Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
KLANGFORUM WIEN / Klangforum Wien: Μια....ηλεκτρισμένη ορχήστρα στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

KLANGFORUM WIEN / Klangforum Wien: Μια....ηλεκτρισμένη ορχήστρα στην Αθήνα

Μια διαφορετική από τις συνηθισμένες ορχήστρα θα εμφανιστεί την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου στην κεντρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Αυτό φάνηκε, υπογραμμίσθηκε μάλλον, ήδη από τον σχηματισμό του Klangforum Wien το 1985 στη Βιέννη από τον συνθέτη και μαέστρο Beat Furrer όταν εξαρχής τέθηκε ως αίτημα αυτής της ορχήστρας δωματίου το να υπηρετήσει τις σύγχρονες, περισσότερο ή λιγότερο πρωτοποριακές, τάσεις της σοβαρής μουσικής. Στην πορεία, βέβαια, το αίτημα αυτό διαφοροποιήθηκε ελαφρά και κυρίως έγινε πολύ συγκεκριμένο. Τριάντα δύο χρόνια μετά τον σχηματισμό του Klangforum Wien εκφράζεται πλέον με τη ρήση «να επαναφέρουμε στη μουσική την αίσθηση του επίκαιρου και του σημαντικού», καθώς τα μέλη του πιστεύουν ότι αυτή προοδευτικά απωλέσθη από τη σοβαρή μουσική στα τέλη του 20ού αιώνα.

Στη σημερινή του σύνθεση το Klangforum Wien απαρτίζεται από είκοσι τέσσερις μουσικούς με καταγωγή από δέκα διαφορετικές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο πιανίστες, τέσσερις βιολιστές/ιες, έναν βιολίστα, δύο βιολοντσελίστες, έναν κοντραμπασίστα, δύο φλαουτίστριες, δύο κλαρινετίστες, έναν/μία τρομπετίστα, ομποϊστα, φαγκοτίστρια, κορνίστα, τρομπονίστα, σαξοφωνίστα, αρπίστρια, ακορντεονίστα και δύο εκτελεστές κρουστών. Παρατηρούμε ότι, με την εξαίρεση ίσως του ακορντεόν, όλα τα όργανα που περιλαμβάνει είναι εκείνα που αποτελούν τόσο τις συμφωνικές ορχήστρες όσο και τα σύνολα μουσικής δωματίου. Αυτά όμως είναι τα μόνιμα μέλη, καθώς το Klangforum Wie, όπως και τα περισσότερα επί της ουσίας σύγχρονα ορχηστρικά σύνολα, ανάλογα με την περίσταση είναι εξαιρετικά ευέλικτο τόσο ως προς τον αριθμό των μουσικών που θα συμμετέχουν κάθε φορά όσο και ως προς την ενορχήστρωση. Το δεύτερο σημαίνει ότι το αυστριακό σύνολο εκτελεί και έργα τα οποία περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα οργάνων, όχι μόνον ακουστικών αλλά και ηλεκτρικών, άρα αναγκαστικά επιβάλλουν τη συνεργασία με μουσικούς που δεν είναι μέλη του. Ένα τελευταίο στοιχείο που δείχνει το πόσο διαφέρει το Klangforum Wien από άλλες ορχήστρες δωματίου είναι ότι δεν έχει γενικό, ούτε καν καλλιτεχνικό διευθυντή. Όλες οι αποφάσεις για τα ζητήματα που το αφορούν παίρνονται από κοινού από όλα τα μέλη του, με συλλογικό και απόλυτα δημοκρατικό τρόπο.

Το πρόγραμμα της εμφάνισης του στη Στέγη είναι όχι απλά ενδεικτικό αλλά απόλυτα αντιπροσωπευτικό του πώς λειτουργεί. Η σύνθεση του Klangforum Wien αυτή τη φορά θα είναι δωδεκαμελής, πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, κλαρινέτο, σαξόφωνο, τρομπέτα, τρομπόνι, ακορντεόν, αμφότεροι οι εκτελεστές κρουστών συν ένας πρόσθετος μουσικός στην... ηλεκτρική κιθάρα! Στο πόντιουμ θα βρίσκεται ο Bas Wiegers, ένας Ολλανδός μαέστρος που παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας του (είναι μόλις 43 ετών) θεωρείται ο κορυφαίος ίσως στη διεύθυνση ορχήστρας στη χώρα του και ένας από τους καλύτερους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα παρουσιαστούν τέσσερα έργα ισάριθμων συνθετών -ανάμεσα τους και, τιμής ένεκεν για την πρώτη τους εμφάνιση εδώ ίσως, ένας Έλληνας- και είναι πολύ χαρακτηριστικό της αποφασιστικά νεωτερικής θεώρησης του Klangforum Wien για την μουσική ότι ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι εξήντα τριών ετών και ο νεότερος πενήντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL