Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Τι απαντά ο Γ. Ανδρέου για την διαμάχη στο σύλλογο "Μέτρον"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι απαντά ο Γ. Ανδρέου για την διαμάχη στο σύλλογο "Μέτρον"

"Θεωρω ακραιο και υπερβολικο (στην τοσο πολυπλοκη και διαρκως μεταβαλλομενη κοινωνικοπολιτικη συγκυρια που ζουμε) οποιαδηποτε αποφαση Γενικης Συνελευσης να εμποδιζει την ατομικη και με προσωπικη ευθυνη υπευθυνη δημοσια καταθεση επιχειρηματων και αγωνιών για θέματα τοσο σοβαρα οσο το επαγγελματικο μας μελλον και η επιβιωση μας" επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Ανδρέου, ένας από τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου συνθετών και στιχουργών "Μέτρον", στον οποίο τόσο ο Φοίβος Δεληβοριάς όσο και ο Πάνος Καλατζόπουλος, στις επιστολές παραίτησής τους από τις θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου, αντίστοιχα, του σωματείου, καταλόγισαν "αντιθεσμική" συμπεριφορά.

Όλο το κείμενο που ανάρτησε στο διαδύκτιο ο Γιώργος Ανδρέου έχει ως εξής:

Η διασπαση του σωματειου ΜΕΤΡΟΝ ειναι σιγουρα ενα πολυ δυσαρεστο γεγονος. Για μια ακομη φορα σε αυτη την χωρα ο δημοσιος διαλογος γινεται με ορους προνεωτερικους και η επικρατηση μιας αποψης και οπτικης περναει μεσα απο την δυσφημιση και ισοπεδωση της "διαφορετικης" αποψης, λες και κατεχει καποιος αυθεντικα την απολυτη αληθεια και την ακλονητη βεβαιοτητα πως η προσεγγιση του ειναι "η σωστη" ενω του συναδελφου του "λαθος".

Οσο με αφορα το ζητημα, αντιπαρερχομαι αφελεις συκοφαντικες αποπειρες και βιαστικα συμπερασματα για τις δημοσιες επιλογες μου. Εχω την συνειδηση μου ησυχη: Ειμαι εδω και πολλα χρονια στην πρωτη γραμμη της προσπαθειας εξυγιανσης του καταταλαιπωρημενου τοπιου των πνευματικων δικαιωματων στη χωρα μας.

Μελος της επιτροπης ελεγχου της ΑΕΠΙ κατα την ευρωπαϊκη Οδηγια, ιδρυτικο μελος της Επιτροπης Καλλιτεχνων και του σωματειου "ΜΕΤΡΟΝ" και εκλεγμενο μελος του ΔΣ του σε ολες τις εκλογες του σωματειου. Εχω συμμετασχει και συμβαλλει ως μελος του ΔΣ του "ΜΕΤΡΟΝ" σε ολες τις μαχες του σε χρονια πετρινα και πολυ μοναχικα - μαχες που οδηγησαν τελικα στην παρουσιαση του πορισματος Ernst & Young, που ανοιξε την πρωτη ρωγμη στο θλιβερο αβατο του αυταρχισμου και της επηρμενης διαχειρισης του μοχθου μας απο μια αμαρτωλη εταιρεια που εκμεταλλευται ασυστολα και θρασυτατα την πνευματικη μας περιουσια.

Εχω με πολυ κοπο και διεξοδικη και επισταμένη έρευνα ολα αυτα τα πολλα χρονια διαμορφωσει αναλυτικη τεχνογνωσια και αποψη για τα ζητηματα που αφορουν την πνευματικη ιδιοκτησια. Αν άλλωστε καποιος καλοπιστος τριτος στην κοινωνια διαβασει τις επιστολες των 450 και των 125 (που συνυπεγραψα) θα δυσκολευτει πολυ να βρει τις ουσιωδες διαφορές τους και να εξηγησει την ακραια πολωτικη αντιδραση της πλειοψηφιας απεναντι σε μιαν αποψη συγγενη και καθολου αντιθετη σε ολες τις βασικες επιδιωξεις των δημιουργων. Υποστηριξα την αναγκη εξονυχιστικης διερευνησης (υπο την αυστηρη νομικη εποπτεια της πολιτειας) καθε δυνατοτητας θεραπειας των τρομερων συνεπειων που γεννησε η συμπεριφορα και διαχειριση των ιδιοκτητών μετόχων της ΑΕΠΙ, με τελικη καταληξη την εφαρμογη Επιτροπου.

Η πλουραλιστικη νομικη ερευνα με οδηγησε σε συγκρατημενη δυσπιστια απεναντι στον τραπεζικου τυπου Επιτροπο και προτιμησα να υποστηριξω τον Επιτροπο που προερχεται απο το πτωχευτικο δικαιο και κατα την γνωμη μου παρεχει ασφαλεστερες νομικες εγγυησεις υγιους εφαρμογης των αρμοδιοτητων του (αλλωστε και οι 450 μιλουν πια για Κρατικο Επιτροπο, κι οχι Τραπεζικο).

Διαβαζω με λυπη τις αποψεις των φιλων συναδελφων που παραιτηθηκαν απο το ΔΣ του ΜΕΤΡΟΝ περι "αντικαταστατικης" συμπεριφορας μου. Η πολιτεια μου και οι αγωνες μου ολα αυτα τα χρονια στον χωρο, δεν μου επιτρεπουν να δεχτω επιδερμικα "μαθηματα" συνδικαλιστικης "ορθοδοξιας" και θεωρω ακραιο και υπερβολικο (στην τοσο πολυπλοκη και διαρκως μεταβαλλομενη κοινωνικοπολιτικη συγκυρια που ζουμε) οποιαδηποτε αποφαση Γενικης Συνελευσης να εμποδιζει την ατομικη και με προσωπικη ευθυνη υπευθυνη δημοσια καταθεση επιχειρηματων και αγωνιών για θεματα τοσο σοβαρα οσο το επαγγελματικο μας μελλον και η επιβιωση μας.

Αλλωστε ολον αυτον τον καιρο δεν υπαρχει πουθενα, σε οποιοδηποτε ψηφιακο media, κοινωνικο δικτυο, τηλεοραση ή στον Τυπο μια δική μου παρεμβαση, σχολιο ή κριτικη αντιθετη με τις αποφασεις της ΓΣ του ΜΕΤΡΟΝ. Σε δυο επιστολες πολυ μετριοπαθεις συνυπεγραψα (λειτουργωντας ως ανεξαρτητη προσωπικοτητα στην ανοιχτή κοινωνία) τις ιδεες και τις αποψεις μου, με τροπο κοσμιο και αναλυτικη περιγραφη του σκεπτικου και του θεμιτου προβληματισμου μου.

Αντιθετα με τις μεταπολιτευτικου τυπου συμπεριφορες "κομματικης ορθοδοξιας" που επικαλουνται οι συναδελφοι που αποχωρησαν απο το ΜΕΤΡΟΝ, θεωρω πως η εντιμη αντιπαραθεση αποψεων ειναι χρησιμη και πλουτιζει τον πολιτικο πολιτισμο και την επιχειρηματολογια μας απεναντι σε μια κοινωνια δυσπιστη, θυμωμενη και παραπληροφορημενη.

Και φυσικα γελω με ολους εκεινους (που απειχαν για χρονια απο τον αγωνα και την αγωνία) και τωρα επιχειρουν να μου φορτωσουν ιδιοτελειες, υπογειες συνεργειες με την ΑΕΠΙ και προσωπικες φιλοδοξιες. Ας ψαξουν οσο θελουν: Δεν θα βρουν ουτε προκαταβολες, ουτε παρασκηνιακες επαφες ουτε σεναρια σκοπιμοτητας. Μονο την εντιμη επιλογη μου να υποστηριξω με ειλικρινεια και σοβαροτητα τις αποψεις μου και να τιμησω ετσι οσους με ψηφισαν ως εκπροσωπο τους στο ΔΣ του ΜΕΤΡΟΝ.

Κανείς μας δεν κατεχει το προνομιο της βεβαιοτητας πως οι αποψεις του ειναι οι ορθες και επιβεβλημενες. Λυπαμαι που δεν κατορθωσαμε να συνθεσουμε τις μικρες διαφορες οπτικης για το καλο της υποθεσης μας. Δηλωνω πως δεν θεωρω ιδιοτελη κανεναν απο ολους τους συναδελφους ολων των αποψεων και παρακαλω να σταματησει η ανθρωποφαγια και ο ευτελισμος χαρακτηρων και προθεσεων. Ευχομαι να συναντηθουμε ενωμενοι ξανα ολοι οι δημιουργοι, χωρις φανατισμους και εγωισμους, χωρις ισοπεδωτικες τακτικες μονοδιαστατης οπτικης και διαχειρισης.

Καλλιτεχνες, φορεις πνευματικων δικαιωματων και συνδικαλιστες ειμαστε, οχι επαγγελματιες πολιτικοι. Και ειμαστε ολοι απαραιτητοι στον αγωνα για ενα νεο τοπιο πνευματικων δικαιωματων στην χωρα μας αλλά και σε ενα σωρο αλλα κρισιμα ζητηματα που απασχολουν επιτακτικα τους δημιουργους. Δηλωνω πως σε μια τετοια προοπτικη θα ειμαι παρων, με την καρδια και το μυαλο. Με την εμπειρια και την γνωση. Με ανιδιοτελεια και μετριοπαθεια.

Φιλος ολων των συναδελφων και αντιπαλος κανενος τους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL