Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Iskra: Η αναβίωση ενός μεγάλου τζαζ συγκροτήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Iskra: Η αναβίωση ενός μεγάλου τζαζ συγκροτήματος

1984: Σχεδόν τρεις δεκαετίες πέρασαν από την εποχή εκείνη. Η τζαζ ήταν στο ξεκίνημά της σε ό,τι αφορούσε την ντόπια σκηνή. Παρακλάδια της όπως το fusion και η δημιουργική new jazz ήταν άγνωστα. Τότε εμφανίστηκαν κάποιοι υπερταλαντούχοι εικοσάρηδες μουσικοί. Με αυτά που έπαιξαν άνοιξαν δρόμους, έγραψαν ιστορία, έγιναν ένα από τα σημαντικότερα σχήματα της ελληνικής τζαζ και ξεκίνησαν προσωπικές διαδρομές απολύτως καταξιωμένες σήμερα.

Ο πρώτος τους δίσκος (A New Day, Polydor 1986) εντυπωσίασε. Το σχήμα ήταν κουιντέτο: Lynch, Μπαρμπέρης, Φαραζής, Φακανάς, Πλιάτσικας. Πραγματοποίησαν δεκάδες συναυλίες σε όλη την επικράτεια, αλλά και εκτός συνόρων. Έπαιξαν σε αναρίθμητα φεστιβάλ και συνεργάστηκαν σε κορυφαία δρώμενα του Εθνικού Θεάτρου. Ακολούθησε ο δεύτερος δίσκος (Parastasis, Utopia 1990), με υλικό από αυτές τις δραστηριότητες. Εδώ το σχήμα ήταν κουαρτέτο. Το ίδιο ακριβώς με το οποίο επανεμφανίζονται σήμερα και στις 6/6 στη Μουσική Σκηνή Αθηνά Live και στις 26/6 στο Badminton.

Στη σκηνή του πειραϊκού χώρου θα ανέβουν ο David Lynch, τενόρο σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά, ο Τάκης Φαραζής, πιάνο, πληκτροφόρα, ο Γιώργος Φακανάς, ηλεκτρικό και άταστο μπάσο, ο Νίκος Τουλιάτος, ντραμς και άλλα κρουστά.

Καθοριστική ήταν η συμβολή των Iskra στην ανάδειξη των αυτοσχεδιαστικών στοιχείων με την τραγουδιστική φόρμα. Ως μονάδες κατέθεσαν την τέχνη τους σε χιλιάδες (κυριολεκτικά!) ηχογραφήσεις αναγνωρισμένων συνθετών, όπως οι Σφέτσας, Καραΐνδρου, Μικρούτσικος, κ.ά. Το ότι προσωρινά ξανασμίγουν είναι μείζον γεγονός για τη γενιά των ακροατών που δεν έζησε τα χρόνια εκείνα. Όπως εύστοχα σημειώνουν, «δεν πρόκειται για συναυλίες νοσταλγίας. Δεν ταιριάζει η νοσταλγία στο ανήσυχο πνεύμα τεσσάρων μουσικών που, σήμερα, διαγράφουν όλοι εξαιρετικές πορείες.

Απλώς, επιθυμούν να ξαναπαίξουν τη μουσική που οι ίδιοι δημιούργησαν προσθέτοντάς της την εμπειρία τους, έτσι ώστε να παρουσιάσουν μια νέα της εικόνα. Συναυλία και γιορτή, συναυλία δημιουργικής μουσικής με αφετηρία την Jazz. Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το αφήσαμε...»

Κορνήλιος Διαμαντόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL