Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Η Βουλή ζητάει το πόρισμα και η ΑΕΠΙ σφυρίζει αδιάφορα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Βουλή ζητάει το πόρισμα και η ΑΕΠΙ σφυρίζει αδιάφορα...

Την ώρα που το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για την ΑΕΠΙ έχει σταλεί από το υπουργείο Πολιτισμού στον εισαγγελέα Πρωτοδικών προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες, η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει και να εξετάσει το εν λόγω πόρισμα ενόψει και της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα Πνευματικά Δικαιώματα και ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για όσα σκανδαλώδη έφερε στο προσκήνιο, η ΑΕΠΙ με ανακοίνωσή της προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι "οποιεσδήποτε ‘εκθέσεις’ έχουν κυκλοφορήσει και δει το φως της δημοσιότητας δεν αποτυπώνουν την πλήρη και πραγματική εικόνα της εταιρείας σήμερα και τη σταθερή βιωσιμότητά της".

Ισχυρίζεται μάλιστα ότι "δεν υπάρχει καμία οικονομική υποχρέωση της ΑΕΠΙ σε κανέναν δημιουργό - μέλος της. Η εταιρεία έχει εκτελέσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της στους δημιουργούς" και ότι "για την εξετασθείσα περίοδο του 2014 η εταιρεία τιμολόγησε 32,5 εκατ. ευρώ και διένειμε 36,0 εκατ. ευρώ, παράλληλα στη χρήση 2015 τιμολόγησε 28,6 εκατ. ευρώ και διένειμε 29,4 εκατ. ευρώ ενώ το 2016 τιμολόγησε 26,7 εκατ. ευρώ και διένειμε 27,8 εκατ. ευρώ". Και επιπλέον ότι "τα τελευταία χρόνια έχουν εξορθολογιστεί οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ.".

Δηλώνει δε ότι "θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες όσα διακινούνται εις βάρος της".

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το μεσημέρι, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση της ΑΕΠΙ με τα δύο σωματεία πνευματικών δικαιούχων "Το Μέτρον" και ΣΩΜΣΕ, προκειμένου να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα που θέτουν μετά τη δημοσίευση του πορίσματος.

Ωστόσο ας θυμηθούμε ότι ο Σύλλογος Συνθετών Στιχουργών "Το Μέτρον" συγκροτήθηκε το 2013 από συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδοποιούς και πίεζε προκειμένου να διενεργηθεί διαχειριστικός έλεγχος στην ΑΕΠΙ, ο οποίος ζητήθηκε επί υπουργίας Νίκου Ξυδάκη και απέδωσε το πόρισμα που βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Το ΣΩΜΣΕ (Σωματείο Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας) δημιουργήθηκε το 2015 και στεγάζεται στα γραφεία της ΑΕΠΙ. Οι δημιουργοί των σωματείων, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα τοποθετηθούν για τα τεκταινόμενα μετά τις γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιήσουν εντός των ημερών.

Στο μεταξύ ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, με ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο "Σκάνδαλο ΑΕΠΙ. Τέσσερα βήματα για διάσωση του συστήματος πνευματικών δικαιωμάτων", προτείνει "να μην διακοπεί η ομαλή λειτουργία είσπραξης και διανομής της ΑΕΠΙ. Να μην υπάρξει κενό ή χάος στην αγορά, που θα είχε αποτέλεσμα οι μεν χρήστες να μην μπορούν να παίξουν νόμιμα μουσική, οι δε δημιουργοί να χάσουν το μοναδικό τους εισόδημα".

Επίσης "να ανακτηθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ χρηστών και δημιουργών" καθώς “η εικόνα σκανδάλου που περιγράφει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών έχει πλήξει θανάσιμα την εμπιστοσύνη των δημιουργών αλλά και των χρηστών προς τη σημερινή ιδιοκτησία της ΑΕΠΙ".

Επιπλέον "να οριστεί επίτροπος - μάνατζερ, κύρους και αποδοχής, για όσο χρόνο χρειαστεί. Ο επίτροπος θα αναλάβει τη διάσωση, την εξυγίανση και τον μετασχηματισμό της ‘Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης’, δηλαδή της ανώνυμης εταιρείας που διαχειρίζεται ανεξέλεγκτα κοινωνικό πόρο, σε συνεταιριστική μη κερδοσκοπική εταιρεία από τους έχοντες έννομο συμφέρον. Όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη" και τέλος "να αποφευχθούν η πτώχευση (πιθανότατα δόλια, υπό τις παρούσες συνθήκες) και η ανάκληση αδείας, ακριβώς για να αποτραπούν το κενό και η ασυνέχεια. Να αποτραπεί η δημιουργία νέου μονοπωλίου ή οποιασδήποτε νέας οντότητας με προ-κατοχυρωμένη δεσπόζουσα θέση".

Σε αυτό το τοπίο έρχεται να προστεθεί ανακοίνωση του συνθέτη Γιάννη Γλέζου, προέδρου της "Αυτοδιαχείρισης" και της ΕΜΣΕ με την οποία ζητάει την "άμεση αλλαγή (υπέρ της ΑΕΠΙ) του Δ.Σ. του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) που εποπτεύει όλους τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης, προκειμένου να μην παρακωλύεται άλλο το έργο του ΟΠΙ και να επιβληθούν στη διοίκηση της ΑΕΠΙ αποτελεσματικές κυρώσεις, μετά και τις συντριπτικές αποκαλύψεις του πορίσματος της εταιρίας Ernst & Young εις βάρος της".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL