Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
MELINA PAXINOS / Melina Paxinos: Μια φυσική μελωδός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

MELINA PAXINOS / Melina Paxinos: Μια φυσική μελωδός

Του Ιλαν

Την πρώτη φορά, είπα "τι δουλειά έχω εγώ μ’ αυτό το άγνωστο Γερμανάκι". Πήγα όμως να το δω από κοντά το Μελινάκι, για την καλή του παρέα: τον Γιάννη, τον Ντίνο, τον Δημήτρη. Και τότε κατάλαβα πως αυτή η 25χρονη σήμερα μικρή είναι μια αναδυόμενη φυσική μελωδός, μια εξαιρετική μουσικός.

Έχει την ηλικία της κόρης μου και μια εκφραστική ωριμότητα που εντυπωσιάζει. Συνθέτει και παίζει σαξόφωνο. Πρόσφατα τέλειωσε τις σπουδές σύνθεσης, μουσικής παραγωγής και ενορχήστρωσης στο Hochschule der populären Künste του Βερολίνου.

H Melina Paxinos γεννήθηκε από Έλληνες γονείς, στο Αμβούργο. Την "Πύλη του Κόσμου", το μεγάλο λιμάνι πάνω στον Έλβα, κοντά στη Βόρεια Θάλασσα. Μακριά όμως από τον Πειραιά και τα δικά μας φωτεινά νησιά.

Ο ναυπηγός πατέρας της, που έφυγε πρόσφατα, βρέθηκε εκεί για τις σπουδές του και σύντομα έγινε συνεργάτης των ναυπηγείων του Αμβούργου. Χρόνια μετά συνάντησε την καλλιτέχνιδα μαμά, μια γυναίκα με ιδιαίτερη γοητεία και πολύ καλή φωνή. Μαζί ανέθρεψαν τη Μελίνα με πολλή μουσική και όλες τις άλλες τέχνες που αγαπούσαν πολύ.

Ήταν τριών ετών η μικρή Μελίνα όταν άκουγε τον μπαμπά να παίζει, ενώ κοιμόταν μέσα στη θήκη του μπουζουκιού. Κι όταν αυτός καθόταν στο πιάνο και έπαιζε τη μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη, το Μελινάκι φώλιαζε στην πατρική αγκαλιά.

Μετά άγγιξε κι αυτή τα 88 μαυρόασπρα πλήκτρα του με τη βοήθεια μιας καλής Ρωσίδας δασκάλας του πιάνου, μέχρι τη στιγμή που ένα σαξόφωνο έγινε ο πιο μεγάλος της έρωτας. Στο πανεπιστήμιο, στο Βερολίνο, ανάπτυξε την τεχνική της στο χάλκινο αυτό πνευστό κι έμαθε την παραγωγή της μουσικής με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Ήταν τότε που συνάντησε τη jazz.

Ένας παράξενος κύκλος

Η Μελίνα (μας) νιώθει την Ελλάδα σαν τη μία και μοναδική της πατρίδα, κι ας έχει πάντα το γερμανικό διαβατήριο. Ο ήλιος, η θάλασσα, ο κόσμος, τα θερμά συναισθήματα που συναντά στη χώρα μας, της είναι απαραίτητα. Κι έτσι βρίσκεται σε μια αέναη διαδρομή ανάμεσα σε Αμβούργο, Βερολίνο και Αθήνα.

Αυτήν, την δική μας άναρχη μητρόπολη, την έχει λατρέψει. Και την έχει κάνει μουσική. Έτσι, μετά το "Circle of oddness", το πρώτο της άλμπουμ που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2018, φέτος η Αθήνα έγινε το θέμα του δεύτερού της δίσκου. Γι’ αυτόν τον δίσκο, τo "Athens", του Melina Paxinos Quartet, με τη φιλική συμμετοχή του σπουδαίου Ιρλανδού λυράρη Ross Daly, τις καλές παρέες, τη θάλασσα, τον ήλιο, βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα. Και για μια συναυλία.

Η Μελίνα σπούδασε σύνθεση, ενώ άρχισε να γράφει τα δικά της τραγούδια στα 9 της χρόνια. Ο νέος της δίσκος αναδύθηκε στη διάρκεια των σύντομων ταξιδιών της στην Αθήνα. Τα βράδια, επιστρέφοντας στο πατρικό της, καθόταν στο πιάνο και με τα βιώματα μιας ολόκληρης μέρας -δρόμους, φώτα, αγάλματα, ανθρώπους, κτήρια αλλά και τις αναμνήσεις μιας άλλης εποχής που συναντούσε σε κάθε της βήμα- γεννούσε μελωδίες.

Η πρώτη ήταν στα 5/8. Έναν ρυθμό που ξέρει καλά από μωρό, έναν ρυθμό μάλλον "εξωτικό" για τους φίλους, τους συμφοιτητές και τους δασκάλους της. Έναν ρυθμό που δεν ανήκει στην "πεπατημένη" της Δυτικής μουσικής.

Next Step

Η πρώτη της επαφή με την ντόπια τζαζ σκηνή έγινε σε ένα μπαράκι, όπου έπαιζε ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Βασιλάκης. Δίπλα του, στο πιάνο, είδε και άκουσε για πρώτη φορά τον "Next Step" Γιάννη Παπαδόπουλο. Τον θαύμασε σαν μουσικό, σαν έναν πραγματικό δημιουργό.

Ψάχνοντας στο Βερολίνο για πιανίστα, λίγο καιρό μετά, τον θυμήθηκε. Τον προσκάλεσε για την ηχογράφηση του "Circle of oddness", του πρώτου της δίσκου. Τότε ήταν που κατάλαβε πως είχε συναντήσει την "αδελφή" ψυχή, καθώς το πιάνο του είναι ο βασικός αρμονικός συντελεστής της μουσικής της νεαρής σαξοφωνίστριας. Ο πυρήνας της δημιουργίας της.

Στον αρχικό πυρήνα, το ντουέτο τους, προστέθηκαν οι άλλοι μουσικοί: Ρώσοι, Αυστραλοί, Μαροκινοί κι ένας Αμερικανός. Η Κοινωνία των Μουσικών Εθνών. Λίγες πρόβες την παραμονή ήταν αρκετές. Το αρχικό άγχος έφυγε κι ο δίσκος ηχογραφήθηκε σε έξι μόνο ώρες! Ήταν το διαβατήριο, το μέσον γνωριμίας της με την αθηναϊκή σκηνή. Και η υποδοχή ήταν απολαυστική.

Έκπληκτος λοιπόν εκείνο το βράδυ της Κυριακής, βρέθηκα μπροστά σε ένα ντροπαλό κορίτσι που έπαιζε σαν μια ώριμη Jazz Lady τα "δικά" της. Μια μουσική που σαν βάση είχε τη σύγχρονη τζαζ, στη συνάντηση της με το ελληνικό "μέλος".

Τη δεύτερη φορά πια, φθινόπωρο του ’18, στη σκηνή του The Zoo, το κοινό ήξερε καλά τι έμελλε ν’ ακούσει από το Melina Paxinos Quartet. Και ο υπογράφων είχε τη μεγάλη χαρά να κάνει την πρώτη παγκόσμια ραδιοφωνική μετάδοση της μουσικής του "Athens", του νέου δίσκου της, από τους 105,5 των αθηναϊκών FM μαζί με δύο ακόμα νέες της συνθέσεις που υπόσχονται πολλά για τον επόμενο, που ακόμα είναι ανώνυμος. Μια υπόσχεση για το μέλλον.

Syros Jazz Festival 2019

Κι ας πάμε τώρα στο σήμερα: Μια πρόσκληση του Syros Jazz Festival για το υπέροχο Δημοτικό θέατρο "Απόλλων" της Σύρου, στις 4 Οκτωβρίου του 2019, θα φέρει την Melina Paxinos πάλι κοντά μας. Το κουαρτέτο της (Γιάννης Παπαδόπουλος - πιάνο, Ντίνος Μάνος - κοντραμπάσο, Δημήτρης Κλωνής - τύμπανα) θα νιώσει αυτή τη φορά την πρόκληση να παίξει... Βαμβακάρη!

ΛΕΖ1 Athens και Melina Paxinos

ΛΕΖ2 Θέατρο "Απόλλων", Ερμούπολις

ΛΕΖ4 Οι πρώτες νότες από τον πατέρα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL