Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
VERVE - ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑΣ JAZZ ΕΤΙΚΕΤΤΑΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

VERVE - ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΑΣ JAZZ ΕΤΙΚΕΤΤΑΣ

Πάνε εξήντα χρόνια από τότε που ο θρυλικός πλέον για τους τζαζ φαν Norman Granz αποφάσισε να ιδρύσει μια δισκογραφική για να φιλοξενεί τις ηχογραφήσεις της Ella Fitzgerald, της οποίας ήταν μάνατζερ. Με την κορυφαία jazz τραγουδίστρια όλων των εποχών δημιουργεί μια σειρά οκτώ δίσκων, τα περίφημα songbooks, όπου η ίδια τραγουδά συνθέσεις των Cole Porter, Rodgers & Hart, Ellington, Gershwin, Berlin κ.λπ. Χάρη στο εξαιρετικό κριτήριο του Granz, αλλά και του διαδόχου του Creed Taylor, η Verve εξελίσσεται σε μία από τις πιο σημαντικές τζαζ ετικέτες και όχι μόνο. Πέρα και πάνω από κάθε υφολογικό περιορισμό, η Verve κυκλοφορεί το ‘50 και το ‘60 σχεδόν όλη την αφρόκρεμα των μεγάλων της τζαζ (Charlie Parker, Bill Evans, Stan Getz, Billie Holiday, Oscar Peterson, Count Basie, Louis Armstrong, Ben Webster, Lester Young), προσεγγίζοντας το νεανικό κοινό με τις καινοτόμες ηχογραφήσεις και τα περίτεχνα εξώφυλλά της. Ακόμα, εκδίδει άλμπουμ κωμικών όπως ο Spike Jones. Στα μέσα των '60s η εταιρεία θα παρέμβει στον χώρο του αναδυόμενου, τότε, καλλιτεχνικών αξιώσεων ροκ, με παραγωγές για καλλιτέχνες όπως ο Frank Zappa & The Mothers of Invention, οι Velvet Underground, οι Blues Project ή οι Righteous Brothers. Επιπλέον, φέρνει στο εμπορικό κύκλωμα τη bossa-nova, με εμπροσθοφυλακή το δίδυμο Stan Getz – Astrud Gilberto.

Μετά από μια χρονική περίοδο χαμηλών προσδοκιών, η Verve αναγεννιέται στα μέσα της δεκαετίας του ’90 με τη συνεργασία σπουδαίων καλλιτεχνών: Herbie Hancock, Wayne Shorter, Joe Henderson, Roy Hargrove, John Scofield, Shirley Horn, Betty Carter, Abbey Lincoln, Chris Botti, Art Porter, Will Downing και Incognito κ.ά.

Σήμερα, το label της Verve περιλαμβάνει τις Sarah McLachlan, Diana Krall, Melody Gardot κ.ά. στο ρεπερτόριό του.

Κι ας μην ξεχνάμε τη σειρά “Verve Remixed”, συλλογές όπου κλασικά κομμάτια διασκευάζονταν από σύγχρονους DJ της electronika.

Στο πλαίσιο των 60 χρόνων της, η Verve άρχισε ήδη να κυκλοφορεί ειδικές εκδόσεις βινυλίου και CD σαν το ψηφιακό “Verve 60” με αντίστοιχα κομμάτια και καλλιτέχνες από ολόκληρη την ιστορική διαδρομή της εταιρείας. Επίσης, κυκλοφόρησαν πέντε δημοφιλή άλμπουμ από τον κατάλογό της σε βινύλιο: “Ella & Louis”, που είναι η πρώτη συνεργασία των Fitzgerald και Armstrong για το label, «Lady Sings the Blues» της Billie Holiday και «April in Paris» του Count Basie, το πρωτοποριακό «Charlie Parker with Strings» και το «Night Train» του Oscar Peterson. Προς τιμήν της Ella Fitzgerald θα κυκλοφορήσει το “Jazz at the Philharmonic: The Ella Fitzgerald Set”, νέα συλλογή που εμπεριέχει όλες τις κατά καιρούς Jazz at the Philharmonic εμφανίσεις της από διαφορετικούς δίσκους. Συναυλίες από το 1949, το 1953 και το 1954, με συμπαίκτες τους Charlie Parker, Lester Young και Hank Jones.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL