Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Μουσική για ήρωες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μουσική για ήρωες

Μουσικοί διεθνούς κύρους, όπως οι μαέστροι Βλαντίμιρ Ασκενάζι, Κριστόφ Έσενμπαχ και Κρίστοφερ Πόπεν, αλλά και λυρικοί ερμηνευτές/ιες, όπως η σοπράνο Πέτρα Λανγκ και ο τενόρος Στέφαν Φίνκε, παράλληλα φυσικά με καταξιωμένους στη χώρα μας και όχι μόνο Έλληνες διευθυντές ορχήστρας και σολίστ θα δώσουν το "παρών" και την επόμενη σεζόν στο πρόγραμμα συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Ο προγραμματισμός της ΚΟΑ για την προσεχή χρονιά, που εξήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Στέφανος Τσιαλής, φέρει τον γενικό τίτλο «Ήρωες (χθες, σήμερα, αύριο...)» και δομείται με κεντρικό άξονα την έννοια του ηρωισμού. Σε αυτήν αναφέρθηκε σε επιστολή - χαιρετισμό της (την οποία διάβασε στην αρχή ο Στέφανος Τσιαλής) η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η παρουσίαση του προγράμματος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με τίτλο 'Ήρωες (χθες, σήμερα, αύριο...)' για την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020 επιβεβαιώνει την πολύχρονη αφοσίωσή της στη μουσική παιδεία των Ελλήνων».

Στο περιθώριο μεν της συνέντευξης, αλλά μετ’ επιτάσεως, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ έθεσε το θέμα της χρηματοδότησής της, καθώς, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια είναι μόλις 500.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ πριν την κρίση το αντίστοιχο ποσό υπερέβαινε τα 1.800.000 ευρώ. Ο Σ. Τσιαλής ζήτησε την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης και μάλιστα σύντομα και όχι σε ένα αόριστο βάθος χρόνου, ώστε να μπορέσει η ΚΟΑ όχι μόνο να λειτουργεί εύρυθμα αλλά και να έχει την παρουσία που οφείλει αλλά και της αρμόζει εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι κεντρικοί θεματικοί κύκλοι της επόμενης σεζόν που, όπως προαναφέραμε, όλοι διαπνέονται από την έννοια του ηρωισμού, είναι πριν από όλα ο ίδιος ο κύκλος "Ήρωες" που τμήμα του αποτελεί η ενότητα "Ελλήνων Έργα" με δύο συναυλίες (που θα συμπληρωθούν με άλλες τρεις τη σεζόν 2020 - 2021) με έργα παλιότερων και σύγχρονων Ελλήνων συνθετών ενόψει της επετείου των διακοσίων ετών από την επανάσταση του 1821. Παράλληλα, ο κύκλος «250 χρόνια Μπετόβεν» με αφορμή τη συμπλήρωση το 2020 διακοσίων πενήντα ετών από τη γέννηση του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, ο οποίος θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν και θα περιλαμβάνει όλες τις συμφωνίες και αρκετά ακόμα έργα για ορχήστρα του γίγαντα της κλασικής μουσικής. Στον κύκλο με τον εύγλωττο τίτλο «Ανατροπές και Πρωτοπόροι» θα παρουσιαστούν έργα των Μπαχ, Βάγκνερ, Στραβίνσκι και Σοστακόβιτς. Στον κύκλο «Σύγχρονοι Ήρωες» θα παρουσιαστούν διακεκριμένοι Έλληνες πιανίστες καθώς και σολίστ από τη χώρα μας που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Τέλος, αυτή τη σεζόν θα ολοκληρωθεί ο κύκλος Μάλερ έχοντας διαρκέσει συνολικά έξι χρόνια.

Θα συνεχιστεί η εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά της ΚΟΑ με τους κύκλους "Προσφορά μουσικής και Μουσική προσφορά" υπό τη διεύθυνση του βιρτουόζου του βιολιού και επίσης μαέστρου Λεωνίδα Καβάκου, "Η ΚΟΑ έκτος των τειχών" και η "Ακαδημία Νέων Μουσικών", μια πλευρά του έργου της στην οποία επενδύονται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL