Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ισότητα και στον κινηματογράφο με διήμερο προβολών στην Ταινιοθήκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισότητα και στον κινηματογράφο με διήμερο προβολών στην Ταινιοθήκη

Η Μπάρμπαρα Σούκοβα ερμηνεύει την Χάνα Άρεντ στην ταινία της Μαργκαρέτε φον Τρότα

Το αφιέρωμα "50/50 - Ισότητα και στον κινηματογράφο" επιστρέφει για τρίτη χρονιά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στις 13 και 14 Ιουνίου. Θα προβληθούν τρία ντοκιμαντέρ παραγωγής 2019 ("Η συνήγορος", "Οι Κατίνες μου", "Delphine and Carole") καθώς και η ταινία μυθοπλασίας "Hannah Arendt". Oι τέσσερις ταινίες φωτίζουν τη δράση ανώνυμων και επώνυμων γυναικών με σημαντική κοινωνική δράση ενάντια στις διακρίσεις και στον σεξισμό.

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., κατά την έναρξη του αφιερώματος θα απευθύνουν χαιρετισμό η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών Φωτεινή Κούβελα και η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ "Η συνήγορος" (2019) των Ρέιτσελ Λι Τζόουνς και Φιλίπ Μπελές. Η ταινία αναφέρεται στην Ισραηλινή δικηγόρο Λέα Τσεμέλ, η οποία εργάζεται ως συνήγορος υπεράσπισης Παλαιστινίων κατηγορουμένων στο Ισραήλ εδώ και πενήντα χρόνια. Έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε φεμινίστριες και φονταμενταλιστές, σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ένοπλους μαχητές. Προλογίζει η δικηγόρος Άννυ Παπαρρούσου.

Στις 11 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Οι Κατίνες μου" (Ελλάδα, 2019) της Βίλμας Μενίκη. Πρόκειται για την ιστορία της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης, που έδρασε την περίοδο 1985-1995. Τι λένε κάποιες από τις γυναίκες της ομάδας για το τότε και το τώρα; Προλογίζει η σκηνοθέτιδα της ταινίας και οι δύο πρωταγωνίστριές της.

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου, στις 8.45 μ.μ., θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Delphine et Carole, insoumuses" (Γαλλία, 2019) της Καλίστο Μακνάλτι. Τη δεκαετία του ’70, η θρυλική ηθοποιός Ντελφίν Σερίνγκ ήταν γνωστή ως τραγουδίστρια, λεσβία, σύζυγος ενός πρεσβευτή και με σημαντική συμμετοχή στο φεμινιστικό κίνημα. Μαζί με την Καρόλ Ρουσόπουλος, Ελβετή κινηματογραφίστρια παντρεμένη με Έλληνα, ήταν από τις πρώτες ακτιβίστριες στο σινεμά της Γαλλίας. Το ντοκιμαντέρ αξιοποιεί αποσπάσματα από φεμινιστικά έργα και από τηλεοπτικές συνεντεύξεις των Σιμόν Ντε Μποβουάρ, Μαργκερίτ Ντυράς και Σαντάλ Ακερμάν. Προλογίζει η σκηνοθέτιδα Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Στις 10.30 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία μυθοπλασίας "Hannah Arendt" (Γερμανία, 2012) της Μαργκαρέτε Φον Τρότα. Η Μπάρμπαρα Σούκοβα ερμηνεύει τη Χάνα Άρεντ. Χρησιμοποιώντας υλικό από την πραγματική δίκη του Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ, η Φον Τρότα διερευνά το παρελθόν της Χάνα Άρεντ. Σήμερα, οι θέσεις της Άρεντ ενάντια στον αυταρχισμό έχουν αυξημένη βαρύτητα σε μια κοινωνία που οι δυνάμεις τής Άκρας Δεξιάς επανακάμπτουν και στοχοποιούν τις γυναίκες και τους μετανάστες. Προλογίζει η καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ Μαρία Κομνηνού.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετρό: Κεραμεικός. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL