Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Μαζική αποχώρηση δημιουργών από το «Μέτρον»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαζική αποχώρηση δημιουργών από το «Μέτρον»

Μετά τις παραιτήσεις των Φοίβου Δεληβοριά και Παναγιώτη Καλατζόπουλου ακολούθησε μαζική αποχώρηση δημιουργών μελών του "Μέτρον" οι οποίοι σε ανοιχτή επιστολή τους εξηγούν  τη διαφωνία τους με τα τέσσερα εναπομείναντα μέλη του ΔΣ και προαναγγέλουν τη σύσταση νέου σωματείου.

Ανάμεσα στους δημιουργούς που αποχώρησαν από το "Μέτρον" είναι οι Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Ελευθερίου, Λένα Πλάτωνος Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Αγγελάκας, Αργύρης Μπακιρτζής, Σωκράτης Μάλαμας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νίκος Ξυδάκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Ιωάννου, Οδυσσέας Ιωάννου, Παρασκευάς Καρασούλος κ.α.

Η επιστολή παραίτησης  μελών του "Μέτρον" έχει ως εξής:

Μετά την αποχώρηση του Φοίβου Δεληβοριά και του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου από την προεδρία και την αντιπροεδρία του Συλλόγου μας το ΜΕΤΡΟΝ, και επειδή όσα καταγγέλλουν σε σχέση με την αντιθεσμική συμπεριφορά των μελών του ΔΣ M. Φάμελλου, Γ. Ανδρέου, Στ. Δρογώση και Φ.Τασσόπουλου, είναι πολύ σοβαρά και προσβάλλουν την απόφαση της γενικής συνέλευσης, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε κι εμείς από τον σύλλογο.

Σε μια ιστορική περίοδο που διακυβεύεται το μέλλον του πνευματικού δικαιώματος, δεν μπορούμε να ανεχθούμε έλλειψη σεβασμού στην εκφρασμένη βούλησή μας και την ψήφο μας, δεν μπορούμε να ανεχθούμε αντιθεσμικές πρακτικές και μη ενιαίο μέτωπο διεκδικήσεων.

Τα μέλη του ΔΣ Μ. Φάμελλος, Γ. Ανδρέου, Στ. Δρογώσης, Φ. Τασσόπουλος, εκφράζουν δικές τους απόψεις, που δεν αντιστοιχούν στο πνεύμα της απόφασης της τελευταίας γενικής συνέλευσης, που περιείχε τα αιτήματά μας προς την Πολιτεία μετά το πόρισμα του ελέγχου της Εrnst & Υoung για την ΑΕΠΙ, και τη συνακόλουθη εισαγγελική έρευνα για έξι κακουργήματα. Τα τέσσερα μέλη του ΔΣ δεν υπηρετούν την πλειοψηφία των μελών και προωθούν μια στρατηγική τελείως αντίθετη απ’ αυτήν που αποφασίστηκε.

Ζητάμε  ενιαίο, αδιάσπαστο και καθαρό μέτωπο στις διεκδικήσεις μας την κρίσιμη αυτή ώρα, γι’ αυτό προχωρούμε στη σύσταση νέου σωματείου, με νέο φιλόξενο καταστατικό που θα χωράει όλους και όλες τις δημιουργούς κάθε μουσικού είδους, γενιάς και μεγέθους ρεπερτορίου, ώστε να έχουν όλοι και όλες δυνατότητα ψήφου και λόγο. Έτσι θα μπορέσουμε συλλογικά να αλλάξουμε την έως τώρα άνιση και παράνομη διαχείριση των δικαιωμάτων μας από την ΑΕΠΙ και θα είμαστε βέβαιοι ότι η εκπροσώπησή μας δεν θα νοθευτεί.

Η μαζική απήχηση της επιστολής των 450+, που εισακούσθηκε από τον πρωθυπουργό, υπογράφηκε από το 70% των μελών του σωματείου μας και στηρίχθηκε από τις ενώσεις των ξένων δημιουργών, μας κάνει αισιόδοξους ότι η ισχύς εν τη ενώσει μπορεί να αλλάξει το έως τώρα προβληματικό τοπίο μέσα στο οποίο κινούνται οι δημιουργοί του Ελληνικού τραγουδιού. 

Η επόμενη μέρα για τα πνευματικά δικαιώματα και για όλα τα άλλα ζωτικά ζητήματα της τέχνης μας, πρέπει να σφραγίζεται από τη σύμπνοια όλων των δημιουργών που ζητούν διαφάνεια, δικαιοσύνη και έναν οργανισμό χωρίς τη συμμετοχή της διοίκησης της ΑΕΠΙ που ελέγχεται για κακουργήματα.  

Οι δημιουργοί που ενδιαφέρονται να αποτελέσουν το νέο σωματείο μπορούν να στείλουν τα στοιχεία τους στο [email protected]

Αβατάγγελος Μιχάλης

Αλατάς Θανάσης

Αντύπας Νίκος

Βελισσάρης Στέφανος- Γκωτιέ

Γαδέδη Στέλλα

Γαλάνη Δήμητρα

Γεργούλας Θάνος

Γκόνης Θοδωρής

Δεληβοριάς Φοίβος 

Δημοπούλου Λίνα

Ελευθέριου Μάνος

Ζευγαδέλλης Κωστής

Ζούδιαρης Νίκος

Ζουρνής Νίκος

Θαλασσινός Παντελής

Ιωαννίδης Αλκίνοος

Ιωάννου Κ. Γιάννης

Ιωάννου Οδυσσέας

Καλατζόπουλος Παναγιώτης

Καλλίρης Θάνος

Καπερνάρος  Βασίλης

Καραμουρατίδης Θέμης

Καρασούλος Παρασκευάς

Κοντοβά Μυρτώ

Κυπουργός Νίκος

Λαμπρίδη Φωτεινή

Λιούγκος Ηλίας

Λοϊζου Μυρσίνη (κληρονόμος Μάνου Λοϊζου)

Μαθές Γιάννης

Μάλαμας Σωκράτης

Μαριδάκης Λεωνίδας

Μαχαίρας Βαγγέλης

Μήτσου Πάρης

Μπακιρτζής Αργύρης

Μωραῒτης Νίκος

Ξαρχάκος Σταύρος

Ξυδάκης Νίκος

Οικονόμου Νίκος 

Παπαδόπουλος  Νίκος

Πασχαλίδης Μίλτος

Παυλίδης Παύλος

Πλάτωνος Λένα

Πλέσσας Αντώνης

Πολύζος  Γρηγόρης

Πολυκανδριώτης Θανάσης

Ρεμπούτσικα Ευανθία

Ρεμπούτσικας Πλούταρχος

Ρίζος Απόστολος

Ρούση Ρεβέκκα

Σπανός  Γιάννης 

Στόκας  Μπάμπης

Τόκα Αμαλία

Τσιτσάνης Κώστας (κληρονόμος Β. Τσιτσάνη)

Φωτάκη Ελένη

Χατζιδάκις Γιώργος (κληρονόμος Μ.Χατζιδάκι)

Χριστιανάκης Γιώργος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL