Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Επέτειος είκοσι χρόνων για το γαλλόφωνο σινεμά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επέτειος είκοσι χρόνων για το γαλλόφωνο σινεμά

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΕΡΖΗ

Τα είκοσι χρόνια του γιορτάζει φέτος το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας και προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η γαλλική και γαλλόφωνη κινηματογραφική παραγωγή, αλλά και να γνωρίσει από κοντά εκπροσώπους της, που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα. Η φετινή επετειακή διοργάνωση φιλοξενεί συνολικά 46 ταινίες σε όλες τις ενότητές της (Διαγωνιστικό Τμήμα, Πανόραμα, ειδικό αφιέρωμα «Άρωμα και κινηματογράφος», ειδικές προβολές, Λευκή Κάρτα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών) και θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 10 Απριλίου στους κινηματογράφους "Δαναός" και "Άστορ" και στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, στην αίθουσα "Θόδωρος Αγγελόπουλος". Στη συνέχεια, από 11 έως και 17 Απριλίου θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ για πρώτη φορά το φεστιβάλ θα παρουσιαστεί και στην Κύπρο.

Η ποικιλομορφία στο πρόγραμμα χαρακτηρίζει και φέτος τις επιλογές των διοργανωτών, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών όσο και στην πλοκή, στη μορφή αλλά και στην "εθνική" εκπροσώπηση της γαλλοφωνίας: Το Βέλγιο, η Ελβετία, ο Καναδάς, ο Λίβανος, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, η Τσέχικη Δημοκρατία, η Ελβετία και η Τυνησία, προτείνουν γαλλόφωνες παραγωγές.

Ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Μικαέλ Οσάν επισήμανε, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με την ευκαιρία της φετινής διοργάνωσης, πως όλα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ αντιμετώπισε αναρίθμητες προκλήσεις "αλλά κατάφερε να διατηρήσει τον δυναμισμό και τη νεανική ματιά του". Σχετικά με τη φετινή 20ή διοργάνωση, ο κ. Οσάν τόνισε πως "περιλαμβάνει εκπλήξεις και νέες συνεργασίες". Φέτος η κεντρική θεματική ενότητα είναι αφιερωμένη στο άρωμα και τη σχέση του με το σινεμά: Οι πέντε ταινίες της ενότητας "Άρωμα, μόδα: μια γαλλική ιδιαιτερότητα» είναι: «Η ανάκριση» (Κλοντ Μιλέρ, 1981),«Το πρώτο μου πάρτι» (Κλοντ Πινοτό, 1980), «Το τελευταίο μετρό» (Φρανσουά Τριφό, 1980), «Τρεις θέσεις για την παράσταση» (Ζακ Ντεμί, 1988) και «Violette Nozière» (Κλοντ Σαμπρόλ, 1978). Οι προβολές της ενότητας εγκαινιάζονται με το masterclass της ιστορικού και ειδικού στα θέματα των αρωμάτων Ελιζαμπέτ ντε Φεϊντό (3 Απριλίου).

Εργαστήρια κινηματογράφου

Αξίζει να επισημανθεί πως το Φεστιβάλ συνεργάζεται με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που έκανε το ντεμπούτο του τον περασμένο Δεκέμβριο, και η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει εργαστήρια κινηματογράφου με τίτλο «Ο έξυπνος θεατής», για παιδιά από 6 ετών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα προβληθεί την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, μια σειρά επεισοδίων του «Ernest et Célestine», των οποίων οι διάλογοι θα ερμηνευτούν ζωντανά από δύο ηθοποιούς.

Η "Λευκή κάρτα" φέτος έχει δοθεί όχι σε ένα πρόσωπο, αλλά στον γεννημένο στο Μαρόκο Φιλίπ Φουσόν και τον γνωστό μας Μπρούνο Ντιμόν, των οποίων το έργο θα έχει την τιμητική του. Πρόκειται για δύο σκηνοθέτες που έχουν διακριθεί στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ των Καννών και θα έχουν την τιμητική τους στο Φεστιβάλ της Αθήνας. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τις δύο τελευταίες ταινίες του Φουσόν, «Fatima» (2015) και «Amin» (2018), καθώς επίσης το πρώτο μέρος της σειράς του Ντιμόν «Ο Αλητάμπουρας».

Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Το Βραβείο της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ (φέτος απαρτίζεται από τους Νταβίντ Φενκινός, συγγραφέα και σκηνοθέτη, Ελένη Ράντου, ηθοποιό, Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτη και ηθοποιό, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Λουκά Κατσίκα, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, Σύλλα Τζουμέρκα, σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ηθοποιό) και το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα.


Αντέλ Ενέλ και Πίο Μαρμάι στην ταινία "Το πρόβλημά μου είσαι εσύ" του Πιερ Σαλβαντορί, με την οποία ξεκινά φέτος το 20ό Φεστιβάλ  Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας

Έναρξη με "En liberte!"

Η ταινία έναρξης είναι το "En liberté!" ("Το πρόβλημά μου είσαι εσύ") σε σκηνοθεσία Πιερ Σαλβαντορί (προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών 2018 του Φεστιβάλ των Καννών και απέσπασε το βραβείο SACD): Μια νεαρή αστυνομικός - επιθεωρητής ανακαλύπτει πως ο σύζυγός της, επίσης αστυνομικός, ήρωας της περιοχής που "έπεσε στο καθήκον", δεν ήταν, όπως πίστευε, θαρραλέος και ακέραιος αστυνομικός, αλλά διεφθαρμένος, και αποφασίζει να επανορθώσει για τις αδικίες που εκείνος διέπραξε...

Το τρέιλερ του φεστιβάλ υπογράφει φέτος ο Θανάσης Νεοφώτιστος (ο οποίος αυτό το διάστημα ετοιμάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Ο Πέτρος και ο λύκος»).

Για τις αναλυτικές υποθέσεις των ταινιών, τις παράλληλες εκδηλώσεις και το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.festivalfilmfrancophone.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL