Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Η ορχήστρα των ελεύθερων έγκλειστων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ορχήστρα των ελεύθερων έγκλειστων

φωτο: Ειρήνη Αγγελίδη FOCUS

Πόση ελευθερία και πόσα όνειρα, πόση φαντασία και πόσο πάθος, πόσος καημός και πόση χαρά, πόσος λυγμός και πόση συγκίνηση μπορούν να χωρέσουν σε μόλις λίγα τετραγωνικά μιας αίθουσας φυλακής που διαμορφώθηκε για να φιλοξενήσει ίσως την πιο παράδοξη συναυλία έγκλειστων ποιητών; Μια αλλιώτικη παράσταση, από αυτές που θαυμάζεις και χαίρεσαι και αφήνεις τον κόμπο στον λαιμό να γίνει δάκρυ και να κυλήσει χωρίς φόβο. Μια πρωτόγνωρη εμπειρία που παίρνεις για πάντα μαζί σου, όταν οι πολλές και βαριές πόρτες της φυλακής έχουν κλείσει πίσω σου και όταν έχεις ήδη χειροκροτήσει δυνατά και έχεις σφίξει τα χέρια όλων όσων συμμετείχαν, ευχαριστώντας τους για ό,τι άκουσες και έζησες.

Κρατούμενοι όλων των ηλικιών, προερχόμενοι από περισσότερες από μία πτέρυγες των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού, μέλη του πρώτου μουσικού εργαστηρίου της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής, παρουσίασαν μπροστά σε ένα ολιγάριθμο κοινό σωφρονιστικών υπαλλήλων, συγκρατουμένων τους και δημοσιογράφων μια συναυλία αλλιώτικη από τις άλλες, με χειροποίητες μελωδίες και στίχους, αυτοσχεδιασμούς και τζαμαρίσματα που θα ζήλευαν επαγγελματίες υψηλής κλίμακας. Τα όργανα ζωντάνευαν στα χέρια τους και άλλαζαν ρόλους. Η κιθάρα γινόταν μπουζούκι, τα κρουστά και τα πνευστά, το πιάνο κυρίαρχο, τα έγχορδα και η άρπα, όλα μια έκπληξη. Έπειτααπό έντεκα εβδομαδιαίες συναντήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου, δημιουργήθηκε ένα μουσικό σύνολο με δεκαεννέα μέλη.

Παρούσες, δίνοντας τον ρυθμό, οι τέσσερις εμψυχώτριες της Λυρικής Εύη Νάκου (υπεύθυνη εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων ΕΛΣ), Εύα Καρτερού, Μαρία - Χριστίνα Harper και Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου.

Στις σύντομες εισαγωγές, οι οργανωτικοί φορείς μίλησαν για μια δράση με ακτιβιστική διάθεση και τόλμη που παράγει ελπίδα, ανατάσσει τον ψυχισμό και εκπλήσσει τους πάντες.

Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις άρχισαν μέσα από αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς, με δυσκολίες στην αρχή από ανθρώπους που οι περισσότεροι δεν ήξεραν μουσική και δεν είχαν ασχοληθεί ξανά. Αυτοί ήταν ωστόσο που έβγαλαν κρυμμένα και άγνωστα ταλέντα. Ανάμεσά τους υπήρχαν και εξαιρετικοί μουσικοί, σολίστες και συνθέτες, που κατάφεραν να μεταδώσουν το πάθος και τη δυναμική τους σε όλους τους άλλους, φτάνοντας σε ένα πρωτοφανές αποτέλεσμα, όπου ακούστηκαν μουσικές συνθέσεις και προσωπικά βιωματικά κείμενα που έφταναν σε ποιητικά επίπεδα πρωτοφανούς δύναμης και πάθους.

“Την ελευθερία μυρίζω στ' αγέρι, το σώμα νικιέται με φωτιά και μαχαίρι”. “Μοιάζω με δάσος ραδιενεργό, από τις χαρές της ζωής αποκομμένος, πνεύμα μα ελεύθερο -οι φυλακές δεν σε κρατούν- μόνο το σώμα μου κρατούν, θα σηκωθώ και αυτό είναι το παν”.

Μπλουζ και σόουλ, και ραπ, και μπαλάντες εναλλάσσονταν σε ένα πρόγραμμα σαράντα πέντε λεπτών, όπου παρουσιάστηκαν επτά νέες μουσικές συνθέσεις, επτά κείμενα, ένα τραγούδι, ένα χορωδιακό με τίτλο "Πλανήτες" αλλά και η "Σονάτα του σεληνόφωτος" του Μπετόβεν.

Τα εργαστήρια θα συνεχιστούν

Τη βεβαιότητα ότι τα εργαστήρια θα συνεχιστούν εξέφρασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Γιώργος Κουμεντάκης, διευκρινίζοντας πως ενδέχεται να συνδυαστούν με τα εργαστήρια θεάτρου από το Εθνικό.

Παραβρέθηκαν ο διευθυντής της Φυλακής Κορυδαλλού Χ. Γιαννακόπουλος και η υπεύθυνη κοινωνιολόγος του καταστήματος Γ. Κωνσταντινίδη.

Το Εργαστήριο Μουσικής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ εντάσσεται στον κύκλο κοινωνικών δράσεων της Εναλλακτικής Σκηνής Δημιουργικά Εργαστήρια σε Σωφρονιστικά Καταστήματα και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL