Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ο ΡΕΝΤΖΟ ΠΙΑΝΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΣΝ / ΡΕΝΤΖΟ ΠΙΑΝΟ: Με τη σκέψη στον άνθρωπο, όχι στα κτήρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΡΕΝΤΖΟ ΠΙΑΝΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΣΝ / ΡΕΝΤΖΟ ΠΙΑΝΟ: Με τη σκέψη στον άνθρωπο, όχι στα κτήρια

Το μεγάλο κανάλι που διασχίζει το πάρκο του ΚΠΙΣΝ υποδέχτηκε χθες τους προσκεκλημένους γεμάτο νερό, ολοκληρωμένο όπως όλο σχεδόν το "φυσικό αντικείμενο" του έργου. Ακόμη και μερικές ιστιοσανίδες, αθλητών των Παραολυμπιακών, έπλεαν στα νερά του. "Ο Ρέντζο Πιάνο, φανατικός ιστιοπλόος, θέλησε με αυτόν τον τρόπο να αποδώσει συμβολικά στην Καλλιθέα τον παραλιακό της χαρακτήρα", είπε ο μηχανικός Θόδωρος Μαραβέλιας.

Χάρη στην ιστιοπλοΐα, άλλωστε, ο διάσημος αρχιτέκτονας εμπνεύστηκε την πρώτη ιδέα για τον χώρο, όπως εξομολογήθηκε αργότερα στους δημοσιογράφους. Έπλεε ανοιχτά του Δέλτα και, όταν έπιασε στεριά, η αστυνομία τον φιλοδώρησε με ένα πρόστιμο, που για να το πληρώσει αναγκάστηκε να βρεθεί στον εγκαταλελειμμένο Ιππόδρομο.

Ο "τελευταίος αναγεννησιακός αρχιτέκτονας" ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, καθώς χθες το απόγευμα παρουσιάστηκε στο κτήριο της Λυρικής η μονογραφία του για το έργο. Το πρωί, μαζί με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλο, υποδέχτηκαν τους δημοσιογράφους, στον "Φάρο", τον χώρο κάτω από το εντυπωσιακό βιοκλιματικό στέγαστρο.

Είχε προηγηθεί περιήγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής, ακόμη και σε εκείνους που θα μείνουν αφανείς για το ευρύ κοινό, όπως τα βιβλιοστάσια όπου μπορούν να αποθηκευτούν δύο εκατομμύρια βιβλία, τις αίθουσες δοκιμών των μουσικών και των χορευτών της ΕΛΣ ή την πενταπλή σκηνή της όπερας, μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου...

Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα ολιγόλεπτο βίντεο, αφιερωμένο στους 5.000 ανθρώπους που εργάστηκαν για την υλοποίηση της κατασκευής, πρόσωπα που, χαρούμενα ή καταπονημένα, εναλλάσσονταν στην οθόνη.

Κοροϊδεύοντας τον αστικό μύθο που τον θέλει να έχει σκιαγραφήσει το κτήριο σε μια χαρτοπετσέτα (χωρίς όμως να τον διαψεύσει...) αναφέρθηκε οραματικά στα τέσσερα στοιχεία που συνδυάζει το κτήριο: αέρα, νερό, γη, φωτιά... Από τη μεριά του, ο Αν. Δρακόπουλος, αφού ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του έτους το ΚΠΙΣΝ θα έχει παραδοθεί στο κράτος, τόνισε περισσότερες από μία φορές ότι, στη συνέχεια, "αν μας το ζητήσουν, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε"...

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακοπούλος και ο αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL