσει τρία χρόνια αργότερα για να αρχίσει την προσωπική διαδρομή του, την οποία διέκοψε το ’01 για να σχηματίσει τους Audioslave, ένα «σούπεργκρουπ» στο οποίο το άλλο βασικό από τα τέσσερα μέλη του ήταν ο Tom Morello, γνωστός μέχρι τότε ως κιθαρίστας των Rage Against The Machine. Οι Audioslave όμως αποδείχθηκαν εφήμεροι, διήρκεσαν μόλις έξι χρόνια και για τρεις δίσκους και μετά τη διάλυση τους ο Cornell επανήλθε στη σόλο διαδρομή του. Παράλληλα όμως το ’10 επανένωσε τους Soundgarden και διατήρησε αμφότερες αυτές τις δραστηριότητές του μέχρι τον θάνατό του, ενώ συμμετείχε και σε μερικά περιστασιακά projects φίλων του από το Σιάτλ.

Όπως η συντριπτική πλειονότητα των μουσικών του grunge ο Chris Cornell είχε πολλά ψυχολογικά προβλήματα, ανάμεσά τους και τον εθισμό, τόσο στο αλκοόλ όσο και περισσότερο στα σκληρά ναρκωτικά. Μετά τον δεύτερο γάμο του με την ελληνικής καταγωγής Βίκυ Καραγιάννη (για χάρη της οποίας είχε ασπαστεί και την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία!) έδειχνε να είχε βρει τη γαλήνη του. Τα φαινόμενα όμως μάλλον απατούσαν, καθώς τα αίτια του θανάτου του -λίγους μήνες πριν συμπληρώσει τα πενήντα τρία χρόνια του, στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν- μπορεί μεν να μην έχουν γίνει ακόμα γνωστά, αλλά οι φήμες επιμένουν ότι οι έρευνες της αστυνομίας επικεντρώνονται σε κάτι πολύ συγκεκριμένο, στο αν ακολούθησε το θλιβερό παράδειγμα του φίλου του Kurt Cobain, δηλαδή αυτοκτόνησε όπως είχε κάνει εκείνος το ’94. Φαίνεται πως τα παιδικά και εφηβικά τραύματα της περιβόητης αμερικανικής generation x, της τελευταίας δηλαδή γενιάς που ενηλικιώθηκε τον 20ό αιώνα, ήταν πάρα πολλά για να τα αντέξουν οι επιφανέστεροι των εκπροσώπων της. Οι millennials, η αντίστοιχη πρώτη γενιά του 21ου αιώνα, δείχνει να τα καταφέρνει πολύ καλύτερα και αυτό σίγουρα θα έκανε τον καλό και ευγενικό άνθρωπο που έκρυβε κάτω από τη σκληρή μουσική του ο Chris Cornell να χαμογελάσει. Έστω και μελαγχολικά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL