Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Πέθανε ένας "ανατρεπτικός" του πόντιουμ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε ένας "ανατρεπτικός" του πόντιουμ

Σε ηλικία 80 ετών πέθανε χθες στην Μπολόνια της Ιταλίας ένας από τους σημαντικότερους μαέστρους της εποχής μας, ο Κλάουντιο Αμπάντο.

Ο γεννημένος το 1933 στο Μιλάνο αρχιμουσικός ήταν άρρωστος από καιρό, όμως μόνο την τελευταία εβδομάδα, όταν η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ματαιώνοντας συναυλία που επρόκειτο να δώσει στο Μπάρι.

Γόνος αστικής οικογένειας, έκανε μουσικές σπουδές στο Μιλάνο, ενώ παράλληλα επισκεπτόταν συχνά τη Βιέννη, που του προσέφερε σημαντικά καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Η διεθνής αναγνώριση ήρθε το 1960, όταν εντάχθηκε στην ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου, της οποίας υπήρξε μουσικός διευθυντής από το 1968 μέχρι και το 1986. Κατόπιν ανέλαβε επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου και αργότερα διευθυντής της Όπερας της Βιέννης (1986-1991), ενώ διετέλεσε επίσης διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου.

Ο Κλάουντιο Αμπάντο υπήρξε καλλιτέχνης που επέλεξε συνειδητά και κατάφερε να μείνει μακριά από το «σταρ σύστεμ». Ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επέλεξαν έργα του εικοστού αιώνα για να πλαισιώσουν το γνωστό κλασικό ρεπερτόριο, ενώ, επί των ημερών του στην αυστριακή πρωτεύουσα, έδωσε πνοή σε φεστιβάλ αφιερωμένο στη σύγχρονη μουσική, το οποίο στην πορεία επεκτάθηκε και στον κινηματογράφο. Υπήρξε ο αρχιμουσικός που στήριξε όσο κανένας άλλος τις ορχήστρες νέων μουσικών σε όλη την Ευρώπη, τόσο στην Ιταλία όσο και στη Γερμανία και στην Αυστρία, και βοήθησε πολλά ανερχόμενα ταλέντα στον χώρο της μουσικής. «Ανατρεπτική» θεωρήθηκε και η πρωτοβουλία του να επιτρέψει στο κοινό να παρακολουθήσει την ηχογράφηση των δίσκων του με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ, με κανέναν άλλο διευθυντή ορχήστρας. Το 2004 ίδρυσε την Ορχήστρα Μότσαρτ της Μπολόνια με την οποία ανεμενόταν να εμφανιστεί στην Αθήνα την άνοιξη, ωστόσο πριν από λίγες μέρες το μουσικό σύνολο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του.

Από τον Αύγουστο του 2013 ο Αμπάντο είχε επιλεγεί ως ισόβιος γερουσιαστής από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο. Τον Δεκέμβριο ο μεγάλος μουσικός ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να καταβάλλει τις μηνιαίες αποδοχές του ως γερουσιαστή στη Μουσική Σχολή του Φιέζολε, κοντά στην Φλωρεντία, για τη χορήγηση υποτροφιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL