Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
200 δημιουργοί απευθύνουν έκκληση στον πρωθυπουργό για τα πνευματικά δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

200 δημιουργοί απευθύνουν έκκληση στον πρωθυπουργό για τα πνευματικά δικαιώματα

Έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τα πνευματικά δικαιώματα απευθύνουν 200 δημιουργοί, μεταξύ των οποίων οι Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμητρα Γαλάνη, Λένα Πλάτωνος, Γιάννης Αγγελάκας, Σωκράτης Μάλαμας, Φοίβος Δεληβοριάς, Αργύρης Μπακιρτζής, Νίκος Ζούδιαρης, Γιώργος Χατζιδάκις, Θοδωρής Γκόνης, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, με ανοιχτή επιστολή τους, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία τους μετά τις σοβαρές εξελίξεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του πορίσματος της εταιρείας ορκωτών λογιστών, με αποκορύφωση την προχθεσινή έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας και την κατάσχεση στοιχείων που θα βοηθήσουν την εισαγγελική έρευνα.

Οι δημιουργοί καλούν τον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού να "αναλάβουν αμέσως πρωτοβουλία με την τοποθέτηση επιτρόπου κατά τα τραπεζικά πρότυπα" και παράλληλα την ελληνική Δικαιοσύνη "να μεριμνήσει για την ταχύτερη δυνατή απόδοση δικαιοσύνης", τον πολιτικό κόσμο "να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση και να στηρίξει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον διορισμό επιτρόπου και για μια μόνιμη λύση εξυγίανσης και διαφάνειας" και τέλος τους χρήστες "να σεβαστούν τη νομιμότητα και να συνεχίσουν, ως οφείλουν, να πληρώνουν για τη χρήση των έργων".

Συγκεκριμένα στο κείμενό τους αναφέρουν:

"Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δημιουργοί παρακολουθούμε τις καταιγιστικές εξελίξεις σε σχέση με την ΑΕΠΙ, οι οποίες ήρθαν στο φως με το πόρισμα της Ernst & Young, που παραγγέλθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Νίκου Ξυδάκη, το οποίο αποκάλυψε την έκταση της έκνομης διαχείρισης των μετόχων. Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για κακουργηματικές πράξεις (όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κ.ά.), ήρθε η έφοδος στα γραφεία της ΑΕΠΙ από την Οικονομική Αστυνομία, η οποία αναμένεται να αποδώσει τους δικούς της καρπούς.

Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για το μέλλον των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας και κάνουμε έκκληση:

* Προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και την υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου να αναλάβουν αμέσως πρωτοβουλία με την τοποθέτηση επιτρόπου κατά τα τραπεζικά πρότυπα με σκοπό την εξυγίανση της ΑΕΠΙ και τον μετασχηματισμό της σε έναν οργανισμό ο οποίος θα ελέγχεται από τους δημιουργούς κάνοντας χρήση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας που δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στο εποπτικό συμβούλιο.

* Προς την ελληνική Δικαιοσύνη να μεριμνήσει για την ταχύτερη δυνατή απόδοση δικαιοσύνης στον ευαίσθητο και εύθραυστο τομέα της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων.

* Προς τον πολιτικό κόσμο, όπου διαπιστώνουμε μία σύγκλιση ως προς τη διάγνωση και τη θεραπεία της παθογένειας της συλλογικής διαχείρισης. Καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση και να στηρίξουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον διορισμό επιτρόπου και για μια μόνιμη λύση εξυγίανσης και διαφάνειας.

* Προς τους χρήστες να σεβαστούν τη νομιμότητα και να συνεχίσουν, ως οφείλουν, να πληρώνουν για τη χρήση των έργων ώστε να συνεχιστεί αδιατάρακτα η είσπραξη και διανομή και να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά.

Υποστηρίζουμε ότι είναι άλλο οι μέτοχοι της ΑΕΠΙ, άλλο εμείς και άλλο η νομιμότητα ως προς το περιουσιακό μας δικαίωμα. Τιμωρώντας τους Έλληνες δημιουργούς μουσικής και τραγουδιού -που ήδη ζουν πολύ δύσκολα μετά την πλήρη κατάρρευση της δισκογραφίας- δεν επιτυγχάνεται κανενός είδους δικαιοσύνη. Εμείς δεσμευόμαστε πως θα φροντίσουμε σοβαρά και αυστηρά τα του οίκου μας με τη συνδρομή της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης.

Οι χρήστες σεβόμενοι τη νομιμότητα οφείλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν για τη χρήση των έργων μας. Αυτό αποτελεί το ελάχιστο αναγκαίο βήμα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να συνεχιστεί αδιατάρακτα η είσπραξη και η διανομή που θα συνδράμουν στην ίδια τη διάσωση και συνέχεια του ελληνικού τραγουδιού και άρα την προστασία της ίδιας μας της γλώσσας.

Βρισκόμαστε ανυπεράσπιστοι μέσα σε μια δύσκολη κρίση, ανάμεσα σε πολλαπλά και αντικρουόμενα συμφέροντα, ζητούμε βοήθεια κι ελπίζουμε πως η φωνή μας θα εισακουσθεί”.

Υπογράφουν οι: Αβατάγγελος Μιχάλης, Αγγελάκας Γιάννης, Αλατάς Θανάσης, Ανδρεάδης Θέμης, Ανδρικάκης Αντώνης, Αντιπαριώτης Στράτος (Stan), Αντύπας Νίκος, Βαρδής Γιάννης, Βασιλόπουλος Γιάννης, Γαλάνη Δήμητρα, Γελασάκης Μιχάλης, Γεωργουλάς Θάνος, Γιαννακόπουλος Σεραφείμ, Γκόνης Θοδωρής, Γραμμένος Σπύρος, Δεληβοριάς Φοίβος, Δημοπούλου Λίνα, Δράκος Ευστάθιος, Εμμανουηλίδης Αλέξανδρος, Ευαγγελάτος Γεράσιμος, Ευθυμιάδης Γιάννης, Ζούδιαρης Νίκος, Θαλασσινός Παντελής, Θεοδώρου Χρήστος, Ιωάννου Κ. Γιάννης, Ιωάννου Οδυσσέας, Καλαντζή Βάγια, Καλατζόπουλος Παναγιώτης, Καλδάρας Κώστας, Καλλίρης Θάνος, Καλογεράκης Μιχάλης, Καραδήμος Γιώργος, Καραμουρατίδης Θέμης, Καρασούλος Παρασκευάς, Καρούνης Ζαχαρίας, Κατσιγιάννης Ανδρέας, Κικοφέρης Κοσμάς, Κλιντ Νικήτας, Κοντοβά Μυρτώ, Κορδέλας Γιώργος, Κουγιουμτζή Μαρία (κληρονόμος Σ. Κουγιουμτζή), Κυπουργός Νίκος, Λαμπρίδη Φωτεινή, Λιάκος Μηνάς, Λοΐζου Μυρσίνη, Λούκος Σπύρος, Μαθές Γιάννης, Μάλαμας Πέτρος, Μάλαμας Σωκράτης, Μάνεσης Σπύρος, Μαριδάκης Λεωνίδας, Μαρκέλλου Μάρω, Μαχαίρας Βαγγέλης, Μήτσου Πάρης, Μιτζέλος Αντώνης, Μουράτογλου Χρυσόστομος, Μπακιρτζής Αργύρης, Μπουρμάς Τάκης, Μυστακίδης Δημήτρης, Μυτακίδης Μιχάλης (Active Member), Μυτιληναίου Μαργαρίτα, Μωραΐτης Νίκος, Νεντεβέσης Μάνος, Ξαρχάκος Σταύρος, Παντελίδης Παντελής (κληρονόμοι), Παπαδόπουλος Θύμιος, Παπαδόπουλος Χρίστος Γ., Παπαδοπούλου Μαρία, Παρασκευάκος Σπύρος, Παρίσης Κώστας, Πασχαλίδης Μίλτος, Παυλίδης Παύλος, Παυριανός Γιώργος, Πλατύραχος Νίκος, Πλάτωνος Λένα, Πλέσσας Αντώνης, Πολυκανδριώτης Θανάσης, Προβής Στέλιος, Ραμαντάνη Πένυ, Ρεμπούτσικα Ευανθία, Ρίζος Απόστολος, Ρουμάνη Λήδα, Σαγκρής Μάνος, Σάτι Μαρίνα, Σεβίλογλου Μάκης, Σιόλας Σταύρος, Σουσάμογλου Αντώνης, Τζάνος Κώστας, Τόνιος Πασχάλης, Τρανουδάκης Μιχάλης, Τριανταφυλλίδης Κώστας, Τσαμπόκαλου Γιολάντα (Active Member), Τσιτρούδης Χρήστος (Mr Minimal), Tσιτσάνη Βικτωρία και Τσιτσάνης Κώστας (κληρονόμοι Β. Τσιτσάνη), Φωτάκη Ελένη, Χαριτοδιπλωμένος Κώστας, Χαρούλης Γιάννης, Χαρσούλα Στεφανία, Χατζηευσταθίου Σταμάτης, Χατζιδάκις Γιώργος (κληρονόμος Μ. Χατζιδάκι), Χριστοδούλου Γιώργης.

Aργά χθες το βράδυ η ΑΕΠΙ με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί βασικά σημεία των προτάσεων που έθεσε υπόψη του ΟΠΙ στη χθεσινή της επιστολή. Για πρόεδρο του νέου Δ.Σ. της, η σύνθεση του οποίου θα οριστεί στη Γενική Συνέλευση της 10ης Μαρτίου, προτείνει τον στιχουργό Ηλία Φιλίππου, ενώ κοινοποιήθηκαν αρμοδίως στον ΟΠΙ, όπως αναφέρει, οι λεπτομέρειες και ο ακριβής τρόπος λειτουργίας της προτεινόμενης πενταμελούς Συντονιστικής Επιτροπής που θα ξεκινήσει τις εργασίες της την Παρασκευή 10 Μαρτίου και θα παραμείνει εν ενεργεία μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που έχει εξαγγείλει.

Ο ρόλος της επιτροπής θα είναι η έγκριση των πάσης φύσεως δαπανών και εκροών της εταιρείας. Παράλληλα, χθες, έθεσε υπόψη του ΟΠΙ και την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο αναφορικά με την ΑΜΚ που έχει εξαγγείλει η εταιρεία.

Επίσης έθεσε υπόψη της εποπτεύουσας αρχής και γνωμάτευση της διεθνούς ελεγκτικής εταιρίας KPMG Σύμβουλοι Α.Ε., η οποία "συντάχθηκε μετά από πρωτοβουλία της ΑΕΠΙ με στόχο να εξεταστούν αναλυτικά τα θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές της ΑΕΠΙ, ενώ αξιολογήθηκε και αποτιμήθηκε και το επιχειρηματικό σχέδιό της έως το 2020".

Σε ό,τι αφορά την έγγραφη κατάθεση των απόψεων της ΑΕΠΙ για τα ευρήματα της έκθεσης της Ε.Υ. αυτές θα υποβληθούν όπως ορίζει η δέουσα διαδικασία, μετά τη λήψη όλων των εγγράφων που περιέχονται στον διοικητικό φάκελο που έχει καταρτιστεί για το θέμα, η αποστολή του οποίου εκκρεμεί από τον ΟΠΙ. Η σχετική αίτηση για τη χορήγηση του πλήρους διοικητικού φακέλου κατατέθηκε καθώς διαπιστώθηκε -στο πλαίσιο της σχετικής προετοιμασίας- ότι η ΑΕΠΙ έχει γνώση των εγγράφων που της έχει αποστείλει ο ΟΠΙ μόνο μέχρι την 31.8.2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL