Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ορφάνεψε η Συμφωνική της Ορχήστρας της Βιέννης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ορφάνεψε η Συμφωνική της Ορχήστρας της Βιέννης

Δημοφιλής μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης εδώ και μισόν αιώνα και μεταξύ των αγαπημένων της Μαρίας Κάλλας, καθώς είχε διευθύνει τις τελευταίες παραστάσεις που έδωσε η ντίβα, ο Ζορζ Πρετρ, πέθανε σε ηλικία 92 ετών στον πύργο Βοντρικούρ, στο Ναβές της νοτιοδυτικής Γαλλίας όπου ζούσε.

Ο χαμός του “Βιεννέζου”, όπως άρεσε στον ίδιο να αυτοαποκαλείται, βύθισε στο πένθος την Εταιρεία Φιλαρμονικής της Βιέννης, της οποίας ήταν επίτιμο μέλος. Η θλίψη των μουσικών και μελών της ιστορικής ορχήστρας κυριάρχησε στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα προς τον μαέστρο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του οργανισμού.

Γεννημένος στη βόρεια Γαλλία, ο Πρετρ, ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο του Παρισιού και το 1946 μόλις σε ηλικία 22 ετών πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στην Όπερα της Μασσαλίας. Ακολούθησαν εμφανίσεις στην Opera - Comique στο Παρίσι, στην Όπερα της γαλλικής πρωτεύουσας, στη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης και στη Σκάλα του Μιλάνου. Το 1970 ανέλαβε μουσικός διευθυντής της Όπερας του Παρισιού και διεύθυνε τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές ορχήστρες. Τον Ιούλιο του 1989 βρέθηκε στο πόντιουμ της εναρκτήριας συναυλίας που παρουσιάστηκε στη νέα Όπερα της Βαστίλλης στο Παρίσι. Από το 1995 ήταν επίτιμος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας της Στουτγάρδης. Είχε αποσπάσει τις υψηλότερες διακρίσεις στη Γαλλία και το εξωτερικό ενώ του είχε απονεμηθεί ο υψηλότερος τίτλος του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.

Ο Πρετρ είχε επισκεφθεί και την Αθήνα, διευθύνοντας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μεταξύ άλλων την Στάατσκαπελλε της Δρέσδης και τη Συμφωνική της Βιέννης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL