Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Λάνθιμος και Κούτρας, κριτές στην Κρουαζέτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λάνθιμος και Κούτρας, κριτές στην Κρουαζέτ

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΕΡΖΗ

Με τον Γιώργο Λάνθιμο στην κριτική επιτροπή του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος, αλλά και τον Πάνο Χ. Κούτρα (ο οποίος ετοιμάζει αυτή την εποχή την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του "Dodo") στην κριτική επιτροπή για τις ταινίες μικρού μήκους, η ελληνική παρουσία στο φετινό 72ο Φεστιβάλ των Καννών είναι αξιοσημείωτη, ακόμη κι αν "προσπεράσει" κανείς την εμβληματική παρουσία τής ελληνικής καταγωγής, Ανιές Βαρντά στην αφίσα της φετινής διοργάνωσης: Τιμώντας την σπουδαία κινηματογραφίστρια, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, το Φεστιβάλ των Καννών, απεικονίζει στην αφίσα του την 26χρονη Ανιές, στα γυρίσματα της πρώτης της ταινίας "La Pointe Courte", στον γαλλικό Νότο, περιοχή όπου μεγάλωσε. Επιπλέον, ανάμεσα στις 11 μικρού μήκους ταινίες που διαγωνίζονται φέτος, βρίσκεται η ταινία του Βασίλη Κεκάτου "Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς". Τέλος, άλλη μια ευχάριστη έκπληξη είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο της συζύγου του Γιώργου Λάνθιμου, της ηθοποιού Αριάν Λαμπέντ, η οποία συμμετέχει με τη μικρού μήκους ταινία της "Olla" στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών.

Υπακούοντας στα κελεύσματα της εποχής, οι διοργανωτές επέλεξαν φέτος τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες για την κριτική επιτροπή του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος, στην οποία προεδρεύει ο Μεξικανός σκηνοθέτης Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου: Μέλη της, εκτός από τον Γιώργο Λάνθιμο, είναι ο Πολωνός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι, η Αμερικανίδα ηθοποιός Ελ Φάνινγκ, η Αμερικανίδα σκηνοθέτις Κέλι Ράιχαρντ, η ηθοποιός Μαϊμούνα Ν' Ντιάγε από την Μπουρκίνα Φάσο, η Ιταλίδα σκηνοθέτης Αλίτσε Ρορβάχερ, ο Γάλλος σκηνοθέτης Ρομπέν Καμπιγιό και ο γιουγκοσλαβικής καταγωγής Γάλλος κομίστας και σκηνοθέτης Ένκι Μπιλάλ.

Η ταινία έναρξης είναι το "The Dead Don't Die" του Τζιμ Τζάρμους, με ζόμπι που δεν λένε να πεθάνουν, και στην οθόνη τούς Mπιλ Μάρεϊ, Τίλντα Σουίντον, Στιβ Μπουσέμι, Άνταμ Ντράιβερ, Ντάνι Γκλόβερ, Κλόι Σεβινί, Ίγκι Ποπ, Τομ Γουέιτς! Στις Κάννες θα είναι τελικά και το "Once Upon a Time in Hollywood", η νέα ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο. "Θέμα" της ταινίας, το καλοκαίρι του 1969 στο Λος Άντζελες, όταν η "οικογένεια" του Τσαρλς Μάνσον δολοφόνησε πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους την έγκυο Σάρον Τέιτ, ηθοποιό και σύζυγο του Ρόμαν Πολάνσκι. Ο Τιερί Φρεμό χαρακτήρισε την ταινία "ερωτική επιστολή στο Χόλιγουντ της παιδικής ηλικίας του σκηνοθέτη, μια ροκ περιπλάνηση στο 1969". Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μπραντ Πιτ, Κερτ Ράσελ, Μπρους Ντερν, Ντάμιεν Λιούις, Μάργκοτ Ρόμπι, Ντακότα Φάνιγκ.

Ακόμη, στο διαγωνιστικό πρόγραμμα θα προβληθούν: Η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ "Dolor y Gloria", με τον Αντόνιο Μπαντέρας να υποδύεται έναν σκηνοθέτη που κάνει ανασκόπηση της μεγάλης καριέρας του προσπαθώντας να "τακτοποιήσει'" τις μνήμες του, τις παλιές του αγάπες, τη σχέση του με τη μητέρα του, με τους ηθοποιούς του. Το "Sorry We Missed You" του Κεν Λόουτς, που παρακολουθεί την ιστορία του Ρίκι, ενός οικογενειάρχη που μέσα στην οικονομική κρίση ρισκάρει να αγοράσει ένα φορτηγάκι με την ελπίδα να δημιουργήσει τη δική του μεταφορική εταιρεία. Το "A Hidden Life" του Τέρενς Μάλικ, που αφηγείται τη ζωή του Αυστριακού Φραντζ Γιαγκερστάτερ, ο οποίος, ως αντιρρησίας συνείδησης, αρνήθηκε να πολεμήσει με τον γερμανικό στρατό στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτελέστηκε στα 36 του χρόνια και αργότερα αναγνωρίστηκε ως μάρτυρας από την Καθολική Εκκλησία.

Ο Παλαιστίνιος Ελία Σουλεϊμάν φέρνει στις Κάννες το "It must be Heaven", με ήρωα έναν Παλαιστίνιο που ταξιδεύει μακριά από τη γενέτειρά του για να αποτινάξει το βαρύ ιστορικό παρελθόν, αλλά, όπου κι αν βρεθεί, τα πάντα τού υπενθυμίζουν ποιος είναι...

Ο βετεράνος Ιταλός Μάρκο Μπελόκιο έχει σκηνοθετήσει στον "Προδότη" την πραγματική ιστορία του Τομάσο Μπουσκέτι, ο οποίος τη δεκαετία του 1980 ήταν ο πρώτος "συνεργάτης" των αρχών εναντίον της σικελικής μαφίας.


Ο "Νεαρός Αχμέντ" των αδελφών Νταρντέν

Οι αδελφοί Νταρντέν σκηνοθέτησαν τον "Νεαρό Αχμέντ", όπου ήρωας είναι ένας νεαρός που μεγαλώνει στο Βέλγιο σήμερα. Ο Αχμέντ θα εμπλακεί στο δίκτυο μιας εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης και θα σχεδιάσει τη δολοφονία ενός καθηγητή του...

Εκτός συναγωνισμού συναντάμε το βιογραφικό "Maradona" του Ασίφ Καπάντια, αλλά και το "Rocketman" του Ντέξτερ Φλέτσερ (το δεύτερο αναφέρεται στον Έλτον Τζον, που αναμένεται και αυτός, όπως και ο Μαραντόνα, στην Κρουαζέτ).

Τιμώμενο πρόσωπο στη φετινή διοργάνωση θα είναι ο Αλέν Ντελόν: Με μια καριέρα που μετρά περισσότερες από 80 ταινίες, με ρόλους που έχουν μείνει κλασικοί και συνεργασίες με σκηνοθέτες όπως ο Αντονιόνι, ο Βισκόντι, ο Λόουζι, ο Μελβίλ ή ο Γκοντάρ, ο Αλέν Ντελόν εξακολουθεί να παραμένει ένας ζωντανός μύθος, παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει κάποτε υποστηρικτής του Ζαν Μαρί Λεπέν.

Το Φεστιβάλ των Καννών ξεκινά στις 14 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL