Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα στο Μέγαρο Μουσικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα στο Μέγαρο Μουσικής

Ένα από τα πιο αγαπημένα έργα όλων των εποχών και από τα ωραιότερα κοντσέρτα του μπαρόκ, τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα του Μπαχ, παρουσιάζονται από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μεθαύριο Δευτέρα στις 8.30 μ.μ., ερμηνευμένα από όργανα εποχής και σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου.

Πρόκειται για έξι κοντσέρτα για ορχήστρα που ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ αφιέρωσε το 1721 στον μαρκήσιο του Βρανδεμβούργου Χριστιανό - Λουδοβίκο, αριστοκράτη του βασιλικού οίκου της Πρωσίας. Ωστόσο μελετητές του Μπαχ θεωρούν πως ο σπουδαίος Γερμανός μουσουργός μάλλον συνέθεσε τα Βρανδεμβούργια νωρίτερα, όταν εργαζόταν στο Καίτεν και τη Βαϊμάρη.

Στη Βαϊμάρη πρέπει να γράφτηκε επίσης το Βρανδεμβούργιο Κοντσέρτο αρ. 1, μουσικά θέματα του οποίου αξιοποιήθηκαν από τον συνθέτη και σε μεταγενέστερες δημιουργίες του. Στο συντομότερο Δεύτερο Βρανδεμβούργιο, ο Μπαχ αναδεικνύει την τρομπέτα ως σολιστικό όργανο, ενώ στο Τρίτο, που είναι μικρότερης διάρκειας, την ορχήστρα αποτελούν μόνο έγχορδα και τσέμπαλο. Στο Τέταρτο βρανδεμβούργιο τον πρώτο λόγο έχει το βιολί με πολλά δεξιοτεχνικά περάσματα, ενώ στο νεωτερικό Βρανδεμβούργιο Κοντσέρτο αρ. 5 πρωταγωνιστής είναι το τσέμπαλο. Το Κοντσέρτο αρ. 6, μια σύνθεση μεγάλης ομορφιάς και ευρηματικότητας, αν και είναι το τελευταίο από τα Βρανδεμβούργια, εικάζεται ότι γράφτηκε πρώτο.

Τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα στο Μέγαρο Μουσικής εντάσσονται στον Κύκλο Παλαιά Μουσική και στο μεγάλο αφιέρωμα στον Μπαχ. Την κορύφωση του αφιερώματος σηματοδοτεί η Εβδομάδα Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, από 1 έως 5 Μαρτίου, με κλασικές αλλά και... «πειραγμένες» προσεγγίσεις της μουσικής του μεγάλου Κάντορα της Λειψίας από γνωστούς καλλιτέχνες και σύνολα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL