Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Μίκης Θεοδωράκης : "Πρέπει πάντα να διακινδυνεύουμε"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μίκης Θεοδωράκης : "Πρέπει πάντα να διακινδυνεύουμε"

  Για τον "ατίθασο ελληνικό λαό" μίλησε ο Μίκης Θεοδωράκης, που "αν και δεν έχει μετοχές στην κοιλιά και την τσέπη", όπως είπε, "όταν ήρθε ο Ντάισελμπλουμ και συναντήθηκε με τον Γιάννη Βαρουφάκη" ο ίδιος χαιρέτησε την "περήφανη στάση απέναντί του", δηλώνοντας πως "αισθάνθηκε ωραίος ως Έλλην, άλλωστε αυτή η περηφάνια είναι και η διαφορά μας με τους άλλους λαούς", συμπλήρωσε.

Με λόγο χειμαρρώδη, γοητευτικά αφηγηματικό, ακριβή και παιγνιώδη, σαρκαστικός και αυτοσαρκαστικός όσο ποτέ και σε μεγάλα κέφια, ο Μίκης κατάφερε να συγκινήσει το ακροατήριο που τον χειροκρότησε δυνατά και σε διάρκεια, τελειώνοντας την μακρά αφήγησή του για "Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού" αλλά κυρίως για την βιωμένη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία, τον εμφύλιο, την εξορία, την οικογένεια, τον πατέρα και τη μάνα του, τη μουσική και τον θάνατο! " Πόσες φορές έχω χορέψει με τον χάρο και τον έχω νικήσει ! Ε, δεν θα με νικήσει και αυτός; Μπορώ να παλέψω ακόμα μαζί του, αλλά για ποιο λόγο; Έχω ζήσει όλες τις χαρές και όλες τις πίκρες του κόσμου", είπε, κλείνοντας την μακρά αφήγηση για το έργο του που γίνεται παράσταση από τον Θανάση Παπαγεωργίου στις 18 Μαρτίου στο Θέατρο Badminton, τιμώντας τα ενενήντα χρόνια του συνθέτη.
"Το εγχείρημα είναι πολύ κρίσιμο", διευκρίνισε ο Μίκης Θεοδωράκης για την παράσταση, "καθώς ο κόσμος χρειάζεται κουράγιο, και πρέπει πάντα να προχωράμε και πάντα να διακινδυνεύουμε. Ο λαός πιστεύει έναν ενενηντάχρονο ζωντανό", σημείωσε προκαλώντας το χειροκρότημα.

Θυμούμενος κατά τη διάρκεια της αφήγησης την μεγαλειώδη και τρυφερή σχέση συνεργασίας και αγάπης με τον Μάνο Χατζιδάκι, ο Μίκης αποκάλυψε πως όταν έφτασε να τον δει στο νοσοκομείο, ήδη νεκρό, η νοσοκόμα τον οδήγησε στη σωρό με τα "μάτια ακόμα ανοιχτά". "Εγώ του έκλεισα τα μάτια. Καλή αντάμωση του είπα και έφυγα", πρόσθεσε.


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Αυγή της Πέμπτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL