Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
SI BEMOL FROGS: / Si Be Mol Frogs: Συγχέοντας την Ανατολή με τη Δύση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

SI BEMOL FROGS: / Si Be Mol Frogs: Συγχέοντας την Ανατολή με τη Δύση

Του Αλέξανδρου Γερασίμου

Είναι κάτι τρελαμένα βατράχια, οι Si bemol Frogs, που χρόνια τώρα μπερδεύουν τον προσανατολισμό τους, συγχέοντας την Ανατολή με τη Δύση τον Βορρά με τον Νότο και όχι μόνο. Επίσης συχνά-πυκνά ανακατεύουν νότες, λέξεις, γλώσσες και κρωξίματα με ταξίδια, δρόμους και ορίζοντες. Αποτελούνται από γνωστούς και καταξιωμένους μουσικούς, που αποφάσισαν, ως παρέα, να διευρύνουν περισσότερο τους μουσικούς τους ορίζοντες...

Στις ερωτήσεις απαντά ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος

* Πότε συστάθηκε η μπάντα των Si bemol Frogs και ποιοι την απαρτίζουν;

Η μπάντα συστάθηκε το φθινόπωρο που μας πέρασε. Προέκυψε αφού πρώτα βρέθηκα εγώ με τη Ρία, οριοθετήσαμε το υλικό το οποίο έδεσε φυσικά και αβίαστα. Έτσι ήρθαν και τα υπόλοιπα παιδιά. Είμαστε εντελώς ετερόκλητοι, δεν κάναμε το προφανές. Δουλέψαμε μαζί πάρα πολύ στις πρόβες, άλλωστε υπήρχε και υπάρχει χώρος για όλους. Υπάρχει επίσης το απροσδόκητο: Eξερευνούμε νέους ρόλους σε αυτή την μπάντα, μας κάνει καλό γιατί μας εξελίσσει. Αποτελείται από τους: Λευτέρη Χαβουτσά - κιθάρα, Γιάννη Παπαγιαννούλη - κρουστά, Γιώργο Παλαμιώτη - ηλεκτρικό μπάσο, Ρία Ελληνίδου - φωνή, Στέφανο Δορμπαράκη - κανονάκι, φωνή, Μάνο Αχαλινωτόπουλο - κλαρίνο.

* Πώς προέκυψε η ξεχωριστή ονομασία του σχήματος;

Si bemol στη γλώσσα των παλιών μουσικών σημαίνει «ο ολίγον γεια σου», τζαζ (γέλια). Απ' την άλλη, υπάρχει και ο βάτραχος, που είναι και αυτός ένα μουσικό ζωάκι. Η ονομασία έχει στηθεί μετά από πολύ περίσκεψη και συγκρότηση, χωρίς να θέλουμε να φανεί κάτι βαρύγδουπο η σοβαροφανές. Οι ατάκες, η ιστορία, η αίσθηση του χώρου, ο Καραγκιόζης, ο καθ' ημάς σουρεαλισμός είναι η θεματολογία μας. Δεν είναι πενταήμερη, είναι χάριν σουρεαλιστικού πνεύματος που κάνει τα πράγματα ζωντανά, πιο performing.

* Χρησιμοποιείτε παραδοσιακά όργανα και προτάσσετε τον αυτοσχεδιασμό, είτε αυτός ξεκινάει από δυτικότροπες κλίμακες είτε από πιο ανατολίτικες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι... φολκλόρ. Εσείς τι προσδιορισμό θα δίνατε σε αυτό που κάνετε;

Παίρνουμε κομμάτια δικά μας, επιλέγουμε διασκευές που εξυπηρετούν το στόρι, αλλάζουμε πράγματα, μιας και ο αυτοσχεδιασμός είναι παντού... Θα λέγαμε ότι είναι φολκ τζαζ, αν και αυτό είναι περιοριστικό. Η jazz, που το παίξιμο των μουσικών της είναι πολύ σωματικό, έχει πολλή ενέργεια, συγγενεύει με τη δική μας μουσική. Εξαρτάται πώς το φτιάχνεις βέβαια το «σκηνικό».

* Ποιες είναι οι επιρροές των Si bemol Frogs;

O Παλαμιώτης έχει πολύ μεράκι με τα αφρικάνικα. Του Λευτέρη του αρέσουν καλλιτέχνες όπως ο Βισέντε Αμίγκο, ο Πάκο ντε Λουθία και ο Tomatito. Εγώ είμαι ανοιχτός σε διάφορα, π.χ. τώρα δουλεύουμε ένα κομμάτι-διασκευή των Cinematic Orchestra που έφερα να ακούσουμε. Ο Στέφανος και η Ρία είναι πιο κοντά στην παράδοση. Ο Γιώργος όπως και ο Λευτέρης που παίζει κιθάρα έχουν και δυτικές επιρροές. Ο Γιάννης είναι απλώς ποπ (γέλια).

* Ποιος θα είναι ο επόμενος τρόπος προώθησης και διακίνησης της μουσικής;

Θα είναι το Διαδίκτυο. Έχουμε μια σελίδα στο fb, την οποία «τρέχουμε» όσο μπορούμε. Στο youtybe μπορεί κάποιος να ακούσει τα πρώτα μας θέματα. Από την άλλη, δεν υπάρχει μια εκπομπή στην τηλεόραση που να στηρίζει ωραίες μουσικές, φρέσκα πράγματα ανεξαρτήτως είδους... Η μουσική είναι σαν ένα περιβολάκι και μπορείς μέσα σε αυτό να βρεις άφθονο υλικό. Υπογραμμίζω τη λέξη «φρέσκο» βέβαια, γιατί η ελληνική κοινωνία έχει την τάση να κολλάει στο παρελθόν. Μπορεί να μην είναι «μεγαλοφυές» αυτό που κάνουμε, αλλά είναι πιο υγιές, πιο σημαντικό να αναζητάς μουσικές και ήχους στο σήμερα.

* Η μουσική αλλά και η τέχνη γενικότερα πώς «χωράνε» σε αυτή την εποχή με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας;

Η τέχνη, η μουσική, δεν αλλάζει τα πράγματα ούτε και διώχνει τη δυστυχία του κόσμου. Σε κάνει πιο άνθρωπο. Μπορεί να σε γλυκάνει, να σε ευαισθητοποιήσει, να σε συγκινήσει. Είδα προχθές μια παράσταση, Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού. Έφυγα από το θέατρο πιο άνθρωπος...

* Τα επόμενα βήματά σας; Να περιμένουμε κάποιο δισκογραφικό βήμα η είναι ακόμα νωρίς;

Προς το παρόν θα παίξουμε στο Κελάρι (Αδριανού 3, Θησείο) στις 26 Μαρτίου. Θα κάνουμε δυο εμφανίσεις τον Απρίλιο, αλλά σκοπός μας είναι να παίξουμε και το καλοκαίρι. Επίσης μαζεύουμε σιγά σιγά υλικό, ώστε να καταγραφεί δισκογραφικά αυτό που κάνουμε.

Official page: https://www.facebook.com/sibemolfrogs6/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL