Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.5°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.2°C25.8°C
6 BF 27%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.0°C
3 BF 100%
"Φύγαν τα καλύτερά μας τα χρόνια"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Φύγαν τα καλύτερά μας τα χρόνια"...

Διατήρησε έως το τέλος την ίδια ανέμελη εφηβική φυσιογνωμία με τα χαρακτηριστικά λευκά μαλλιά να καλύπτουν τους ώμους, τις αφέλειες να μισοκρύβουν παιχνιδιάρικα τα μάτια και το περιπαικτικό χαμόγελο με την αδιόρατη θλίψη. Ήταν ο φίλος που όλοι θέλαμε να είχαμε. Και που όλοι θα καλούσαμε στο πάρτι μας γιατί ήξερε να δίνει άλλο νόημα και κέφι στις παρέες. Η ζωή μαζί του φαινόταν να περνά ξένοιαστα και ωραία, σαν μια ατέλειωτη εκδρομή. Με αριστερή καταγωγή και οικογένεια που κυνηγήθηκε για τις ιδέες και τα πιστεύω της, παρέμεινε έως τέλος ένας πείσμων ιδεολόγος στην Αριστερά και τις ιδέες της.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, που αποχαιρέτησε χθες τα ξημερώματα τη ζωή στα 74 χρόνια του μετά από σύντομη νοσηλεία εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικού και με την καρδιακή ανεπάρκεια να τον ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια, υπήρξε συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής αλλά κυρίως ένας ιδιωματικός βιογράφος της μεταπολεμικής και της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, την οποία κατάφερε να περιγράψει με ακρίβεια, χιούμορ, σαρκασμό και μελαγχολία.

Γεννημένος στην Κυψέλη στις 15 Ιουλίου του 1943, όπου πάντα επέστρεφε, σπούδασε Αρχιτεκτονική, την οποία ωστόσο ποτέ δεν άσκησε επαγγελματικά. Παντρεύτηκε την Άννα Βαγενά, με την οποία έκαναν δύο κόρες, τη Μαρία και τη Γιασεμή, ενώ το 1999 δημιούργησαν μαζί τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο», στο οποίο εμφανίζονταν επί σειρά ετών.

Ο Λουκιανός υπήρξε λάτρης και πολύ καλός γνώστης της αμερικανικής τζαζ και κάντρι μουσικής, αλλά και των ευρωπαϊκών ροκ συγκροτημάτων, και μπόλιασε την ελληνική μουσική σκηνή με δυτικούς ήχους βάζοντας την προσωπική του υπογραφή και σφραγίδα γράφοντας στίχους που διηγούνται αξέχαστες ιστορίες. Σαν να υπήρξε το σάουντρακ μιας εποχής.

Καυτηρίασε με παιγνιώδη τρόπο, φαινομενικά “ανάλαφρο”, αλλά βαθιά πολιτικό, που διέθετε πικρό χιούμορ και σκωπτικό τρόπο, τις αιώνιες και διαχρονικές κακοδαιμονίες της ελληνικής κοινωνίας. Συνεργάστηκε με ποιητές όπως ο Γιάννης Νεγρεπόντης και εν μέσω δικτατορίας δημιούργησε δίσκους όπως τα "Μικροαστικά" και τα "Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας".

Η καριέρα του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου “Η Πόλη μας”, ενώ συνέχισε γράφοντας τραγούδια και μουσική δημιουργώντας προσωπικούς δίσκους, συμμετοχές και συνεργασίες. «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόι», «Μια μέρα μιας Μαίρης», «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών», "Ντίσκο" κ.ά.

Μας έκανε να θυμηθούμε και να αγαπήσουμε ξανά τον "Μικρό Ήρωα" και με τον "Ύμνο των μαύρων σκυλιών" “έβγαλε στη σέντρα” "ξενέρωτους και κυριλέ", “ψόφιες, κρυόκωλους και σοβαρούς”, “τεχνοκράτες και λογικούς”.

Έγραψε αξέχαστη μουσική για το Ελεύθερο Θέατρο και την Ελεύθερη Σκηνή, ήταν βασικός συνθέτης των παραστάσεων στην πρώτη περίοδο του Θεσσαλικού Θεάτρου και συνεργάστηκε με κρατικά θέατρα και θέατρα του ελεύθερου θεάτρου.

Ήταν ο συνθέτης που έγραψε τη μουσική στον ιστορικό “Θίασο” του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στο φιλμ «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Παντελή Βούλγαρη και στο «Οι Αθηναίοι» του Βασίλη Αλεξάκη.

Υπήρξε ο καλλιτέχνης που στις 25 Ιουλίου 1983 κατάφερε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο πάρτι όλων των εποχών στην πλαζ της Βουλιαγμένης συγκεντρώνοντας 100.000 άτομα.

Μηνύματα πολιτικών και καλλιτεχνών

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός αναφέρει: “Ο Λουκιανός μάς άφησε, αλλά το έργο του θα μας συντροφεύει για πάντα. Σαν αγιόκλημα και γιασεμί τις καλοκαιρινές νύχτες με φεγγάρι. Σε όλη του τη ζωή ονειροπόλος και μαχητής. Πάντα πρωτοπόρος στην τέχνη και στους αγώνες. Από τον 'Θίασο' μέχρι τη Βουλιαγμένη μας συντρόφευσε πράγματι στα 'καλύτερά μας χρόνια'. Στην Άννα, στις δυο του κόρες, στην εγγονή του, σε όλους τους δικούς του ανθρώπους εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".

Για “χαρισματικό τροβαδούρο και πολυτάλαντο δημιουργό" κάνει λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας: “Με το εξαιρετικά πλούσιο μουσικό έργο του, σφραγισμένο με την κριτική ματιά και το καυστικό χιούμορ του πολιτικά ενεργού, ανήσυχου καλλιτέχνη μας συγκίνησε, μας μάγεψε και μας προβλημάτισε στα κρίσιμα 'πώς' και 'γιατί' της Ιστορίας και της κοινωνίας μας".

Σε “έναν τραγουδοποιό με κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες, που αποτυπώνονταν στα τραγούδια του, στις συνεργασίες του και στους τρόπους που διάλεγε για να συναντήσει το κοινό του” αναφέρεται η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου.

“Αντίο, Λουκιανέ. Θα σε αγαπάμε πάντα” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το τμήμα Πολιτισμού κάνουν λόγο για τον “Λουκιανό της Βουλιαγμένης, του Λυκαβηττού, των θερινών σινεμά, της Φωκίωνος Νέγρη, των κακών παιδιών, του Μικρού Ήρωα, που τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν πάντα στη νοσταλγία της νεότητας, στις γιορτές της συντροφικότητας”.

“Λουκιανέ, θα είμαστε πάντα μαζί σου στο αγαπημένο πάρτι της ζωής, που φρόντισες να μας τη στολίσεις με μουσικές, στίχους, ιδέες, καλό γούστο, ανθρωπιά" υπογράμμισε ο Πάνος Σκουρολιάκος, συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν μεταξύ άλλων οι Παναγιώτης Καμμένος, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Σταύρος Θεοδωράκης, πρόεδρος του Ποταμιού, το Γραφείο Τύπου ΚΚΕ, η ΔΗΜ.ΑΡ., οι Οικολόγοι Πράσινοι κ.ά.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης το ΚΘΒΕ και καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, που μιλάει για τον “νωχελή, γοητευτικό, ανάλαφρο με μια μικρή δόση μελαγχολίας, όση χρειαζόταν για να βαθύνει μέσα μας, που είχε την αγνότητα αλλά και την αριστοκρατικότητα να τραγουδήσει μόνο για πράγματα που τον συγκινούσαν βαθιά”.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς δήλωσε: «Μου 'χες πει πως ο Παράδεισος για σένα είναι ο κινηματογράφος 'Ροζικλαίρ' στην Κυψέλη μια τυχαία μέρα του 1955. Είμαι σίγουρος πως είσαι εκεί, πως η Φωκίωνος τ' ουρανου ζητωκραυγάζει που επέστρεψες και πως ένα κάτασπρο πιάνο σε περιμένει να παίξεις τη μαγική 'Decadenza' σου για κείνους που καταλαβαίνουν. Θα είμαι πάντα ένας απ' αυτούς. Κι όταν το 'Ροζικλαίρ' θα ξαναπροβάλει το 'Big Sleep' θέλω να μου κρατήσεις μια θέση δίπλα σου: θα είμαι εκεί».

Η τελετή για τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας, θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, ενώ παράκληση, όποιος επιθυμεί, μπορεί να καταθέσει χρήματα για τις ανάγκες οικογένειας στον λογαριασμό GR8501101130000011395450502 της Εθνικής Τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL