Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΙΣ «ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΣΕΛΙΔΕΣ» / Στον "Παρνασσό" με ένα "Φορτηγό"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΙΣ «ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΣΕΛΙΔΕΣ» / Στον "Παρνασσό" με ένα "Φορτηγό"...

Ο Διονύσης Σαββόπουλος γιορτάζει στις 2 Δεκεμβρίου τα γενέθλιά του. Την Παρασκευή, λοιπόν, θα συμπληρώσει αισίως τα εβδομήντα δύο του χρόνια και δεν μπορούμε παρά να του ευχηθούμε να τα χιλιάσει! Και δεν είναι συμπτωματικό φυσικά ότι επέλεξε εκείνη την ημέρα για να τιμήσει μια άλλη πολύ σημαντική επέτειο της διαδρομής του, τα πενήντα χρόνια από την κυκλοφορία του ιστορικού πρώτου του δίσκου «Φορτηγό», με το να το αποδώσει ζωντανά στην ολοκληρία του.

Μισός αιώνας ακριβώς λοιπόν από το 1966 που κυκλοφόρησε από την επίσης ιστορική Λύρα του Αλέκου Πατσιφά το ντεμπούτο του Διονύση Σαββόπουλου. Πάρα πολλά άλλαξαν φυσικά από τότε και πριν από όλα ο ίδιος. Με ακόμα αρκετούς δίσκους που κυκλοφόρησαν στη συνέχεια, ο νεαρός από τη Θεσσαλονίκη εξελίχθηκε σε μια εμβληματική φυσιογνωμία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και στον «πατέρα» όλης της νεότερης γενιάς των λόγιων τραγουδοποιών/ερμηνευτών που από τη δεκαετία του ’90 κυριαρχούν στη σοβαρή μουσική σκηνή της χώρας μας. Είμαστε σίγουροι ότι η κίνησή του να «επισκεφτεί» ξανά το υλικό του πρώτου του δίσκου συνιστά ένα μεγάλο στοίχημα, μια πρόκληση και ίσως ακόμα και ένα ρίσκο για τον ίδιο. Πώς θα συνομιλήσει άραγε ο αξιοσέβαστος και καθολικά αναγνωρισμένος κύριος Σαββόπουλος του ’16 με τον επαναστατημένο εικοσιδυάχρονο Νιόνιο του ’66; Ακριβώς όμως επειδή εξακολουθεί κατά βάθος να είναι ο... Νιόνιος, δέχτηκε να αναλάβει και αυτό το ρίσκο στο οποίο τον υπέβαλε ο εαυτός του!

Αυτή η όντως απρόβλεπτη κίνηση του Διονύση Σαββόπουλου θα λάβει χώρα στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός και για τέσσερα μόνο βράδια, την Παρασκευή 2, το Σάββατο 3, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι το νεοκλασικό κτήριο του 19ου αιώνα που βρίσκεται στην πλατεία Καρύτση, ένα από τα αληθινά αρχιτεκτονικά κοσμήματα της Αθήνας, θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες του σε συναυλίες τέτοιου είδους, αφού μέχρι τώρα ήταν ταυτόσημο μόνο με την κλασική μουσική και συναφή ιδιώματα. Άλλη μια πρωτιά από τις τόσες που επιχείρησε και έφερε εις πέρας στον μισό αιώνα της διαδρομής του ο Διονύσης Σαββόπουλος...

Το «Φορτηγό» θα παρουσιαστεί όπως του αρμόζει, με έναν λιτό τρόπο που χαρακτήριζε και την ηχογραφημένη εκδοχή του. Εκτός από την κιθάρα του, σε κάποιες στιγμές, τη φωνή του θα συνοδεύουν δύο μόνο εξαίρετοι σολίστ, ο δεξιοτέχνης της κιθάρας αλλά και του μπουζουκιού Δημήτρης Λάππας και ο -επί πολλά χρόνια συνεργάτης του- βιρτουόζος μπασίστας Γιώτης Κιουρτσόγλου. Και όπως κάποτε ο Αλέκος Πατσιφάς του έδωσε την πρώτη ευκαιρία, έτσι και ο ίδιος τώρα θα δώσει βήμα σε τρεις νέους δημιουργούς, ελπίζοντας προφανώς να τους βοηθήσει να γίνουν γνωστότεροι και να καταξιωθούν. Σε αυτό το τόσο διαφορετικό «πάρτι» για τα διπλά, μάλιστα, αν το καλοσκεφτούμε, γενέθλιά του θα μοιραστεί τη σκηνή με την Ελληνοβραζιλιάνα Κατερίνα Πολέμη, τον Αθηναίο Θέμο Σκανδάμη και την Πατρινή Εύη Μαζη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL