Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
+αισθήσεις στο Μέγαρο Μουσικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

+αισθήσεις στο Μέγαρο Μουσικής

Για έναν “πολύ πρωτότυπο κύκλο” εκδηλώσεων, που “αντιμετωπίζει τη μουσική μέσω της ακοής, από κοινού με τις άλλες αισθήσεις”, και διαθέτει χαρακτήρα βιωματικό και διαδραστικό, έκανε λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Μίλτος Λογιάδης κατά την έναρξη της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για τις +αισθήσεις (“Συν-αισθήσεις”), ένα τριήμερο φεστιβάλ που πραγματοποιείται την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 17, 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Η ιδέα ήταν της Σοφίας Τοπούζη, υπεύθυνης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεγάρου, η οποία μίλησε για “ένα προκλητικό παιχνίδι που συνδυάζει την ακοή και τη μουσική με την όσφρηση, τη γεύση, την αφή και την όραση”.

Την έναρξη αυτής της βιωματικής εμπειρίας, που κάνει τους ακροατές να συνδυάζουν τα ακούσματα με αγγίγματα, αρώματα, γεύσεις και οπτικά ερεθίσματα, κάνει το “Mizaru”, μια εγκατάσταση που φιλοξενείται και τις τρεις ημέρες στην Αίθουσα ΜC 3 (ώρα έναρξης 7 μ.μ.) και την οποία εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί της Kiori Kawai, περφόρμερ χορού και χορογράφος, και Aaron Sherwood, που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να συνδέσει το ανθρώπινο σώμα με ήχους και οπτικό υλικό που ευνοούν τη διάδραση.

Οι επισκέπτες μπορούν να πειραματιστούν με την εγκατάσταση όπου ένα τεντωμένο φύλλο spandex λειτουργεί σαν ευαίσθητη μεμβράνη που «ζωντανεύει» στο κάθε άγγιγμα και, ανάλογα με την ένταση και την ταχύτητα της πίεσης, παράγει διαφορετικούς μουσικούς ήχους και οπτικά μοτίβα.

Για το έργο της “Narcissus”, μια παράσταση με μουσική και αρώματα (17.2 Αίθουσα Banquet στις 9μ.μ.) μίλησε η συνθέτις Καλλιόπη Τσουπάκη που ζει και δουλεύει στην Ολλανδία και έκανε ένα πείραμα σε συνεργασία με την αρωματοποιό Tanja Deurloo. «Η μυρωδιά επηρεάζει τη σύνθεσή μου και η μουσική επηρεάζει τη μυρωδιά» λέει η Κ. Τσουπάκη, που εξηγεί πώς οι μυρωδιές φέρουν αναμνήσεις και ανέφερε πως φθάνοντας στην Ολλανδία έπεσε σε κατάθλιψη καθώς δεν αναγνώριζε μυρωδιές.

Το «Νarcissus» είναι μια μουσική παράσταση χωρίς κείμενο, λιμπρέτο ή τραγούδι, όπου κατά τη διάρκεια της συναυλίας πέντε νότες με απαλό άρωμα διαχέονται στον χώρο και, μαζί με τη μουσική, οδηγούν στην κορύφωση του έργου.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση “Rossini... σε δείπνο: μια διαφορετική εμBEERία!» (Αίθουσα Banquet στις 9μ.μ.), μια γευσιγνωσία μετά μουσικής, όπου ένας σεφ, ο Γιάννης Στανίτσας, ένας σομελιέ μπίρας, ο Πολ Εμμανουηλίδης, και δύο πιανίστες, η Beata Pincetic και ο Χρήστος Σακελλαρίδης, θα οδηγήσουν το κοινό σε ένα ταξίδι όπου κάθε νότα συνταιριάζεται με μια γεύση με αφορμή ένα από τα τελευταία έργα του Ροσσίνι, μεγάλου λάτρη των γκουρμέ απολαύσεων.

Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στις 8.30 μ.μ. με την προβολή της βωβής ταινίας του Τζίγκα Βερτόφ «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή», υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής που γράφτηκε ειδικά από τον Αλέξανδρο Μούζα και η οποία, όπως ανέφερε ο συνθέτης “προσπαθεί να δώσει τη δική της ερμηνεία στην ταινία”, της οποίας θα προβληθεί η “τελειότερη κόπια που υπάρχει παγκοσμίως”, χαρακτηρίζοντάς τη “σούπερ μοντέρνα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL