Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ο "καλός καπετάνιος" Βέρνερ Χέρτσογκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο "καλός καπετάνιος" Βέρνερ Χέρτσογκ

Οι ειδικές προσκλήσεις είχαν εξαντληθεί μέρες πριν: Τη Δευτέρα το βράδυ το κοινό της Αθήνας είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον σπουδαίο Γερμανό σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτσογκ σε μια τρίωρη συζήτηση - εξομολόγηση, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με τον Πολ Χολντενγκρέιμπερ, ιδρυτικό εκτελεστικό διευθυντή του Onassis Los Angeles (OLA) και ιδρυτή -διευθυντή της πολιτιστικής σειράς LIVE from the NYPL της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης.

"Όταν ήμουν μαθητής, μάθαινα αρχαία ελληνικά" θυμάται ο Χέρτσογκ, που ο παππούς του ήταν αρχαιολόγος, με θητεία στις ανασκαφές στην Κω. "Μπορούσα να απαγγείλω τα ομηρικά έπη σε δακτυλικό εξάμετρο. Και, ναι, είναι αλήθεια ότι αγαπούσα πολύ την τραγωδία. Ακόμα και ως λέξη. Εμοιαζε να έχει σχέση με πολλά πράγματα, με κατάρες, με όλα τα δυσάρεστα που συνέβαιναν στη ζωή μου, λες και τα προκαλούσα». Σε αυτό το σημείο, ο Πολ Χολντενγκρέιμπερ επισημαίνει αστειευόμενος ότι ακόμη και το χαλάζι που έπεσε στην Αθήνα, στην καρδιά της άνοιξης, μάλλον προκλήθηκε από την επίσκεψη του Χέρτσογκ... Και ο Χέρτσογκ τού απαντά σε άψογα ελληνικά: «Ο καλός ο καπετάνιος, στη φουρτούνα φαίνεται!».

«Έχω μια περίεργη σχέση με την Ακρόπολη, παρ’ όλο που ποτέ δεν την έχω επισκεφθεί κανονικά. Κάποια στιγμή, μετά τη δικτατορία, ήρθα οδηγώντας από το Μόναχο κι έφτασα στην Αθήνα στις 5 το πρωί. Μόνο που ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης άνοιγε στις 8 το πρωί. Τότε μπορούσες ακόμα να παρκάρεις ακριβώς από κάτω, κι έτσι κοιμήθηκα στο αυτοκίνητο. Ήμουν ο πρώτος επισκέπτης στις 8 το πρωί. Αλλά ήμουν φοβερά κουρασμένος, και μόλις μπήκα ξάπλωσα ανάμεσα σε δυο κολώνες κι αποκοιμήθηκα... Ένας εξαιρετικά θυμωμένος φύλακας με ξύπνησε και με έδιωξε. Μάλλον θεώρησε ότι ήμουν άστεγος... Ξαναπήγα μία φορά στον Παρθενώνα, αλλά πάλι για πολύ λίγο. Όμως σήμερα το απόγευμα, από το παράθυρο του ξενοδοχείου μου, την είδα μέσα στην καταιγίδα, να κυριαρχεί στον ουρανό, σαν να την τύλιγε ένα φωτοστέφανο...".

"Αν μου ζητάτε να θυμηθώ την πρώτη μου ανάμνηση από τον κόσμο, ήταν στον πόλεμο. Ήμουν πάρα πολύ μικρός και η μητέρα μου μπήκε στο δωμάτιο και μας ξύπνησε μέσα στη νύχτα γιατί καιγόταν η γειτονική πόλη, το Ροζενχάιμ. Ζούσαμε σ' ένα αγροτόσπιτο, δεν ήξερα τι σημαίνει πόλη, δεν είχα πάει ποτέ μου. Κατάλαβα ότι η πόλη είναι ένα επικίνδυνο μέρος. Κοιτούσα τη φωτιά από μακριά και ένιωσα ότι εκεί στην πόλη ζουν πολλοί άνθρωποι και κινδυνεύουν... Αυτό επηρέασε πάρα πολύ τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα. Όσο για τη Φύση, είναι σκληρή, χαοτική. Δεν υπάρχει αρμονία στη Φύση, δεν είναι μια παραγωγή της Ντίσνεϊ, όπου αγκαλιάζουμε τις αρκούδες. Ναι, με γοήτευσε η προσωπικότητα του Tίμοθι Τρέντγουελ και γύρισα το ‘Grizzly Man’. Ήταν ένας άνθρωπος που πίστευε ότι η αγάπη κυριαρχεί στη Φύση. Στο τέλος τον έφαγε η αρκούδα που αγκάλιαζε...».

Δεν υπάρχει αρμονία στη Φύση, δεν είναι μια παραγωγή της Ντίσνεϊ, όπου αγκαλιάζουμε τις αρκούδες. Ναι, με γοήτευσε η προσωπικότητα του Tίμοθι Τρέντγουελ και γύρισα το ‘Grizzly Man’. Ήταν ένας άνθρωπος που πίστευε ότι η αγάπη κυριαρχεί στη Φύση. Στο τέλος τον έφαγε η αρκούδα που αγκάλιαζε...»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL