Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Ο Νοέμβριος ανήκει στον Σκαλκώτα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Νοέμβριος ανήκει στον Σκαλκώτα

Με συναυλίες μουσικής δωματίου, ορχηστρικά έργα, σειρές συζητήσεων, θεατρικές παραστάσεις για μεγάλους και παιδιά, ένα διεθνές συνέδριο, διαγωνισμούς και μια έκθεση με πρωτότυπο υλικό από το αρχείο του Νίκου Σκαλκώτα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επιχειρεί μέσα στον Νοέμβριο να ξανασυστήσει τον Έλληνα συνθέτη και την ιδιοφυΐα της μουσικής του στο κοινό.

Το αφιέρωμα που αρχίζει τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου κλείνει τον φετινό κύκλο που σχεδιάστηκε για τα 70 χρόνια από τον θάνατό του σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής, την ΚΟΑ, τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

Η έναρξη γίνεται στην αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος" με το ρεσιτάλ «Ο κύκλος με τα 16 τραγούδια» της σοπράνο Αρτέμιδας Μπόγρη, η οποία από κοινού με τον πιανίστα Γιώργο Κωνσταντίνου θα παρουσιάσουν έναν μουσικό «διάλογο» ανάμεσα στα Δεκαέξι τραγούδια του Σκαλκώτα και τα Επτά πρώιμα τραγούδια στην αρχική εκδοχή τους για πιάνο και φωνή του Άλμπαν Μπεργκ, έναν διάλογο που φιλοδοξεί να ανιχνεύσει κρυφές συνάφειες ανάμεσα στο έργο αυτών των δύο σημαντικών μαθητών του Άρνολντ Σένμπεργκ. Το πρόγραμμα συμπληρώνει η «Σονάτα για πιάνο» του Μπεργκ.

Η περιήγηση στο μουσικό σύμπαν του Σκαλκώτα συνεχίζεται την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου με τη συναυλία «Νίκος Σκαλκώτας, Η μουσική για τσέλο και πιάνο» του Βασίλη Λύκου (τσέλο) και της Δανάης Καρά (πιάνο) με την «Τρυφερή μελωδία», τη «Μικρή σερενάτα», το «Μπολερό» και τη «Σονατίνα του για τσέλο και πιάνο». Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από τη «Σονατίνα» του Ζόλταν Κοντάι, τη «Σονάτα» του Σάμιουελ Μπάρμπερ και τον «Ύμνο στην αιωνιότητα του Ιησού» του Ολιβιέ Μεσιάν.

Μια διαφορετική όψη του έργου του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη έρχεται να φωτίσει η Λορέντα Ράμου μέσα από το ρεσιτάλ πιάνου «Ο Νίκος Σκαλκώτας και η τζαζ του Μεσοπολέμου» την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου. Η καλλιτέχνις εντοπίζει τις επιρροές της χορευτικής τζαζ, του φοξ τροτ, του τάνγκο και του τσάρλεστον στη μουσική του Σκαλκώτα μέσα από την «Ελληνική σουίτα», τη «Σονατίνα», τις «15 μικρές παραλλαγές και επιλογές από τα 32 κομμάτια για πιάνο» (αρ. 3, 4 ,14, 18 και 28). Θα ακουστούν επίσης τα έργα: «Αυτοκτονία στο αεροπλάνο» του Λίο Όρνσταϊν, η «Τζαζ σονάτα» του Τζορτζ Άνταϊλ, το «Τάνγκο» του Ίγκορ Στραβίνσκι και το «Blues» από τις «5 Études de jazz» του Έρβιν Σούλχοφ.

Στην τελευταία συναυλία μουσικής δωματίου του αφιερώματος, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, τέσσερις κορυφαίοι ερμηνευτές, οι βιολονίστες Δημήτρης Χανδράκης και Ανδρέας Παπανικολάου, η βιολίστα Χαρά Σειρά και ο τσελίστας Άγγελος Λιακάκης προσεγγίζουν παρτιτούρες για κουαρτέτο εγχόρδων του Σκαλκώτα. Η βραδιά ολοκληρώνεται με το «Κουιντέτο για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων σε σολ ελάσσονα έργο 57» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, από την πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου.

Επίσης, επί δύο συνεχείς Παρασκευές (8 και 15) καθώς και την Τρίτη 19.11 η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» διοργανώνει στην αίθουσα Διδασκαλίας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, συζητήσεις που πλαισιώνουν τις συναυλίες του Έτους Σκαλκώτα με πρωταγωνιστές τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL