Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.5°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.2°C25.8°C
6 BF 27%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.0°C
3 BF 100%
"Born to Run": Στο μυαλό του Σπρίνγκστιν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Born to Run": Στο μυαλό του Σπρίνγκστιν

Επέστρεψε δριμύτερος, με μια αποκαλυπτική αυτοβιογραφία και ένα δίσκο με δεκαοκτώ τραγούδια, μεταξύ των οποίων πέντε ανέκδοτα, τα οποία συνοδεύουν το βιβλίο, κάνοντάς τους απανταχού λάτρεις του να παραληρούν.

Το "Born to run", που κυκλοφόρησε στις 27 Σεπτεμβρίου και πούλησε πάνω 37.500 αντίτυπα μόλις την πρώτη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, διανύει μία περίοδο πάνω από τέσσερις δεκαετίες, από τα πρώτα βήματα του Σπρίνγκστιν στη ροκ σκηνή, τον θρίαμβο στις δεκαετίες 1980-90 έως τις μέρες μας.

"Είναι αστείο να γράφεις για τον εαυτό σου, αλλά σε ένα τέτοιο έργο όπως αυτό ο συγγραφέας οφείλει να κρατήσει την υπόσχεση που έδωσε στον εαυτό του, να αποκαλύψει στον αναγνώστη αυτά που έχει κατά νου και αυτό προσπάθησα να κάνω" γράφει ο Σπρίνγκστιν στα απομνημονεύματά του.

Αποκαλυπτικός και ανθρώπινος, ο διεθνούς φήμης ροκ σταρ ανοίγει την καρδιά του και το μυαλό του περιγράφοντας την ακόρεστη επιθυμία του να γίνει μουσικός, τα πρώτα βήματα σε μια μπάντα που έπαιζε σε μπαρ στο Άσμπουρι Παρκ και τη μετέπειτα άνοδο του συγκροτήματος Ε Street Band. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Σπρίνγκστιν αφηγείται τις προσωπικές του αγωνίες, την προβληματική σχέση με τον άρρωστο πατέρα του, τα παιδικά του χρόνια όταν ένιωθε τη ζωή του να έχει ένα μυστήριο που δεν μπορούσε να ερμηνεύσει, γεμάτη από ενοχλητικές αλλά και συνηθισμένες στιγμές.

Στο βιβλίο που φέρει την υπογραφή του περιγράφει για πρώτη φορά τους πολέμους στο μυαλό του, τις μάχες του με την κατάθλιψη, τις οποίες αφηγείται στο τραγούδι "Τhis Depression" (Αυτή η κατάθλιψη), το 2012.

Είναι λες και μέσα από τη γραφή θέλει να επουλώσει τις πληγές και τα τραύματα, να υπερνικήσει κάθε κρίση προσωπική, πολιτική, πνευματική.

"Στην αρχή ήμουν σαν όλους τους άλλους. Ήμουν απλά ένας από τους πολλούς μη προνομιούχους εφήβους που ήθελαν να ξεφύγουν από τις περιοριστικές συνθήκες μιας υποβαθμισμένης επαρχίας και αυτό προσπάθησα να το κάνω με τη μουσική. Αυτό είναι το νόημα της αυτοβιογραφίας μου, εκεί κρύβεται όλη η αλήθεια" εξομολογείται ο Σπρίνγκστιν.

Τα τραγούδια που συνοδεύουν το βιβλίο είναι παγκοσμίως γνωστά, όπως το "Born to run", "Τhe river", "Badlands", "Τhe ghost of Tom Joad", "Born in Usa", ενώ τα πέντε ανέκδοτα κομμάτια της ανθολογίας καλύπτουν μία χρονική περίοδο πέντε χρόνων και γράφτηκαν πριν από την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ: "Greetings from Asbury Park, N.J.", το οποίο κυκλοφόρησε το 1973. Πρόκειται για κομμάτια που έπαιζε με το πρώτο του συγκρότημα, "The Castiles", τα οποία είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Σε αντίθεση με πολλούς σταρ, ο Σπρίνγκστιν, το "αφεντικό" της ροκ σκηνής, παραμένει κατά βάθος το παιδί της εργατικής τάξης που ξεκίνησε από το Νιού Τζέρσεϊ και παρά την τεράστια επιτυχία του δεν ξέχασε ποτέ την καταγωγή του και συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τα κοινωνικά θέματα της εποχής μας.

Η μουσική του αποτελεί καθρέφτη της σύγχρονης αμερικανικής κουλτούρας και παρέα με την μπάντα του, την E Street Band, να τον συνοδεύει συνεχίζει τις περιοδείες του σε όλο τον κόσμο. Μέσα από τραγούδια εκφράζει τις δημοκρατικές πεποιθήσεις του, έχει στηρίξει δημοκρατικούς όπως τον γερουσιαστή Τζον Κέρι και τον πρόεδρο Ομπάμα, ενώ συχνά κατακρίνει τις κοινωνικές ανισότητες και τον ρατσισμό της αμερικανικής κοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL