Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Μεγάλη εβδομάδα... στο Μέγαρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγάλη εβδομάδα... στο Μέγαρο

Edward’s Dream από την Δήμητρα Τρυπάνη

Με ιδιαίτερες μουσικές και συναυλίες που εμπνέονται από τις ημέρες του Πάσχα, αλλά και εκδηλώσεις της πολυαναμενόμενης έκθεσης σύγχρονης τέχνης documenta 14, το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει τον Απρίλιο ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Αναφορικά με το επετειακό πρόγραμμα, κυριαρχούν οι συναυλίες του δημοφιλούς Κύκλου Adagio-Μουσικές, ενώ το δικό της ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνθέτρια Δήμητρα Τρυπάνη με το «Edward’s Dream», που βασίζεται στον Έντουαρντ Χάυντ, ήρωα του γνωστού βιβλίου του Στήβενσον “The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde”.

Το Μέγαρο Μουσικής υποδέχεται τη Μεγάλη Εβδομάδα με το καθιερωμένο πλέον αφιέρωμά του στη θρησκευτική μουσική (8, 9 και 10/4). Έτσι, το Σάββατο του Λαζάρου (8/4), η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα ενώσει τις δυνάμεις της με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Εκπατρισμένων Σύρων (SEPO) για την παρουσίαση της «Συμφωνίας των Θρήνων» του Χένρυκ Γκουρέτσκι, με την οποία εγκαινιάζονται οι μουσικές εκδηλώσεις της documenta 14, με σολίστ τη Σύρια σοπράνο Ράτσα Ριζκ και διευθυντή τον Ντάνιελ Ράισκιν. Την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου, η Χορωδία, οι Σολίστ και το Σύνολο Μπαλτάζαρ-Νώυμαν ερμηνεύουν τα «Κατά Ιωάννην Πάθη» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, με τον τενόρο Ντάνιελ Μπέλε και τον βαρύτονο Μάρκους Μπούττερ. Διευθύνει ο Tόμας Χένγκελμπροκ. To Adagio ολοκληρώνεται με το αφιέρωμα στον Arvo Part, τον μεγάλο Eσθονό συνθέτη, με έργα που ερμηνεύει το Ergon Ensemble υπό τον Νίκο Τσούχλο. Συμμετέχουν οι μονωδοί: Άρτεμις Μπόγρη (σοπράνο), Νίκος Σπανάτης (κόντρα τενόρος) και Βασίλης Καβάγιας (τενόρος).

Το Σάββατο 8 Απριλίου εγκαινιάζονται δύο σημαντικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της documenta 14, με διάρκεια έως τις 16 Ιουλίου και είσοδο ελεύθερη. Η πρώτη έκθεση παρουσιάζει έργα του Απόστολου Γεωργίου, με διεθνή καριέρα και η δεύτερη εκδήλωση, με τον τίτλο «Καμπάνια Ψιθύρων», του Pope.L, αποτελεί μέρος μιας ηχητικής εγκατάστασης και περφόρμανς που εκτείνεται σε όλη την πόλη. Επιπλέον, στο πλαίσιο της documenta 14, οι φίλοι της σύγχρονης δημιουργίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής από την Ελλάδα και τη Σουηδία (19 και 20/4) καθώς και την εκδήλωση Eπίκυκλος και Project 21 με θέμα τη μουσική του Γιάννη Χρήστου (25/4).

Την Τετάρτη και την Πέμπτη 26 και 27 Απριλίου κάνει πρεμιέρα η παράσταση ήχου “Το όνειρο του Έντουαρντ” της Δήμητρας Τρυπάνη, εμπνευσμένη από τον ήρωα του βιβλίου του Στήβενσον, ένα κουιντέτο πιάνου που συνδιαλέγεται με ένα κουιντέτο από φωνές, μία άρπα και θιβετιανά κρουστά.

Το ετήσιο αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα ολοκληρώνεται στις 29/4, με μια συναυλία που περιλαμβάνει έργα για ορχήστρα εγχόρδων του μεγάλου συνθέτη. Tους μουσικούς της Καμεράτα διευθύνει ο Νίκος Χριστοδούλου, επιστημονικός υπεύθυνος του συμποσίου με θέμα «Οι χοροί του Σκαλκώτα» που διεξάγεται την ημέρα της συναυλίας με είσοδο ελεύθερη.

Τέλος, συνεχίζονται οι απευθείας μεταδόσεις θεατρικών παραστάσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και μπαλέτων από το Θέατρο Μπολσόι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL