Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Μοιρασμένα τα Όσκαρ, ξεχώρισαν "Πράσινο βιβλίο" και "Ρόμα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μοιρασμένα τα Όσκαρ, ξεχώρισαν "Πράσινο βιβλίο" και "Ρόμα"

Ο Αλφόνσο Κουαρόν κέρδισε τα Οσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας και καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΕΡΖΗ

Σε μια αμφίρροπη βραδιά, όπως είχαμε ήδη επισημάνει, το «Πράσινο βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας (φιλμ βασισμένο στην πραγματική ιστορία ενός Αφροαμερικανού πιανίστα που περιοδεύει στον αμερικανικό Νότο κατά τη δεκαετία του ΄60) μαζί με τα Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου και Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου για τον Μαχερσάλα Αλί. Η ταινία του Πίτερ Φαρέλι έχει κατηγορηθεί από την οικογένεια του πιανίστα, στην ιστορία του οποίου βασίστηκε, ότι είναι "γεμάτη ανακρίβειες και ψέματα" και δέχθηκε έντονη κριτική για τον τρόπο που απεικονίζει τη σχέση των δύο βασικών χαρακτήρων, του Αφροαμερικανού και του λευκού οδηγού και σωματοφύλακά του.

Καμία ταινία δεν ξεχώρισε με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες. Το «Bohemian Rhapsody» πήρε τέσσερα Όσκαρ (Πρώτου Ανδρικού Ρόλου για τον Ράμι Μάλεκ, Μοντάζ, Μοντάζ Ήχου, Μιξάζ), ενώ το ισπανόφωνο "Ρόμα" του Αλφόνσο Κουαρόν κέρδισε το περιζήτητο Όσκαρ Σκηνοθεσίας, με τον Μεξικανό να κερδίζει και το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας (έγινε έτσι ο πρώτος στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει ταυτόχρονα Όσκαρ καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας), ενώ η ταινία απέσπασε και το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Παραγωγής. Ο Κουαρόν παρέλαβε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας από τον περσινό νικητή, τον συμπατριώτη του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, και ευχαρίστησε τις δύο πρωταγωνίστριές του, τους συνεργάτες του, την Ακαδημία, το Μεξικό, την οικογένειά του. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης απέτισε φόρο τιμής στα 70 εκατομμύρια οικιακές βοηθούς σε όλο τον κόσμο: "Θέλω να ευχαριστήσω την Ακαδημία γιατί βράβευσε μια ταινία με επίκεντρο μια ιθαγενή, μια μορφή που, ιστορικά, υποβαθμίζεται σε δεύτερο πλάνο".

Η «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, παρ’ όλο που είχε δέκα υποψηφιότητες, κέρδισε τελικά μόνο ένα βραβείο. Η πρωταγωνίστρια Ολίβια Κόλμαν πήρε το Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου αντί του φαβορί, που ήταν η Γκλεν Κλόουζ: "Γιώργο, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης, με την καλύτερη ταινία. Γκλεν Κλόουζ, είσαι το είδωλό μου, δεν ήθελα να έρθουν έτσι τα πράγματα" είπε φανερά συγκινημένη η Ολίβια Κόλμαν.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε tweet που ανάρτησε αναφέρει: "Ο Γιώργος Λάνθιμος, του οποίου η ταινία ‘Η ευνοούμενη’ απέσπασε το Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου, διαγράφει μια πολύ σημαντική κινηματογραφική διαδρομή. Συγχαρητήρια για τη βράβευση και τις διακρίσεις που αποσπά η ταινία στα διεθνή φεστιβάλ".

Η «μεταμόρφωση» του Ράμι Μάλεκ στον θρυλικό Φρέντι Μέρκιουρι στην ταινία «Bohemian Rhapsody» του Μπράιαν Σίνγκερ χάρισε στον Αμερικανό ηθοποιό το Όσκαρ Πρώτου Ανδρικού Ρόλου. Η βράβευση αυτή κάνει τον 38χρονο Μάλεκ έναν από τους νεότερους νικητές στη συγκεκριμένη κατηγορία. "Είμαι γιος μεταναστών από την Αίγυπτο, πρώτης γενιάς Αμερικανός, κι ένα κομμάτι της ιστορίας μου γράφεται αυτή τη στιγμή. Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο ευγνώμων σε όλους εσάς που πιστέψατε σε μένα. Είναι κάτι που θα κρατήσω για όλη την υπόλοιπη ζωή μου σαν θησαυρό»

Η Ρετζίνα Κινγκ κέρδισε το Όσκαρ Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει» του Μπάρι Τζένκινς. Οι Νικ Βαλελόνγκα, Μπράιαν Κάρι και Πίτερ Φαρέλι κέρδισαν το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για το «Πράσινο βιβλίο».

Σπάικ Λι εναντίον Τραμπ

Το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου δόθηκε στους Tσάρλι Βάχτελ, Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτς, Κέβιν Γουίλμοτ και Σπάικ Λι για το «BlacKkKlansman: H παρείσφρηση», που αφηγείται την πραγματική ιστορία του πρώτου Αφροαμερικανού αστυνομικού που διείσδυσε στην Κου Κλουξ Κλαν τη δεκαετία του '70 Ρον Στάλγουορθ. Αυτό είναι το πρώτο "κανονικό" Όσκαρ στην καριέρα του Σπάικ Λι, καθώς το 2015 του είχε δοθεί ένα τιμητικό αγαλματίδιο - ο ίδιος είχε αρνηθεί τότε να είναι παρών στην τελετή. Αυτή τη φορά όμως ήταν εκεί: "Η μητέρα της γιαγιάς μου ήταν σκλάβα" είπε ο Σπάικ Λι, προσθέτοντας ότι θέλει να αποτίσει "φόρο τιμής στους προγόνους μας, που έχτισαν αυτή τη χώρα μέσα στη σκλαβιά και τη φτώχεια, παράλληλα με τη γενοκτονία των Ινδιάνων... Οι προεδρικές εκλογές του 2020 είναι κοντά. Ας κινητοποιηθούμε, ας κάνουμε τη σωστή επιλογή, ας επιλέξουμε την αγάπη εναντίον μίσους" είπε ο Σπάικ Λι στον φορτισμένο ευχαριστήριο λόγο του. Μετά την τελετή, στη συνέντευξη Τύπου, ο Σπάικ Λι ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν η ταινία του "επηρέασε την κατεύθυνση της Ιστορίας" και εκείνος απάντησε υπενθυμίζοντας τα όσα έγιναν στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια τον Αύγουστο του 2017, όταν η 32χρονη Χέδερ Χάγιερ σκοτώθηκε από έναν ακροδεξιό ρατσιστή που έπεσε πάνω της με το αυτοκίνητό του. Ο Σπάικ Λι καυτηρίασε τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αποφύγει να καταδικάσει τους ακροδεξιούς ρατσιστές σε εκείνα τα επεισόδια, με την καταπληκτική δήλωση "υπήρχαν αξιόλογοι άνθρωποι και στις δύο πλευρές"! "Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απέφυγε να καταδικάσει τους νεοναζί. Η ταινία μου, ανεξάρτητα αν κέρδισε ή όχι το βραβείο καλύτερης ταινίας, είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας".

Άμεση ήταν η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ, που έσπευσε να χαρακτηρίσει "ρατσιστικά" τα όσα είπε ο Σπάικ Λι, προσθέτοντας ότι έχει κάνει για τους Αφροαμερικανούς περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον Πρόεδρο!

Πρώτο Όσκαρ για τη Lady Gaga

Η Lady Gaga, μαζί με τους Μαρκ Ρόνσον, Άντονι Ροσομάντι και Άντριου Γουάιατ κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το «Shallow» που ακούγεται στην ταινία «Ένα αστέρι γεννιέται». Αυτό είναι το πρώτο Όσκαρ για τη Lady Gaga, η οποία είχε διπλή υποψηφιότητα φέτος (Tραγουδιού και Πρώτου Γυναικείου Ρόλου) για τη συγκεκριμένη ταινία. «Έχω δουλέψει πολύ σκληρά σε όλη μου τη ζωή. Δεν είναι μόνο η νίκη, αλλά το όνειρο, το να μην τα παρατάς, το να σηκώνεσαι ξανά όρθιος όσες φορές κι αν σε απορρίπτουν. Μην το βάζετε κάτω αν έχετε ένα όνειρο, αν έχετε πάθος, δουλέψτε σκληρά» είπε συγκινημένη η Lady Gaga και απευθυνόμενη στον Μπράντλεϊ Κούπερ πρόσθεσε: "Ευχαριστώ που πίστεψες σε εμάς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL