Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Κλοντ Γκορετά: / Κορυφαία μορφή του ελβετικού κινηματογράφου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλοντ Γκορετά: / Κορυφαία μορφή του ελβετικού κινηματογράφου

"Ξεκίνησα να κάνω κινηματογράφο για να αναδείξω τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους" είχε πει ο Ελβετός σκηνοθέτης Κλοντ Γκορετά, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, έχοντας γυρίσει σχεδόν 40 ταινίες. "Ήθελα να δώσω φωνή σε όσους δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους με λέξεις".

Φίλος και συνεργάτης του άλλου πολύ γνωστού Ελβετού σκηνοθέτη, Αλέν Τανέρ, γεννημένος στις 23 Ιουνίου 1929 στη Γενεύη, ο Κλοντ Γκορετά ήταν αυτοδίδακτος στο σινεμά και ξεκίνησε δουλεύοντας μαζί με τον Τανέρ στο Λονδίνο, στα αρχεία του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

Το 1968, ίδρυσε την κολεκτίβα παραγωγής ταινιών Groupe 5 με τους Αλέν Τανέρ, Ζαν-Λουί Ρουά, Μισέλ Σουτέρ, Ιβ Γερσίν και Ζαν-Ζακ Λαγκράνζ, αναδεικνύοντας διεθνώς το ελβετικό "νέο κύμα" στο σινεμά.

Ο Γκορετά έγινε διεθνώς γνωστός με την ταινία "L'Invitation" (1973), που ήταν υποψήφια για Όσκαρ και απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών: Ένας μεσήλικος αλλάζει εντελώς τα δεδομένα της ζωής του όταν εγκαταλείπει τη δουλειά γραφείου που έχει και αγοράζει ένα σπίτι στην εξοχή χάρη σε μια κληρονομιά... Οργανώνει ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι για τους μέχρι εκείνη τη στιγμή συναδέλφους του, που θα "ξεγυμνώσει" όλα όσα κρύβει η καθωσπρέπει συμπεριφορά...

Όμως, η πιο γνωστή ταινία του είναι αδιαμφισβήτητα η "La Dentellière", ταινία του 1977, που έκανε διεθνώς γνωστή την Ιζαμπέλ Ιπέρ (στην Ελλάδα είχε προβληθεί με τον τίτλο "Για μια νύχτα αγάπης").

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ είχε κερδίσει τότε με την ερμηνεία της σε αυτή την ταινία το βραβείο της πιο πολλά υποσχόμενης ηθοποιού για το 1978, ενώ την ίδια χρονιά ήταν για πρώτη φορά υποψήφια για το Σεζάρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου -ακολούθησαν πάνω από δέκα ακόμη υποψηφιότητες και μέχρι σήμερα κατέχει το ρεκόρ υποψηφιοτήτων στα Σεζάρ...

Η τελευταία δουλειά του Κλοντ Γκορετά ήταν η παραγωγή για την ελβετική τηλεόραση "Σαρτρ: Η εποχή των παθών" (2006).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL