Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ρωσική Πρωτοπορία στο Μέγαρο Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρωσική Πρωτοπορία στο Μέγαρο Αθηνών

Μια γοητευτική και ενδιαφέρουσα συνύπαρξη μουσικής και εικαστικής τέχνης, βασισμένη στο ρηξικέλευθο κίνημα της Ρωσικής Πρωτοπορίας, παρουσιάζει απόψε, στις 8.30 μ.μ., το Transcription Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην ξεχωριστή αυτή συναυλία στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, με τον τίτλο «Η Ελλάδα συναντά τη Ρωσική Πρωτοπορία», τα μέλη του γνωστού συνόλου, Γιώργος Κανδυλίδης στο βιολί, Χρήστος Γρίμπας στο βιολοντσέλο και Νίκος Ζαφρανάς στο πιάνο, προσεγγίζουν συνδυαστικά, μουσικά και οπτικοακουστικά μία από τις πιο δημιουργικές και εκρηκτικές περιόδους της τέχνης του 20ού αιώνα, παίζοντας έργα Ρώσων συνθετών και συνοδεύοντάς τα με προβολές εικόνων από πίνακες της περίφημης Συλλογής Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Οι μουσικοί του Transcription Ensemble επέλεξαν για το πρόγραμμά τους έργα Σκριάμπιν, Λουριέ, Γιουόν, Προκόφιεφ και Σοστακόβιτς. Η βραδιά θα αρχίσει με ένα απόσπασμα από τα "Τρία κομμάτια", έργο 2 του Αλεξάντερ Σκριάμπιν, τη "Σπουδή για πιάνο" αρ. 1 σε μεταγραφή του Αλεξάντρ Κρέιν για τρίο με πιάνο. Ακολουθούν τα "Σχήματα στον αέρα", τρεις πιανιστικές μινιατούρες που ο συνθέτης Αρτίρ Λουριέ αφιέρωσε στον Πικάσο, το "Τρίο για πιάνο" σε σολ μείζονα, έργο 60 του Πολ Γιουόν και επιλογές από το έργο "Φευγαλέες οπτασίες για πιάνο", έργο 22 του Σεργκέι Προκόφιεφ , σε μεταγραφή για τρίο με πιάνο. Ο επίλογος ανήκει στον Ντμίτρι Σοστακόβιτς και στο τρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο, αρ. 2 σε μι ελάσσονα, έργο 67.

Η Συλλογή Κωστάκη αποτελεί τη μεγαλύτερη εκτός Ρωσίας συλλογή έργων της Ρωσικής Πρωτοπορίας, μέσω της οποίας διασώθηκε από τη λήθη και την καταστροφή σημαντικό τμήμα της μοντέρνας ευρωπαϊκής τέχνης. Περιλαμβάνει 1.275 έργα, όπως πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, κεραμικά διάσημων καλλιτεχνών, των Μάλεβιτς, Καντίνσκι, Πόποβα, Τατλίν, Ματιούσιν κ.ά.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια προβολής του εικαστικού υλικού που προβάλλεται κατά τη διάρκεια των μουσικών μερών έχει η Μαρία Τσαντσάνογλου. Τον συγχρονισμό οπτικού υλικού και προβολής έχει αναλάβει η Ευδοξία Μπανιωτοπούλου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και ανήκει στον επιτυχημένο Κύκλο Γέφυρες Τεχνών, που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL