Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Τζάρμους, Μαραντόνα, Έλτον Τζον, Κεν Λόουτς και Αλμοδόβαρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζάρμους, Μαραντόνα, Έλτον Τζον, Κεν Λόουτς και Αλμοδόβαρ

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ στα γυρίσματα της νέας ταινίας του "Dolor y Gloria"

Με Τζιμ Τζάρμους, Ντιέγκο Μαραντόνα, Έλτον Τζον και 13 ταινίες που έχουν γυναικεία σκηνοθετική υπογραφή θα υποδεχτεί το φεστιβαλικό κοινό το 72ο Φεστιβάλ των Καννών (14 έως 25 Μαΐου), όπως έγινε γνωστό από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες ο πρόεδρος της διοργάνωσης Πιερ Λεσκίρ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τιερί Φρεμό.

Συνολικά ανακοινώθηκαν οι 18 από τις 19 ταινίες που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα (σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η νέα ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Once Upon a Time in Hollywood», που βρίσκεται στο στάδιο του μοντάζ και δεν είναι βέβαιο ότι θα προλάβει τη φετινή διοργάνωση).

Η ταινία έναρξης είναι το «The Dead Don't Die» του Τζιμ Τζάρμους και ακολουθούν:

* Η νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ "Dolor y Gloria", με τον Αντόνιο Μπαντέρας να υποδύεται έναν σκηνοθέτη που κάνει μια ανασκόπηση της μεγάλης καριέρας του προσπαθώντας να "τακτοποιήσει'" τις μνήμες του, τις παλιές του αγάπες, τη σχέση του με τη μητέρα του, με τους ηθοποιούς του.

* Το "Sorry We Missed You" του Κεν Λόουτς, που παρακολουθεί την ιστορία του Ρίκι, ενός οικογενειάρχη που μέσα στην οικονομική κρίση ρισκάρει να αγοράσει ένα φορτηγάκι με την ελπίδα να δημιουργήσει τη δική του μεταφορική εταιρεία,

* Το "A Hidden Life" του Τέρενς Μάλικ, που αφηγείται τη ζωή του Αυστριακού Φραντζ Γιαγκερστάτερ, ο οποίος, ως αντιρρησίας συνείδησης, αρνήθηκε να πολεμήσει με τον γερμανικό στρατό στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτελέστηκε στα 36 του χρόνια και αργότερα αναγνωρίστηκε ως μάρτυρας από την Καθολική Εκκλησία.

Ο Παλαιστίνιος Ελία Σουλεϊμάν φέρνει στις Κάννες το "It must be Heaven", με ήρωα έναν Παλαιστίνιο που ταξιδεύει μακριά από τη γενέτειρά του για να αποτινάξει το βαρύ ιστορικό παρελθόν, αλλά, όπου κι αν βρεθεί, τα πάντα του υπενθυμίζουν ποιος είναι...

Ο βετεράνος Ιταλός Μάρκο Μπελόκιο έχει σκηνοθετήσει στον "Προδότη" την πραγματική ιστορία του Τομάσο Μπουσκέτι, ο οποίος τη δεκαετία του 1980 ήταν ο πρώτος "συνεργάτης" των αρχών εναντίον της σικελικής μαφίας.

Οι αδελφοί Νταρντέν σκηνοθέτησαν τον "Νεαρό Αχμέντ", όπου ήρωας είναι ένας νεαρός που μεγαλώνει στο Βέλγιο σήμερα. Ο Αχμέντ θα εμπλακεί στο δίκτυο μιας εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης και θα σχεδιάσει τη δολοφονία ενός καθηγητή του...

Εκτός συναγωνισμού συναντάμε το βιογραφικό «Maradona» του Ασίφ Καπάντια, αλλά και το «Rocketman» του Ντέξτερ Φλέτσερ (το δεύτερο αναφέρεται στον Έλτον Τζον, που αναμένεται και αυτός, όπως και ο Μαραντόνα, στην Κρουαζέτ).

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν ορισμένες ακόμη ταινίες, μαζί με το πρόγραμμα της "Εβδομάδας Κριτικής" και του "Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών".

Τιμώμενο πρόσωπο στη φετινή διοργάνωση θα είναι ο Αλέν Ντελόν.

Με μια καριέρα που μετρά περισσότερες από 80 ταινίες, με ρόλους που έχουν μείνει κλασικοί και συνεργασίες με σκηνοθέτες όπως ο Αντονιόνι, ο Βισκόντι, ο Λόουζι, ο Μελβίλ ή ο Γκοντάρ, ο Αλέν Ντελόν εξακολουθεί να παραμένει ένας ζωντανός μύθος, παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει κάποτε υποστηρικτής του Ζαν Μαρί Λεπέν.

Το φεστιβάλ των Καννών δηλώνει ενθουσιασμένο που ο Ντελόν δέχτηκε να παραλάβει το τιμητικό αυτό βραβείο, αφού, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, «για χρόνια αρνιόταν, καθώς πίστευε ότι έπρεπε να έρχεται στις Κάννες μόνο για να γιορτάσει μαζί με τους σκηνοθέτες των ταινιών του». Σήμερα, στα 83 του χρόνια, δηλώνει πως το σινεμά είναι παρελθόν για εκείνον, αλλά "λυπάται πάρα πολύ που δεν έπαιξε ποτέ σε ταινία σκηνοθετημένη από γυναίκα".

Κώστας Τερζής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL