Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Χρυσός Φοίνικας μικρού μήκους στον Βασίλη Κεκάτο / Οι «φτωχοδιάβολοι» της Σεούλ θριάμβευσαν στις Κάννες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρυσός Φοίνικας μικρού μήκους στον Βασίλη Κεκάτο / Οι «φτωχοδιάβολοι» της Σεούλ θριάμβευσαν στις Κάννες

Χρυσός Φοίνικας για το «Παράσιτο» του Μπονγκ Τζουν-Χο από τη Νότια Κορέα

ΚΑΝΝΕΣ: ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΕΡΖΗΣ

Μια «μαύρη» πολιτική κωμωδία από τη Νότια Κορέα απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο 72οΦεστιβάλ των Καννών: Το «Παράσιτο» του Μπονγκ Τζουν-Χο διαθέτει ένα από τα καλύτερα σενάρια που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, ιχνηλατώντας την προσπάθεια μιας οικογένειας φτωχοδιάβολων στη Σεούλ να «διεισδύσει» ως βοηθητικό/υπηρετικό προσωπικό στην πολυτελή κατοικία μιας μεγαλοαστικής οικογένειας. Το κυνικό χιούμορ υπερκαλύπτει τη βία αλλά και τις «εκρήξεις» συναισθημάτων.

Το Μεγάλο Βραβείο δόθηκε στην ταινία «Atlantique» της Ματί Ντιόπ, που γυρίστηκε στο Ντακάρ της Σενεγάλης, μια ιστορία έρωτα, μεταφυσικής και «διαφυγής» στην Ευρώπη. Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκε εξ ημισείας στη γαλλική παραγωγή «Οι Άθλιοι» του Λατζ Λι, για τη ζωή στα παρισινά προάστεια, και στη βραζιλιάνικη ταινία «Bacurau» των Κλέμπερ Μεντόσα Φίλιου και Ζουλιάνο Ντορνέλες. Η Βρετανή Έμιλι Μπίτσαμ απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την ταινία «Little Joe», που σκηνοθέτησε η Αυστριακή Τζέσικα Χάουσνερ, και ο Αντόνιο Μπαντέρας το αντίστοιχο ανδρικής ερμηνείας για το ρόλο του στην ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Πόνος και δόξα». Οι αδελφοί Νταρντέν απέσπασαν το Βραβείο Σκηνοθεσίας για το φιλμ «Ο νεαρός Άχμεντ», ενώ το Βραβείο Σεναρίου πήγε στη Γαλλίδα Σελίν Σιαμά για το σενάριο της ταινίας «Πορτρέτο μιας γυναίκας που καίγεται». Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία του Παλαιστίνιου σκηνοθέτη Ελία Σουλεϊμάν «It Must Be Heaven», με πρωταγωνιστή τον ίδιο, και με σαφείς επιρροές από το σινεμά του Ζακ Τατί.


Ο 28χρονος Βασίλης Κεκάτος με τον Χρυσό Φοίνικα ταινίας μικρού μήκους για το φιλμ «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς»

Το ελληνικό σινεμά έφυγε από το Φεστιβάλ των Καννών με μια σπουδαία διάκριση, τον Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους, για το φιλμ «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς», του Βασίλη Κεκάτου. Είναι η πρώτη ελληνική μικρού μήκους που αποσπά αυτό το εξαιρετικά σημαντικό βραβείο. Με σενάριο γραμμένο από τον σκηνοθέτη, και σε παραγωγή της Ελένης Κοσσυφίδου, η ταινία αφηγείται την ιστορία δύο αγνώστων που θα συναντηθούν ένα βράδυ κάπου στην εθνική οδό, σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στη μηχανή του, ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί... Θυμίζουμε ότι ο 28χρονος σκηνοθέτης από την Κεφαλλονιά είχε κερδίσει το 2016 στον διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «What’s Next?» του Φεστιβάλ του Σάντανς, ενώ το 2017 συμμετείχε στο Euro Connection του Φεστιβάλ του Κλερμόν - Φεράν με το σενάριο της ταινίας του «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν». Επίσης είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του SeaNema Open Air Film Festival, του καλοκαιρινού φεστιβάλ που μετατρέπει παραλίες και άλλα παραθαλάσσια σημεία της Κεφαλλονιάς σε θερινά σινεμά.

Το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του συγχαίρει θερμά τον Βασίλη Κεκάτο, η ταινία του οποίου κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα στις 11 ταινίες που διαγωνίστηκαν σε σύνολο 4.240 ταινιών που κατατέθηκαν από όλο τον κόσμο.

Συγχαρητήριο μήνυμα έστειλε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος: «Η βράβευση του Βασίλη Κεκάτου μας κάνει όλους υπερήφανους (...) Η ανάπτυξη και η περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής είναι απαραίτητα βήματα για να ακολουθήσουν και άλλες επιτυχίες».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL