Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Κηδεύτηκε χθές ο Νίκος Σπυρόπουλος των "Σπυριδούλα" / Κηδεύτηκε χθές ο Νίκος Σπυρόπουλος των "Σπυριδούλα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κηδεύτηκε χθές ο Νίκος Σπυρόπουλος των "Σπυριδούλα" / Κηδεύτηκε χθές ο Νίκος Σπυρόπουλος των "Σπυριδούλα"

 Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσαν με αναρτήσεις τους στο Facebook πρώτα ο αδελφός του, που έγραψε απλώς «Αναπαύσου, αδερφέ...», και στη συνέχεια ο Δημήτρης Πουλικάκος, με τον οποίο συνεργαζόταν τακτικά τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας «Μας αφήνεις ορφανά, κύριε συνάδελφε...R.I.P... («Άνοιξε, Πέτρο, άνοιξε!»).

Λίγων άλλων αδελφών στην ελληνική σκηνή έχει ταυτιστεί τόσο η μουσική πορεία όσο του Νίκου και του Βασίλη Σπυρόπουλου. Αμφότεροι κιθαρίστες, ξεκίνησαν μαζί με το πρώτο συγκρότημα που σχημάτισαν, τους “Last barricade”, και συνέχισαν έτσι μέχρι το τέλος.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70 σχημάτισαν τους “Σπυριδούλα”, όνομα που πήραν από μια δωδεκάχρονη υπηρέτρια την οποία κακοποίησε φρικτά τα ζεύγος των αφεντικών της στον Πειραιά της δεκαετίας του ’50 και από το οποίο πέρασαν πολλοί άλλοι μουσικοί.

Ήταν ο «θείος Νώντας» του ελληνικού ροκ, ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο οποίος, γνωρίζοντας ότι ο «ανιψιός» του, όπως τον έλεγε, ένας επίσης άγνωστος τότε δηλαδή ροκ ερμηνευτής και τραγουδοποιός ονόματι Παύλος Σιδηρόπουλος, αναζητούσε μπάντα για να ηχογραφήσει τα τραγούδια του, έκανε το «συνοικέσιο» της συνεργασίας του με τους πενταμελείς “Σπυριδούλα”.

Αποτέλεσμα ήταν το «Φλου» του ’78, ένας από τους πέντε καλύτερους δίσκους του ελληνικού ροκ. Μετά την κυκλοφορία του δίσκου η συνεργασία του Παύλου Σιδηρόπουλου με το συγκρότημα διακόπηκε.

Οι “Σπυριδούλα” συνέχισαν το’82 με τον καθαρά δικό τους πλέον δίσκο «Νάιλον ντέφια και ψόφια κέφια», το ομότιτλο τραγούδι του οποίου ήταν ένα καυστικό σχόλιο για την αναβίωση του ρεμπέτικου διαμέσου των κομπανιών που κυριαρχούσε τότε. Ακολούθησε η διάλυσή τους, οι αδελφοί Σπυρόπουλοι σχημάτισαν προσωρινά τούς “Συμμορία”, αλλά στη συνέχεια επανασχημάτισαν δύο φορές τους “Σπυριδούλα” κυκλοφορώντας άλλους τρεις δίσκους, με τον τελευταίο, τον πέμπτο κατά σειρά, «Το βλέμμα των ανθρώπων» του 2006, να είναι μάλλον ο καλύτερός τους. Με τον θάνατο του Νίκου Σπυρόπουλου η διαδρομή τους φτάνει αναγκαστικά στο τέλος της και μαζί της κλείνει ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του ελληνικού ροκ.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL