Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΨΑΛΜΟΙ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΨΑΛΜΟΙ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ...

ΤΗΣ ΚΑΛΛΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

Ο Άγιος Βασίλης απολύθηκε. Αιτίες άγνωστες. Πιθανόν στο πλαίσιο του cost cutting, πιθανόν επειδή δεν έβγαζε καλές selfie, ο ροδομάγουλος γέροντας αντικαταστάθηκε από έναν κάτισχνο, αιρετικό γερομαγκούφη που δεν του λένε τίποτα ο Nat King Cole, ο Bing Crosby και η Connie Francis... Γι' αυτό μάζεψε στο διάβα του κάτι "χαλασμένους" τύπους, παράφορους λόγιους, παλιατζήδες και οραματιστές και μοίρασε τα δώρα του σε σπίτια χωρίς καμινάδες, σε Γαβριάδες και Τιτίκες, σε μοναχικούς αναζητητές, σ' αυτούς που δεν περίμεναν δώρα...

Ο Γεώργιος Γκουρτζίεφ ερχόταν απ' τα βάθη της Ανατολίας. Ήταν φιλόσοφος, μυστικιστής και δάσκαλος. Η μουσική του ηχούσε μονότονη και μελαγχολική. Η διορατικότητα του Βασίλη Τσαμπρόπουλου και της Anja Lechner ξεδίπλωσε το μυστηριακό, ανατολίτικο τοπίο και το περιέβαλλε μ' ένα απόκοσμο φως. Συνθέσεις φαινομενικά απλές, αλλά εκφραστικά πυκνές, συγκινησιακά φορτισμένες, νοσταλγικές, πυρετώδεις, δρόμοι - οδηγοί μέσα από χώματα που έχουν βιώσει θυσίες, αιματοχυσίες, απώλεια και θλίψη.

Το Καλοσυγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο είναι το δώρο του Κάντορα στην ανθρωπότητα. Συνθέσεις ακραίας λυρικής ομορφιάς, ασύλληπτης μουσικής ευφυΐας, οδηγούν τις αισθήσεις στα όρια: από την παιδιάστικη χαρά ώς τη σχεδόν αβάσταχτη λύπη, από τον διονυσιακό χορό στον συγκρατημένο λυγμό, δεκάδες φωνές περιπλέκονται, μιλούν, ρωτούν, απαντούν, ατέλειωτο παιχνίδι όλων των αισθήσεων που η σλάβικη ιδιοσυγκρασία του Sviatoslav Richter φτάνει με τόλμη και δεξιοτεχνία μέχρι το μεδούλι σε μια βαθύτατα ποιητική ερμηνεία.

Η σχεδόν γεωμετρική ιδιοσυγκρασία, το υπαινικτικό swing της μουσικής του Μπαχ, σε μια εποχή που δεν υπήρχε καν ο όρος swing, ήταν πάντα πρόκληση για τους μουσικούς της τζαζ. Ο John Lewis κατάφερε το αδύνατο: «Πείραξε» τον Μπαχ χωρίς να ασελγήσει πάνω του. Ίσως χάρη στα χρόνια σπουδών στην κλασική μουσική, ίσως χάρη στο ινδιάνικο αίμα που κυλούσε στις φλέβες του, μπόρεσε να εμβαθύνει στις πιο καλά κρυμμένες πτυχές του έργου, να το ερωτευθεί, να το φέρει σε μια άλλη διάσταση. Οι φούγκες θυμίζουν περιπλανώμενες ψυχές που αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στη σωτηρία τους και τη βουτιά στις σαρκικές απολαύσεις, τα πρελούδια ένας λαβύρινθος από ηχοχρώματα που αποκαλύπτεται κάτω από τα δάχτυλά του, το μπαρόκ και τα μπλουζ στην απόλυτη συναισθηματική έξαψη.

Αν ο Μπαχ είναι η Παλαιά Διαθήκη, οι... Kraftwerk είναι η Καινή, είναι ταξίδι μέσα σε μια χρονοκάψουλα που επιπλέει στο απώτερο διάστημα, διασχίζει ηχητικά τοπία εντελώς συνθετικά, εντελώς ηλεκτρικά, κρύβει την ευαισθησία, τις ανασφάλειες, τις ελπίδες πίσω από μια μονότονη ρομποτική φωνή, την πυρετώδη έμπνευση πίσω από τον θόρυβο, αφαιρετικά πολύπλοκοι, βρίσκονται μπροστά από το σήμερα, μπροστά από το αύριο, μπροστά από το μπροστά. Αγαπούν τον δαίμονα όταν όλη η ανθρωπότητα τον ξορκίζει, τον πιάνουν, τον πλάθουν, τον μεταλλάσσουν: σε ντραμς, σε φωνές, σε πλήκτρα, του δίνουν πνοή, παλμό, του δίνουν ρυθμό, ενέργεια κι έτσι, όπως τον δημιούργησαν, τον παραδίδουν πλέον στους μουσικούς της νέας χιλιετίας.

Είμαστε Βαλκάνιοι, στο αίμα μας κυλάει η υπερβολή, η αντίθεση, ο χορός, η χαρά κι ο Alexander Balanescu πήρε τη μουσική των Kraftwerk, ένα τσέλο, μια βιόλα, πρώτο και δεύτερο βιολί κι ανέβασε τη συναισθηματική θερμοκρασία, έπαιξε, εξερεύνησε αχαρτογράφητα εδάφη, συμφιλίωσε το βιολί με το κομπιούτερ, το χθες με το αύριο.

Η Ανατολή μεταλαμπάδευσε τα φώτα και τον πολιτισμό της στη Δύση. Η Δύση, καθόλου πρωτότυπα, την ξεπληρώνει οδηγώντας τη στον πόλεμο, στη φτώχεια, στην απόγνωση. Στα γκρεκάνικα τραγούδια τους, οι Canzoniere Grecanico Salentino ντύνουν οδυνηρά ποιητικούς στίχους παραδοσιακών τραγουδιών της Απουλίας με ένα οργιαστικό και θρηνητικό, μεθυστικό και πανηγυρικό μουσικό ιδίωμα. Τύμπανα, τουμπερλέκια, βιολιά και ντέφια οργιάζουν σ' έναν παραληρηματικό χορό που σε παρασύρει όπως τα αφρισμένα νερά της Μεσογείου, παρασύρουν ανάλγητα όσους κάθε μέρα προσπαθούν απελπισμένοι να τα διαπλεύσουν σ' ένα ταξίδι "Solo Andata".

Η εξερεύνηση του κουτιού με τα δώρα φτάνει σχεδόν στο τέλος της... Μα οι γιορτές είναι κυρίως για τα παιδιά ή για όσους νιώθουν παιδιά. Δεν μπορεί... Κάτι λείπει; Ή μήπως όχι;

Το "Stay Awake: Various Interpretations of Music from Vintage Disney Films" δεν είναι δίσκος για παιδιά ούτε για μεγάλους, δεν είναι κλασικός ούτε jazz, είναι ένας δίσκος παραμυθένιος, φτιαγμένος από τον Hal Willner, με τον Tom Waits, τoν Sun Ra και την Arkestra, τον Bill Frisell, τον James Taylor, τη Suzan Vega μεταξύ πολλών, για όσους μεγάλωσαν με τις ιστορίες του Disney ή έζησαν μια ζωή σαν τις ιστορίες του, που ονειρεύτηκαν με την Μαίρη Πόπινς και τρόμαξαν με την Κρουέλα ντε Βιλ, ένας δίσκος που σε σκουντάει πειραχτικά στον ώμο: «Μα, καλά, εσύ δεν θα μεγαλώσεις ποτέ;».

Θα μεγαλώσει. Αφού πρώτα ανοίξει, σαν την Κλάρα, το τελευταίο πακέτο. Και θα βρει αυτό το παράξενο στρατιωτάκι, που δεν ήταν στρατιωτάκι, αλλά ένας χρηστικότατος, λόγω των ημερών, Καρυοθραύστης, που –όπως σε κάθε παραμύθι που σέβεται τον εαυτό του– αποδείχτηκε ότι ήταν πρίγκηπας κι όλα αυτά σε μια υπέροχη μεταγραφή για πιάνο για τέσσερα χέρια, όπως διεισδυτικότατα την οραματίστηκε ο Νικόλας Οικονόμου και την ερμήνευσε με την υπέροχη Martha Argerich: μοιάζει ανάλαφρη κι ανέμελη, είναι όμως ένα παραμύθι γεμάτο σκιές και κακούς μάγους φωνές που κεντούν και μιλούν η μία στην άλλη, οπτασίες κι οράματα, ένα πόνημα που ακτινοβολεί χάρη στην εξαιρετική άρθρωση και την κρυστάλλινη διαύγειά του.

σε box:

Ο Ι ΔΙΣΚΟΙ:

Gurdjieff, Tsabropoulos: Chants, Hymns and Dances (ECM NEW)

J.S. Bach: The Well Tempered Clavier, S. Richter (RCA Red Seal)

J.S. Bach: Preludes & Fugues from the Well Tempered Clavier vol. 1, 2, 3 & 4, John Lewis (Phillips)

Kraftwerk: The Man Machine (Klingklang EMI Electrola-Capitol)

Balanescu Quartet: Possessed (Mute)

Canzoniere Grecanico Salentino: Quaranta (Imports)

Stay Awake: Various Interpretations of Music from Vintage Disney Films (A&M)

Tchaikovsky: The Nutcracker Suite, Martha Argerich, Nicolas Economou (Deutsche Grammophon)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL