Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Σέιμουρ Κάσελ, ένας θρύλος του ανεξάρτητου κινηματογράφου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σέιμουρ Κάσελ, ένας θρύλος του ανεξάρτητου κινηματογράφου

Ήταν ένας θρύλος του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου: Ο Σέιμουρ Κάσελ, που έφυγε από τη ζωή στα 84 χρόνια του, στο Λος Άντζελες, από επιπλοκές του Αλτσχάιμερ από το οποίο έπασχε τα τελευταία χρόνια, είχε γεννηθεί στο Ντιτρόιτ, στις 22 Ιανουαρίου 1935. Η μητέρα του ήταν ηθοποιός του μπουρλέσκ που ταξίδευε συνεχώς στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τον μικρό γιο της. Ο Κάσελ ευτύχησε να έχει δασκάλα στην υποκριτική τη Στέλλα Άντλερ. Για χρόνια δούλεψε για την τηλεόραση, σε πολλές σειρές, όπως "Twilight Zone", "Φυγάς", "Μάχη"... Έκανε το ξεκίνημά του στο σινεμά στην πρώτη ταινία του Τζον Κασσαβέτη «Σκιές», το 1958, όπου συμμετείχε ως οπερατέρ, έχοντας παράλληλα και έναν μικρό ρόλο.

"Ο Κασσαβέτης ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός που δεν είχα ποτέ και ο πιο κοντινός φίλος που είχα ποτέ", είχε πει ο Κάσελ όταν ο Κασσαβέτης πέθανε πρόωρα, το 1989, σε ηλικία 59 ετών. Το 1968 ο Κάσελ απέσπασε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του ως Τσετ στο φιλμ του Κασσαβέτη «Πρόσωπα». Η αυτοκαταστροφική προσωπική ζωή του Κάσελ τον οδήγησε στα ναρκωτικά, και στις αρχές της δεκαετίας του '80 φυλακίστηκε για έξι μήνες για εμπόριο κοκαΐνης. "Επέστρεψε" στο σινεμά χάρη στον Αλεξάντερ Ρόκγουελ, που έγραψε έναν ρόλο ειδικά γι' αυτόν για την ταινία «In the Soup» (1992), και για την ερμηνεία του αυτή απέσπασε βραβείο στο Φεστιβάλ Sundance. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Στιβ Μπουσέμι στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο «Trees Lounge» (1996) και συμμετείχε σε τρεις ταινίες του Γουές Άντερσον, το "Rushmore" (1998), την "Οικογένεια Τενενμπάουμ" (2001) και το «Υδάτινες ιστορίες» (2004).

Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του ο Κάσελ έκανε πολλές εμφανίσεις σε φιλμ με μικρούς ή μεγάλους ρόλους, με τον ίδιο να δηλώνει πως δεν ήθελε να τυποποιηθεί, γιατί τον διασκέδαζε αυτή η αντίθεση. Άλλες ταινίες μεγάλου μήκους που έκαναν γνώριμο το πρόσωπό του ήταν το «Ντικ Τρέισι», «Οι καβγατζήδες» και «Ανήθικη πρόταση» - στο τελευταίο φιλμ είχε τον ρόλο του σοφέρ του Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Ακόμη, ήταν μαζί με τον Κλιντ Ίστγουντ στο «Coogan’s Bluff», συμμετείχε στην τελευταία ταινία του Ελία Καζάν "Ο τελευταίος μεγιστάνας", στο «Βαλεντίνο» του Κεν Ράσελ... Συνολικά είχε συμμετάσχει σε περισσότερες από 200 ταινίες μέσα σε 60 χρόνια.

Ο Σέιμουρ Κάσελ συμμετείχε δραστήρια στο Αμερικανικό Σωματείο Ηθοποιών (Screen Actors Guild) και ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του για αρκετές θητείες. Διεκδίκησε ανεπιτυχώς την προεδρία του SAG το 2007 και το 2009. Τη δεύτερη φορά, δύο μήνες μετά τις εκλογές στο σωματείο, αποβλήθηκε για δύο χρόνια από το SAG κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Σέιμουρ Κάσελ είχε μία κόρη, δύο γιους, επτά εγγόνια και τρία δισέγγονα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL