Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Stand-up λειτουργία στην Εναλλακτική Σκηνή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Stand-up λειτουργία στην Εναλλακτική Σκηνή

"Διά Χριστόν Σαλοί" απόψε στη Λυρική από τους Δημήτρη Κούντουρα και Δημήτρη Δημόπουλο. Φωτο: Β. Μακρής

Με έναν κύκλο αφιερωμένο στη λατρεία κάνει τη δοκιμαστική λειτουργία της η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπό την επιμέλεια των Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και Γιώργου Κουμεντάκη.

Ο πρώτος κύκλος των Ημερών Λατρευτικής Μουσικής όπως τιτλοφορείται, που είναι αφιερωμένος στα «Ανθρώπινα και Θεία Πάθη», κάνει απόψε στις 8.30 μ.μ. πρεμιέρα με το “Διά Χριστόν Σαλοί: Μια σταντ-απ λειτουργία”, σε μουσική διεύθυνση Δημήτρη Κούντουρα και με τον Δημήτρη Δημόπουλο σε ρόλο stand-up κωμικού.

"Η παράσταση, με βασικό άξονα τη σαλότητα, ακολουθεί και εμπνέεται από το τελετουργικό της γιορτής των τρελών, ενώ το μουσικό της ανάλογο εκφράζεται με τα σκωπτικά και βακχικά τραγούδια από τον κώδικα Buranus (11ος - 13ος αιώνας), γνωστά και ως Κάρμινα Μπουράνα. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με μοτέτα της ars antiqua και με εκκλησιαστικούς ύμνους του όψιμου Μεσαίωνα, περίτεχνης τεχνοτροπίας και συχνά παρωδικού ύφους. Η μουσική έρχεται σε αντίθεση, αλληλοσυμπληρώνει ή ενίοτε σχολιάζει τη δράση και τον λόγο του stand-up κωμικού ηθοποιού, δίνοντας μια ιδέα ή, καλύτερα, μια ερμηνεία της σαλότητας" εξηγεί ο Δ. Κούντουρας.

Συμμετέχει το σύνολο παλιάς μουσικής ExSilentio. Θα ακουστούν αποσπάσματα από τα Κάρμινα Μπουράνα (12ος αι.). τον Κώδικα της Βαμβέργης (13ος αι.) και τον Κώδικα του Βατικανού (16ος αι.), συνθέσεις των Τάβενερ και Φαίρφαξ καθώς επίσης μία πασχαλινή σεκουέντσα (11ος αι.).

Την Κυριακή 2 Απριλίου στις 8.30 μ.μ. θα παρουσιασθεί το “Έρωτας έρημος τόπος”, δύο κύκλοι τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιώργου - Εμμανουήλ Λαζαρίδη από τη Μαρία Φαραντούρη, την υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη και τον βαρύτονο Χάρη Ανδριανό. Τα έργα του Λαζαρίδη, σε στίχους και κείμενα Αγαθής Δημητρούκα, είναι επτά τραγούδια κλασικής φόρμας και μεταμοντέρνου ύφους, που γράφτηκαν ειδικά για τη Μαρία Φαραντούρη και έχουν μελοποιηθεί αντλώντας στοιχεία από διαφορετικούς κόσμους: στοιχεία τζαζ, ροκ, δημοτικής και κλασικής μουσικής παράδοσης. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς παρουσιάζεται το έργο "Η Βεατρίκη στην οδό μηδέν" του Μίκη Θεοδωράκη. Ένας κύκλος τραγουδιών για φωνή και πιάνο, βασισμένος σε δέκα ποιήματα του Διονύση Καρατζά και δύο του ίδιου του συνθέτη, από την τετραλογία “Το τετράφυλλο δάκρυ”.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ. θα παρουσιαστούν “Παραφράσεις ιερών κειμένων”, σε σύνθεση και αυτοσχεδιασμό στο πιάνο από τον Αντώνη Ανισέγκο, που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, σε ερμηνεία Ράνιας Οικονομίδου και κείμενα των Ευγένιου Αρανίτση, Γιώργου Κοροπούλη, Έρσης Σωτηροπούλου και Γιάννη Μακριδάκη, οι οποίοι παραφράζουν κείμενα των Ευαγγελιστών.

Την Πέμπτη 6 Απριλίου θα παρουσιαστεί η μοναδική όπερα του Μπέλα Μπάρτοκ “Ο Κυανοπώγωνας στη Via Crucis” από τον διακεκριμένο πιανίστα Γιώργο Κωνσταντίνου που ανασυνθέτει το υλικό των Μπάρτοκ και Λιστ, για έναν απρόσμενο συνδυασμό οργάνων: πιάνο, πριόνι και σφυρί.

Υπό τη μουσική διεύθυνση του Μάξιμου Χρυσικόπουλου την Παρασκευή και την Κυριακή 7 και 9 Απριλίου θα παρουσιαστεί η “Μικρή επίσημη λειτουργία” του Τζοακίνο Ροσίνι. Διεύθυνση χορωδίας από τον Δημήτρη Κτιστάκη και τους Θεοδώρα Μπάκα, Νίκο Σπανό, Βασίλη Καβάγια και Τάσο Αποστόλου.

Το Σάββατο 8 Απριλίου με ελεύθερη είσοδο και δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη, στα ταμεία της Εναλλακτικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, ο χοράρχης Γιώργος Κωνσταντίνου και η Μικρή επίσημη λειτουργία, ένα από τα σημαντικότερα σύνολα βυζαντινής μουσικής που ιδρύθηκε το 1977 από τον αείμνηστο Λυκούργο Αγγελόπουλο, παρουσιάζει ύμνους και αποσπάσματα αναγνωσμάτων από την Υμνολογία της περιόδου του Τριωδίου και από τη Νεκρώσιμο Ακολουθία, καθώς και ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας.

Οι τιμές εισιτηρίων της δοκιμαστικής περιόδου για τις παραγωγές των Ημερών Λατρευτικής Μουσικής, είναι: 12, 15 ευρώ / Φοιτητικό, παιδικό 8 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL