Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Αλληλεγγύη από το Χόλιγουντ για τη σφαγή στη Νέα Ζηλανδία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλληλεγγύη από το Χόλιγουντ για τη σφαγή στη Νέα Ζηλανδία

Οι άνθρωποι του κινηματογράφου, και ειδικότερα οι καταγόμενοι από τη Νέα Ζηλανδία Ράσελ Κρόου και Σαμ Νιλ, εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την αλληλεγγύη τους στις οικογένειες των θυμάτων στα δύο τζαμιά. Άμεση ήταν η συμπαράσταση από ηθοποιούς, σκηνοθέτες, τραγουδιστές, με δωρεές αλλά και μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα, με τα οποία εκφράζουν τη θλίψη, την οργή και την αλληλεγγύη στους συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών αλλά και την καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης. Ανάμεσά τους ο Τζιμ Καρέι, ο Τζουντ Άπατο, ο Άστον Κούτσερ, ο Μπεν Στίλερ, η Μαντόνα, η Νία Βαρντάλος, ο Τζος Μπρολίν, ο Κρις Ροκ...

Ωστόσο, παράλληλα με την έκφραση αλληλεγγύης στα θύματα της Νέας Ζηλανδίας, διατυπώθηκαν σφοδρές επικρίσεις και πάλι για την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, με την επισήμανση ότι είναι υποκριτικό το μήνυμά του, καθώς θεωρείται συνυπεύθυνος για τη σφαγή. "Παθολογικό ψεύτη και εγκληματία" χαρακτήρισε τον Τραμπ ο ηθοποιός Τζον Κιούζακ σχολιάζοντας το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου για τα θύματα στη Νέα Ζηλανδία.

"Είναι σαν να εκφράζει θλίψη ο Οσάμα Μπιν Λάντεν για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη" έγραψε ο βραβευμένος με Tony Αφροαμερικανός ηθοποιός Τζέφρι Ράιτ, ενώ ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ έγραψε στο Twitter: "Αυτό που συνέβη στη Νέα Ζηλανδία είναι τρομακτικό. Η άνοδος της θεωρίας περί ‘λευκής ανωτερότητας’ τρομάζει. Οι ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν έναν κρίσιμο ρόλο, καθώς συχνά πυροδοτούν αυτό το μίσος. Εάν δεν καταδικάζουν τη ‘λευκή ανωτερότητα’, τότε πρακτικά την αποδέχονται. Εάν η προεδρία Τραμπ δεν την καταδικάζει με σαφήνεια, σημαίνει ότι τη συμμερίζεται". Παρόμοιο ήταν και το μήνυμα του ηθοποιού Μαρκ Ράφαλο: "Η ‘λευκή ανωτερότητα’ αντιπροσωπεύει έναν παγκόσμιο κίνδυνο και πρέπει να αντιδράσουμε. Πρόκειται για μια ρατσιστική, ισλαμοφοβική, αντισημιτική και εντελώς διεστραμμένη ιδεολογική αντίληψη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι τρομοκράτες και πρέπει να αντιμετωπιστούν αναλόγως".

Ο παραγωγός του "La La Land" Τζόρνταν Χόροβιτς σε μήνυμά του υπενθυμίζει πως "ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει ότι ‘το Ισλάμ μάς μισεί’, αναμετέδωσε fake αντιμουσουλμανικά βίντεο από την εξτρεμιστική ομάδα Britain First, δαιμονοποίησε τους μετανάστες και περιστοιχίζεται από ανθρώπους που έχουν παρόμοιες απόψεις". Ακόμα και ο δημοσιογράφος Κρις Γουάλας, του φίλα προσκείμενου Fox News, κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι με τη ρητορική του υποδαύλισε τα όσα συνέβησαν στη Νέα Ζηλανδία, μνημονεύοντας αποσπάσματα από το "μανιφέστο" του δολοφόνου, στα οποία δίνει την εντύπωση ότι είναι υποστηρικτής του Αμερικανού Προέδρου. Ο ίδιος ο Τραμπ, αμυνόμενος χθες, σχολίασε ότι "τα fake news media κάνουν υπερωρίες" στην προσπάθειά τους να τον ενοχοποιήσουν για τη σφαγή στη Νέα Ζηλανδία.

Κώστας Τερζής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL