Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΑΕΠΙ: "Σκληρό ροκ" με ανακοινώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΕΠΙ: "Σκληρό ροκ" με ανακοινώσεις

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι παραιτήσεις των Φοίβου Δεληβοριά και Παναγιώτη Καλατζόπουλου από την προεδρία και αντιπροεδρία του Δ.Σ. του συλλόγου συνθετών και στιχουργών "Μέτρον". Μετά τη μαζική αποχώρηση δημιουργών από το σωματείο, ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Θάνος Μικρούτσικος τοποθετούνται, απαντούν ή συντάσσονται με τις ήδη εκπεφρασμένες απόψεις και ενίοτε καταθέτουν τις δικές του προτάσεις.

Την πρόταση να δημιουργηθεί "κάτι σαν πόθεν έσχες" με τα ποσά που εισέπραξαν όλα τα μέλη της ΑΕΠΙ τα τελευταία 10 χρόνια καταθέτει ο Αργύρης Μπακιρτζή, σε κείμενό του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των 450+ δημιουργών, προσθέτοντας ότι "θα μπορούσαν σ' αυτό να συμβάλουν ο υπουργός Σωκράτης Φάμελλος και οι βουλευτές Παπαδόπουλος Χριστόφορος και Σκουρολιάκος Πάνος, οι οποίοι απ' ό,τι έμαθα ενδιαφέρονται σφόδρα για το θέμα".

Ο γνωστός τραγουδοποιος, ο οποίος δίνει πάντα το "παρών" σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει επίσης ότι "θα μπορούσαμε να αρχίσουμε από τους καλλιτέχνες που διετέλεσαν κατά καιρούς μέλη διοικητικών συμβουλίων της ΑΕΠΙ καθώς και τα μέλη σωματείων του χώρου μας -συμβούλους υπουργείων, που εμπλέκονται και ανακατεύονται με ποικίλους τρόπους στα μαγειρέματα του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται". Αν και συνυπογράφει, όπως λέει, την επιστολή παραίτησης του Φοίβου Δεληβοριά από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του "Μέτρον", σημειώνει ότι "διαφωνώ με τον Φοίβο, ότι όλοι τις ίδιες αγωνίες μοιραζόμαστε. Άλλοι ζητάν τα ποσοστά τους κι άλλοι την τσέπη να γεμίσουν". Καταλήγοντας αναφέρει ότι "ο δημιουργός του 'Στελθ' και πολλών άλλων ξεχωριστών εμπνευσμένων τραγουδιών, συνεργάτης μου στους Χειμερινούς Κολυμβητές, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος του Γεωργίου, είχε εκκαθάριση 28 ευρώ, όταν μέτριοι το λιγότερο δημιουργοί υπερέβαιναν, όπως έχω πληροφορηθεί, τα 2000πλάσια. Αν αυτό ανταποκρίνεται σε μια δίκαιη κατανομή πνευματικών δικαιωμάτων, σημείο των καιρών. Όμως, μάλλον όχι".

Απάντηση Γιώργου Ανδρέου σε Φ. Δεληβοριά, Π. Καλατζόπουλο

"Η πολιτεία μου και οι αγώνες μου όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο, δεν μου επιτρέπουν να δεχτώ επιδερμικά 'μαθήματα' συνδικαλιστικής 'ορθοδοξίας' και θεωρώ ακραίο και υπερβολικό (στην τόσο πολύπλοκη και διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνικοπολιτική συγκυρία που ζούμε) οποιαδήποτε απόφαση Γενικής Συνέλευσης να εμποδίζει την ατομική και με προσωπική ευθύνη υπεύθυνη δημόσια κατάθεση επιχειρημάτων και αγωνιών για θέματα τόσο σοβαρά όσο το επαγγελματικό μας μέλλον και η επιβίωσή μας" απαντά με χθεσινή ανάρτησή του στο Διαδίκτυο ο Γιώργος Ανδρέου, μέλος του Δ.Σ. του "Μέτρον" και ένας εκ των δημιουργών που οι Φοίβος Δεληβοριάς και Παναγιώτης Καλατζόπουλος, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. αντιστοίχως, στις επιστολές παραίτησής τους καταλόγισαν "αντιθεσμική συμπεριφορά.

Ο Γιώργος Ανδρέου κάνει λόγο για "αφελείς συκοφαντικές απόπειρες και βιαστικά συμπεράσματα στις δημόσιες επιλογές μου" υπογραμμίζοντας ότι "έχω τη συνείδησή μου ήσυχη" και ότι μετά από "διεξοδική και επισταμένη έρευνα όλα αυτά τα πολλά χρονια, έχω διαμορφώσει αναλυτική τεχνογνωσία και άποψη για τα ζητήματα που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία". Για το θέμα του διορισμού επιτρόπου στο επικείμενο νομοσχέδιο για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα επισημαίνει: "Υποστήριξα την ανάγκη εξονυχιστικής διερεύνησης (υπό την αυστηρή νομική εποπτεία της Πολιτείας) κάθε δυνατότητας θεραπείας των τρομερών συνεπειών που γέννησε η συμπεριφορά και διαχείριση των ιδιοκτητών μετόχων της ΑΕΠΙ, με τελική κατάληξη την εφαρμογή επιτρόπου. Η πλουραλιστική νομική έρευνα με οδήγησε σε συγκρατημένη δυσπιστία απέναντι στον τραπεζικού τύπου επίτροπο και προτίμησα να υποστηρίξω τον επίτροπο που προέρχεται από το πτωχευτικό δίκαιο και κατά τη γνώμη μου παρέχει ασφαλέστερες νομικές εγγυήσεις υγιούς εφαρμογής των αρμοδιοτήτων του (άλλωστε και οι 450 μιλούν πια για κρατικό επίτροπο κι όχι τραπεζικό)".

Παράλληλα υπογραμμίζει: "Γελώ με όλους εκείνους (που απείχαν για χρόνια από τον αγώνα και την αγωνία) και τώρα επιχειρούν να μου φορτώσουν ιδιοτέλειες, υπόγειες συνέργειες με την ΑΕΠΙ και προσωπικές φιλοδοξίες. Ας ψάξουν όσο θέλουν: Δεν θα βρουν ούτε προκαταβολές ούτε παρασκηνιακές επαφές ούτε σενάρια σκοπιμότητας".

Θάνος Μικρούτσικος

Τέλος ο Θάνος Μικρούτσικος, με ανοιχτή επιστολή του στους δημιουργούς για το θέμα της ΑΕΠΙ, υποδεικνύει στην Πολιτεία ότι "πρέπει να εξασφαλιστεί με όλους τους τρόπους ότι οι μέτοχοι της ΑΕΠΙ θα καλύψουν τα αρνητικά κεφάλαια της εταιρείας" και "το διοικητικό συμβούλιο της ΑΕΠΙ πρέπει, εκτός από τον τεχνοκράτη διευθύνοντα σύμβουλο, να αποτελείται πλειοψηφικά από δημιουργούς επιλεγμένους από τους φορείς - σωματεία τους και οι μέτοχοι να αποχωρήσουν από αυτό".

Υπογραμμίζει επίσης ότι "τα οργανωμένα συμφέροντα των μεγαλοχρηστών που ποτέ δεν απέδιδαν τα δικαιώματα που εκ του νόμου όφειλαν να αποδώσουν, εκμεταλλεύονται τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΠΙ και ο μηχανισμός απόδοσης των δικαιωμάτων οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση. Πέραν των μεγάλων χρηστών, και οι μικρότεροι χρήστες αρνούνται να πληρώσουν λόγω της καθυστέρησης της ψήφισης του νομοσχεδίου. Η εμπιστοσύνη στον κλάδο των δικαιωμάτων χάθηκε ολοσχερώς. Σε δύο μήνες -τον Ιούνιο- οι Έλληνες δημιουργοί θα βρεθούν σε δραματική κατάσταση".

Επιπλέον αναφέρει ότι "η ατέρμονη συζήτηση περί τραπεζικής ή μη επιτροπείας απλώς συσκοτίζει το θέμα", διότι "κινδυνεύει ο μηχανισμός με ξαφνικό θάνατο" και καλεί "άμεσα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, που είναι στη σωστή κατεύθυνση αφού καταργεί θεσμικά τη διοικητική ασυδοσία της ΑΕΠΙ" και "άμεσα να φτιαχτεί το εποπτικό συμβούλιο δημιουργών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL