Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Βρέθηκαν αυθεντικές ζωντανές ηχογραφήσεις του Μπομπ Μάρλεϊ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρέθηκαν αυθεντικές ζωντανές ηχογραφήσεις του Μπομπ Μάρλεϊ

Ηχογραφήσεις του Μπομπ Μάρλεϊ που εδώ και πάνω από 40 χρόνια θεωρούνταν χαμένες βρέθηκαν σε κασέτες σε υπόγειο εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου στο Λονδίνο χάρη σε τρεις συλλέκτες, θαυμαστές του θρύλου της ρέγκε.

Οι 13 κασέτες ήταν τοποθετημένες σε χάρτινα κουτιά στο υπόγειο του ξενοδοχείου Kensal Rise, στο βορειοδυτικό τμήμα της βρετανικής πρωτεύουσας στο οποίο διέμεναν ο Μπομπ Μάρλεϊ και το συγκρότημά του «Τhe Wailers» στη διάρκεια των ευρωπαϊκών τουρνέ τη δεκαετία του 1970.

Οι κασέτες, γνωστές στους κύκλους των θαυμαστών ως «The Lost Masters» είχαν υποστεί σοβαρή φθορά, αλλά χάρη στην τεχνολογία, ο ήχος επανήλθε.

Στο υλικό περιλαμβάνονται αυθεντικές ζωντανές ηχογραφήσεις των συναυλιών που έδωσε ο Μπομπ Μάρλεϊ στο Λονδίνο, την περίοδο 1974 - 1978 και στις οποίες ερμηνεύει ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπως το «No Woman No Cry», το «Jammin» και το «I Shot the Sheriff».

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Λονδίνο, στο Lyceum Theatre το 1975, στο Hammersmith Odeon το 1976, στο Rainbow Theatre το 1977 και στο Pavillon de Paris, στη γαλλική πρωτεύουσα την επόμενη χρονιά.

Τις κασέτες έσωσε ο επιχειρηματίας από το Λονδίνο και λάτρης του έργου του Μάρλεϊ, Τζο Γκατ.

«Ο φίλος μου απομάκρυνε παλιά πράγματα από το ξενοδοχείο και βρήκε τις κασέτες του 1970. Τον παρακάλεσα να μην τις πετάξει» είπε ο Γκατ, ο οποίος αργότερα τις έδωσε στον τραγουδιστή της τζαζ Λούις Χόβερ.

«Όταν είδα τις ετικέτες και τις υποσημειώσεις στις κασέτες, δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου, αλλά στη συνέχεια, όταν είδα πόσο σοβαρές ζημιές είχαν υποστεί κυρίως από νερά, δεν ένιωσα καλά» ανέφερε ο Λούις Χόβερ.

Τελικά απευθύνθηκαν στον τεχνικό ήχου, Μάρτιν Νίκολς ο οποίος κατάφερε μετά από ένα χρόνο προσωπικής εργασίας να αποκαταστήσει πλήρως τις κασέτες με τις ηχογραφήσεις.

«Αυτό ήταν, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο δύσκολα έργα που ανέλαβα ποτέ. Το τελικό αποτέλεσμα πραγματικά με εξέπληξε, γιατί όπως είναι τώρα σε ψηφιακή μορφή και είναι πολύ υψηλής ποιότητας, δείχνουν ότι οι πρωτότυπες ηχογραφήσεις είχαν γίνει με πολύ επαγγελματισμό. Από τις 13 κασέτες, οι 10 αποκαταστάθηκαν, δύο ήταν κενές και μία είχε καταστραφεί ανεπανόρθωτα » διευκρίνισε ο Μ.Νίκολς.

Η αποκατάσταση των ηχογραφήσεων ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου την ημέρα που πριν από 72 χρόνια είχε γεννηθεί ο μουσικός, συνθέτης, τραγουδιστής, κιθαρίστας που έκανε τη ρέγκε μουσική γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Ακτιβιστής κατά των φυλετικών διακρίσεων και υπέρμαχος της ειρήνης, ο οποίος στην Τζαμάικα τιμάται ως εθνικός ήρωας. Πέθανε στις 11 Μαϊου του 1981 σε ηλικία 36 ετών από καρκίνο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL