Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Μελοποιώντας Κωστή Παλαμά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μελοποιώντας Κωστή Παλαμά

«Ο Κωστής Παλαμάς στις ημέρες μας είναι πιο επίκαιρος και σημαντικός από ποτέ». Αυτή ήταν η αίσθηση που κυριαρχούσε χθες το μεσημέρι στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η παρουσίαση του νέου CD του Γιάννη Χαρούλη, που αποτελεί μελοποίηση του «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου» από τον Λουκά Θάνο, μετατράπηκε σε μια μεγάλη γιορτή. Περισσότερο και από αυτό όμως ήταν ένας φόρος τιμής και μια ακόμα επιβεβαίωση του μεγέθους αυτής της τόσο σημαντικής φυσιογνωμίας των ελληνικών γραμμάτων, του αρχετυπικού για τη χώρα μας ποιητή Κωστή Παλαμά.

Αυτό κατέστη εμφατικά φανερό με τις ομιλίες δύο πανεπιστημιακών με τις οποίες ξεκίνησε η εκδήλωση και επιπλέον αιτιολόγησαν το γιατί δόθηκε για πρώτη φορά μια αίθουσα τελετών πανεπιστημιακής σχολής για την παρουσίαση ενός δίσκου. Η κοσμήτωρ της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Καραμαλέγκου αναφέρθηκε στην άμεση σχέση που είχε ο Παλαμάς με το αρχαιότερο ΑΕΙ της χώρας μας καθώς διετέλεσε γραμματέας του επί τριάντα χρόνια.

Ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Ευριπίδης Γαραντούδης μίλησε για την υψηλή ποιητική αξία του έργου του Παλαμά, η οποία παρέμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

Ο Λουκάς Θάνος, συνθέτης όλων των τραγουδιών του άλμπουμ, με το οποίο επανακάμπτει στη μουσική σκηνή ύστερα από δεκαετίες απουσίας όχι μόνον από αυτήν, αλλά και από την Ελλάδα, θυμήθηκε τις ιστορικές στιγμές της κηδείας του Παλαμά το 1943 που μετατράπηκε σε αυθόρμητη πράξη αντίστασης χιλιάδων λαού κατά των Γερμανών κατακτητών. «Τότε ήταν που ο Άγγελος Σικελιανός απήγγειλε το ποίημά του «Παλαμάς», το οποίο επίσης μελοποίησα σήμερα το πρωί» είπε ο Λουκάς Θάνος και στη συνέχεια εξέπληξε τους παρευρεθέντες τραγουδώντας το a cappela!

«Όσο και αν εκτιμούσα πάντα το έργο του Λουκά Θάνου, όταν μου πρότεινε αυτή τη συνεργασία εργαζόμουν ήδη πάνω σε δικά μου τραγούδια σε στίχους της Ελένης Φωτάκη για τον επόμενο δίσκο μου. Τα τραγούδια αυτά όμως εντυπώθηκαν τόσο μέσα μου μετά την πρώτη ακρόασή τους, ώστε τελικά του είπα: ας το κάνουμε αμέσως!» είπε ενθουσιασμένος ο Γιάννης Χαρούλης.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Χαρούλης και οι μουσικοί του έπαιξαν ζωντανά ολόκληρο τον δίσκο σε μιαν αληθινή συναυλία, η οποία, με το μεγαλύτερο μέρος του κοινού να αποτελείται από φοιτητές και φοιτήτριες, φίλα προσκείμενους/ες ή και οπαδούς του ερμηνευτή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και πανηγυρική!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL