Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Νικ Κέιβ: Βρίσκοντας τον δρόμο μέσα από το σκοτάδι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νικ Κέιβ: Βρίσκοντας τον δρόμο μέσα από το σκοτάδι

Ο Νικ Κέιβ "επανασυστήνεται" στο κοινό του με έναν νέο δίσκο με πολλές αναφορές στα περασμένα, αλλά τίποτα όμοιο με τα μέχρι τώρα. Σαν μια διαθήκη ενός μουσικού που επιχειρεί να ξαναβρεί τον εαυτό του μέσα από το σκοτάδι.

Με αφορμή το τραγικό γεγονός της απώλειας του 15χρονου γιου του, ο Νικ ηχογραφεί το "Skeleton Tree" με την γνωστή παρέα των Bad Seeds. Συντροφευμένος από μια σιωπηλή μοναξιά , "ταξιδεύει" μόνος , θλίβεται σε α' πρόσωπο, γλιστράει στα δικά του δάκρυα, βυθίζεται σε μια λυπημένη σκοτεινή γλώσσα μοναχική και επώδυνη.

Το πολυαναμενόμενο 16ο άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ μια ημέρα νωρίτερα θα προβληθεί σε 650 κινηματογράφους το "One More Time With Feeling", ένα "σκληρό και εύθραυστο" ντοκιμαντέρ που υπογράφει ο σκηνοθέτης Άντριου Ντομινίκ με σκηνικό την "τραγική" ηχογράφηση του δίσκου στο στούντιο, κάτι που αυτόματα προϊδεάζει για ένα φιλμ βουτηγμένο στη μουσική, με συνεντεύξεις, βίντεο, αυτοσχεδιασμούς και στοχασμούς, μια χαρακιά ή μια ζωγραφιά στις διαστάσεις του χρόνου. Στη διάρκεια αυτής της ηχογράφησης άλλωστε, τον Ιούλιο του 2015, σκοτώθηκε ο γιος του Κέιβ.

Έχοντας ξεσπάσει και κλάψει, δίνοντας διέξοδο στην οργή και τον πόνο που τον πλημμυρίζει από την απώλεια του γιου του, ο Νικ εμφανίζεται γαληνεμένος. Η ευαισθησία του, καλλιτεχνική και κοινωνική, δεν γνωρίζει όρια και πάντα μετουσιώνεται σε ακριβή τέχνη.

Το αγόρι με τα μαύρα που έδινε συναυλίες σε μικρά μπαρ με τους Boys Next Door, που μετεξελίχθηκαν σε Birthday Party, ακολουθώντας από την αρχή μια λοξή πορεία, έγινε ποιητής, παρατηρητής της ανθρώπινης ψυχής και εν τέλει δικαιώθηκε σαν ένας μοναδικός και εντελώς αυτόφωτος καλλιτέχνης.

Ο Νικ αγαπάει την Ελλάδα, έχει δώσει δεκάδες συναυλίες στη χώρα μας, ήταν από αυτούς που εγκαινίασαν τον θεσμό του Rockwave, τις περισσότερες φορές προγραμμάτιζε η συναυλία να είναι ανήμερα των γενεθλίων του. Τότε, ως μέλος των Birthday Party, πάντα ντυμένος στα μαύρα, παρέα με τους Έλληνες κολλητούς τριγύριζε στα στενά των Εξαρχείων σκαρώνοντας σκοτεινές ιστορίες, κατακτώντας ένα κοινό που όλο και μεγάλωνε.

Καταξιωμένος τραγουδοποιός και συνθέτης τώρα πια, ο Νικ ξέρει ότι η δημιουργία είναι μια βαθιά πολιτική πράξη. Μπορεί το βάθος του ουρανού να μην είναι κόκκινο, όπως ενδεχομένως ο ίδιος θα ήθελε, ο ορίζοντας να είναι μαύρος, όμως και μέσα από τα σύννεφα καταφέρνει και χαράζει τεθλασμένες και διακεκομμένες γραμμές για ορισμό πορείας.

Κωστούλα Τωμαδάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL