Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ο "Δαβίδ" της Καραΐνδρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο "Δαβίδ" της Καραΐνδρου

«Η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου είναι λυρική και υψηλής αισθητικής αξίας. Είναι μουσική που μας μαθαίνει να ακούμε διαφορετικά, να ακούμε τον πλούτο που υπάρχει μέσα στα αληθινά ποιοτικά μουσικά έργα» είπε ο Manfred Eicher, ιδρυτής, διευθυντής και παραγωγός της σημαντικότερης ευρωπαϊκής jazz δισκογραφικής εταιρείας, της γερμανικής ECM. Ο Manfred Eicher μιλούσε για την πολύχρονη και γόνιμη συνεργασία του με την Ελληνίδα συνθέτιδα στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου CD της Ελένης Καραΐνδρου «David», η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στην Οικία Κατακουζηνού στο Σύνταγμα.

Η ιστορία του έργου αυτού της Ελένης Καραΐνδρου ξεκινά το 1980, όταν έγραψε τη μουσική για μια θεατρική παράσταση του «Δαβίδ» στη Χίο σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Στη συνέχεια, μετέτρεψε αυτή τη μουσική επένδυση σε μια σκηνική καντάτα για μεσόφωνο, βαρύτονο, σολίστ, χορωδία και ορχήστρα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής το 2010 στο πλαίσιο ενός τριήμερου αφιερώματος στο έργο της και της οποίας η ζωντανή ηχογράφηση κυκλοφορεί τώρα σε CD.

«Είναι τιμή μας που από το 2008 συνεργαζόμαστε με τον Manfred Eicher, γιατί εκτιμούμε βαθύτατα την ποιητική, την αισθητική, τις επιλογές του αλλά και τη συνολική αίσθηση που έχει για τη μουσική» είπε ο Παρασκευάς Καρασούλος, ιδρυτής και διευθυντής της Μικρής Άρκτου η οποία εκπροσωπεί την ECM στην Ελλάδα.

Η Ελένη Καραΐνδρου αναφέρθηκε στα διαδοχικά στάδια σύνθεσης του έργου υπογραμμίζοντας τη συμβολή όλων των σολίστ της παράστασης στο Μέγαρο και κατέληξε λέγοντας «Πάνω από όλα, όμως, θέλω να ευχαριστήσω αυτό το μυθικό πρόσωπο, τον Manfred Eicher, που από το 1969 προάγει αλλά και προχωρεί τη μουσική στην Ευρώπη. Η δουλειά που έκανε στη μείξη του υλικού της ζωντανής ηχογράφησης ήταν πραγματικά εκπληκτική. Δημιούργησε ένα άριστο ηχητικό αποτέλεσμα, που είναι το κυριότερο στοιχείο μιας δισκογραφικής έκδοσης για την οποία δεν είμαι μόνο ικανοποιημένη αλλά και υπερήφανη». «Η μουσική της Ελένης δεν είναι μόνο πολύ όμορφη, αλλά και συναρπαστική, με συνέπεια κάθε συνεργασία μαζί της να είναι μια όλο και πιο ενδιαφέρουσα δημιουργική πρόκληση» είπε στην πολύ σύντομη τοποθέτησή του ο Manfred Eicher.

Ο «Δαβίδ» είναι έργο άγνωστου Χίου ποιητή του 18ου αιώνα που, όπως μας είπε ο Παρασκευάς Καρασούλος σε ερώτηση μας μετά το πέρας της συνέντευξης, «Πέρα από τη θρησκευτική, έχει και πολύ μεγάλη γλωσσική και φιλολογική αξία. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένα από τα πρώτα θεατρικά έργα που είχαν πρωτότυπη μουσική επένδυση βασισμένη στην ιταλική μπαρόκ όπερα και άλλα ιδιώματα της εποχής». Και αυτό το άγνωστο μέχρι και το 1979 δείγμα της ελληνικής λογοτεχνίας κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήρθε να φωτίσει αλλά και να αναδείξει η θαυμάσια και τόσο ατμοσφαιρική μουσική της Ελένης Καραΐνδρου...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL