Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αργυρό Λιοντάρι στην Κύπρια Χάρις Επαμεινώνδα

58η Μπιενάλε της Βενετίας

Η Λιθουανία συνάντησε την Κύπρο στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας, με το Χρυσό Λιοντάρι για το καλύτερο εθνικό περίπτερο να απονέμεται στην πρώτη και το Αργυρό Λιοντάρι για τον καλύτερο υποσχόμενο νέο καλλιτέχνη να πηγαίνει στην Κύπρια Χάρις Επαμεινώνδα.

Η 39χρονη καλλιτέχνις βραβεύτηκε για το βίντεο "Chimera" στην έκθεση “Είθε να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς”, με την κριτική επιτροπή να σημειώνει πως η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί “προσεκτικά κατασκευασμένους αστερισμούς από εικόνες, αντικείμενα, κείμενα, σχήματα και χρώματα, που όλα είναι θραύσματα αναμνήσεων, ιστοριών και φανταστικών συνδέσεων”. Η Χ. Επαμεινώνδα παρουσιάζει επίσης στην Αρσενάλε και την εμπνευσμένη από την “Εφεύρεση του Μορέλ” εγκατάσταση μεικτών μέσων Vol. Xxvii.2019.

Απονέμοντας το Χρυσό Λιοντάρι για το καλύτερο εθνικό περίπτερο στη Λιθουανία, η κριτική επιτροπή επεσήμανε πως η χώρα διάλεξε να παρουσιάσει μια μπρεχτική σύγχρονη όπερα με “πειραματικό πνεύμα”, όπου πίσω από μια πλαζ γεμάτη λουόμενους που λιάζονται νωχελικά πάνω στην άμμο κρύβεται το τεράστιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και μια υποβόσκουσα σκληρή κριτική της απαθούς και αδιάφορης κοινωνίας.

Ειδική μνεία απονεμήθηκε στο περίπτερο του Βελγίου που προσεγγίζει με χιούμορ τις σχέσεις ανθρώπων στην Ε.Ε. μέσα από μηχανικές μαριονέτες, ενώ ο Αμερικανός Άρθουρ Τζάφα τιμήθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι καλύτερου καλλιτέχνη για την ταινία του “The White Album” στην έκθεση “May you live in interesting times” πάνω στο φυλετικό θέμα.

Εύφημος μνεία απονεμήθηκε στη Μεξικάνα Τερίζα Μαργκόλις για το έργο της με το οποίο καταγγέλλει τις δολοφονίες και εξαφανίσεις γυναικών από τις συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών και τη Νιγηριανή Ότονπογκ Νκάνγκα για έργο που εξερευνά “την πολιτική του σώματος, του χρόνου και της γης”.

Το Χρυσό Λιοντάρι Συνολικής Προσφοράς απονεμήθηκε στον Αμερικανό Τζίμι Ντέρχαμ για έργο αφιερωμένο στα υπό εξαφάνισιν θηλαστικά.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις