Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Σίγησε η φωνή της Τζένης Βάνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σίγησε η φωνή της Τζένης Βάνου

Σίγησε για πάντα η λαϊκή φωνή της Τζένης Βάνου, που πέθανε χθες, στα 75 της χρόνια, έπειτα από ολιγόχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Η μεγάλη ερμηνεύτρια γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα και το πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Βραχνού. Την είσοδό της στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού έκανε μετά τη γνωριμία της με τον Μίμη Πλέσσα, τον μέντορά της, αφού αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική. Ο συνθέτης όμως την έπεισε να δώσει εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, όπου και ξεκίνησε την καριέρα της, σε ηλικία είκοσι χρόνων, ως τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΕΙΡ.

Το 1964 πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης, όπου και πήρε το πρώτο βραβείο με το τραγούδι «Τώρα» του Πλέσσα. Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή. Το πρώτο της σουξέ ήταν το «Αν σ' αρνηθώ αγάπη μου», ενώ το 1964 εμφανίστηκε στο θέατρο μαζί με τον Γιώργο Μουζάκη, ο οποίος έγραψε γι' αυτήν τη «Σκλάβα» και το «Θέλω κοντά σου να μείνω».

Τη δεκαετία του '70 την κέρδισε το λαϊκό τραγούδι, μετά τη γνωριμία της με τον Τόλη Βοσκόπουλο, ο οποίος της έκλεισε συμβόλαιο στην Columbia κι έτσι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τραγουδώντας λαϊκά.

Η Τζένη Βάνου υπήρξε ερμηνεύτρια πολλών συνθετών, όπως του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη και του Μίκη Θεοδωράκη. Ανάμεσα στις μεγάλες επιτυχίες της είναι και τα «Αγόρι μου», «Αθήνα μου ξενύχτισσα», «Σε βλέπω στο ποτήρι μου», «Χίλιες βραδιές», «Στιγμές», «Αν είναι η αγάπη αμαρτία», «Έγινε η αγάπη μίσος».  Για τις ερμηνείες της βραβεύτηκε στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο της Τζένης Βάνου, ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρει, μεταξύ άλλων: "Η Τζένη Βάνου έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια. Όμως, ποτέ δεν έχασε την πίστη της στον άνθρωπο. Αυτή η πίστη πότισε και το σπάνιο φωνητικό ταλέντο με το οποίο αξιώθηκε. Ο βαθύς συναισθηματισμός της ερμηνείας της ανέδειξε τα τραγούδια που της εμπιστεύθηκαν σημαντικοί συνθέτες".

Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή, από το κοιμητήριο Νέας Σμύρνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL